Vakıf Katılım web
Röportaj 03.05.2018 09:00 Güncelleme: 03.05.2018 13:34

'Flamenko Geleneği İlham Kaynağımız'

Angel Rojas ve Carlos Rodriguez tarafından kurulan Rojas ve Rodriguez Flamenko topluluğu, prömiyerini Londra Flamenko Festivali'nde gerçekleştirdikleri "Cambio De Tercio" gösterileri ile 5 Mayıs'ta 17. Mersin Uluslararası Müzik Festivali'nde izleyici ile buluşacak. Rodriduez kardeşler gösteriden önce YeniBirlik'e açıklamalarda bulundu.
'Flamenko Geleneği İlham Kaynağımız'

SEMA SEZEN

 Gösteri 10 ayrı sahneden oluşuyor ve dansçılar her sahne ve eserde kostümleri ve dansları ile izleyenleri büyülüyor.

“Cambio de Tercio” Rojas ve Rodriguez’in sanat kariyerlerinde de yaratıcılıklarını ve tüm birikimlerini ortaya çıkardıkları gösterilerinden biri. Gelenekselin ve yeninin buluştuğu, 5 kıtada sahneye konulan gösteri ile topluluk bir efsane haline geliyor.

Rojas ve Rodriguez'in Flamenko’yu yenilikçi bir anlatımla sundukları "Cambio De Tercio" gösterileri, 17. Mersin Uluslararası Müzik Festivali kapsamında 5 Mayıs’ta Mersin’de danssezeverlerin karşısına çıkacak.

-Cambio De Tercio dansın farklı dönemlerine ışık tutan bir gösteri. Hikâyesini sizden dinleyebilir miyiz?

“Cambio de Tercio” aslında senaryo üzerinden değil koreografi içerisindeki farklı sahneler aracılığıyla farklı dans türleri ve bunların zaman içindeki gelişimini anlatıyor.

-Ekibiniz dünya çapında başarılı dansçılardan oluşuyor. Nasıl bir çalışma programınız var?

İlk günden beri birlikte çalışıyoruz. Zaman içerisinde çalıştıkça sahnede de birbirimizi çok iyi tamamlar hale geldik. Öncelikle hepsi çok yetenekli ama yeteneğin ötesinde çalışkan ve tecrübeliler. Sanırım yetenek çalışmak ve zaman bu uyumun en önemli nedeni.

-Cambio De Tercio koreografi dışında müzikal anlamda da öne çıkıyor. Müzikleri nasıl seçtiniz?

Müzik bizim için çok önemli. Cambio De Tercio içinde de çok yetenekli müzisyenler var. Müzisyenler oturdukları yerden sahnede gösteri boyunca hareket halinde bize eşlik ediyor ve koreografinin bir parçası haline geliyor. Orijinal ve hareketli müzikler gösterinin ruhunu daha yukarılara taşıyor.

-Yeni bir gösteri yaratırken size neler ilham veriyor?

Bu alanda o kadar çok usta isim var ki onlardan öğrendiklerimiz bizi etkilemeye ve ileri taşımaya devam ediyor. Aslında hayat içerisinde bireysel olarak etkilendiğimiz her şey bize ilham veriyor. Flamenko geleneği bizim için başlı başına bir ilham kaynağı.

-Dansınız için bir füzyon diyebilir miyiz?

Biz sadece Klasik İspanyol dansını ve Flamenko’yu bir arada sunuyoruz. İçimizden gelen dans bu biz de farklı ve yaratıcı kombinasyonlarla izleyicimize bu dansı sunmaya çalışıyoruz.

-Dansçıların kostümleri de gösterinin önemli bir parçası. Kostümler ne anlatıyor?

Gösteri boyunca 50’lerden 60’lara kadar popüler birçok Flamenko kıyafetini görmeniz mümkün. Son 50 yılın Flamenko dansının tüm farklı stillerini bir araya getiriyoruz. Bu kullandığımız kıyafetlere de yansıyor.

-Türkiye’deki Flamenko’ya olan ilgiyi nasıl değerlendiriyorsunuz? İzleyicilere bir mesajınız var mı?

Türkiye’deki insanlar Flamenko’yu gerçekten çok seviyor. Coşkuyla izliyorlar enerjilerini sahne üzerinden bile hissedebiliyoruz Türkiye’yi çok seviyoruz. Şimdiye kadar hep çok güzel karşılandık ve keyifli anılarla döndük. 5 Mayıs’ta Mersin’de tekrar bir arada olmak için sabırsızlanıyoruz.