Vakıf Katılım web
Dünya 28.11.2016 14:25

Fransa'da merkez sağ 'Fillon' dedi

Fransa'da merkez sağ Cumhuriyetçiler Partisi, gelecek yıl yapılacak cumhurbaşkanlığı seçimleri için eski başbakanlardan François Fillon'u aday olarak belirledi.
Fransa'da merkez sağ 'Fillon' dedi

Fransa'da merkez sağ Cumhuriyetçiler Partisi, gelecek yıl yapılacak cumhurbaşkanlığı seçimleri için eski başbakanlardan François Fillon'u aday olarak belirledi.

Cumhuriyetçiler Partisi'nin cumhurbaşkanlığı adayını belirleme yarışının dün yapılan ikinci turunda Fillon, yüzde 33,2 oranında oy alan rakibi eski başbakanlardan Alain Juppe’ye ciddi fark atarak, oylamaya katılan seçmenlerin yüzde 66,6'sının desteğiyle kazanan taraf oldu.

Geçtiğimiz hafta ilk turu yapılan seçimlerde Fillon herkesi şaşırtmış ve yüzde 44 oy alarak, anketlerin öngörülerini boşa çıkarmıştı. Anketler Juppe’yi ilk sırada gösterirken hemen arkasından da eski cumhurbaşkanı Nicolas Sarkozy’nin geleceğine kesin gözüyle bakılıyordu.

Ancak ilk tur seçim sonucunda Fillon birinci olurken, Juppe ikinciliği, Sarkozy ise üçüncülüğü aldı. Seçim gecesi ikinci tura Fillon ve Juppe’nin kalacağının kesinleşmesinin ardından açıklama yapan Sarkozy, iki adayın yarışacağı ikinci turda Fillon’u destekleyeceğini bildirdi.

Kamuoyu desteği oldukça düşmüş olan İktidardaki Sosyalist Parti'nin henüz adayını belirlemediği 2017’deki seçimlerde Fillon'un aşırı sağcı Ulusal Cephe Partisi'nin lideri Marine Le Pen ile kıran kırana bir yarışa gireceği tahmin ediliyor.

Tesettür mayosu karşıtı, göçmen kotası yanlısı

Ülkede cumhurbaşkanlığı seçimi kampanyalarında en çok tartışılan konulardan biri olan göç ve mülteci konularında Fillon kota uygulamasına geçilmesini istiyor.

Bu konuda anayasada da değişiklik yapacağını dile getiren Fillon, aile birleşmesi şartlarının da ağırlaştırılması gerektiğini belirtiyor.

Diğer taraftan Fillon, Fransa’da yazın güney sahillerinde patlak veren tesettür mayosu krizinde, tesettür mayosunun tamamen yasaklanmasını savunmuştu.

Le Monde gazetesine verdiği röportajda, tesettür mayosunu tamamen yasaklayan bir kanun istediğini dile getiren Fillon, konunun yalnızca bölge belediye başkanlarının insiyatifine bırakılamayacak kadar önemli olduğuna vurgu yapmıştı.

Öte yandan Fillon, Fransız vatandaşlığı verilmesinin de bireyin tamamen asimile olması şartına bağlanması gerektiğini belirtiyor.

Ülkede 13 Kasım 2015 saldırılarından sonra çok tartışılan ve sosyalist hükümetin de getirmek istediği yabancı terörist savaşçıların vatandaşlıktan çıkarılması konusu da Fillon’un gündeminde.

Fillon, Suriye ya da Irak’ta terör örgütü saflarında savaşmış çifte vatandaşların Fransız vatandaşlığının alınması gerektiğini savunurken bu kişilerin Fransa’dan sınır dışı edilmeleri ya da ülkeye dönüşlerine izin verilmemesi gerektiğini dile getiriyor.

Ermeni iddiaları yeniden gündeme gelebilir

Türkiye karşıtlığını gizlemeyen Boyer’in, Fillon’un Cumhurbaşkanı seçilmesi halinde kabinede yer alabileceği belirtiliyor.

Boyer’in kabinede yer alması halinde ilk projelerinden birinin Ermeni iddialarını yeniden gündeme getirmek olacağı tahmin ediliyor.

Fransa Cumhurbaşkanı François Hollande'ın 2012'deki seçim kampanyası sözcüsü Najat Vallaud-Belkacem de, sırasıyla Kadın Hakları Bakanlığı ve hükümet sözcülüğüne, Gençlik ve Spor Bakanlığına son olarak da Eğitim Bakanlığı'na getirilmişti.