Röportaj 24.06.2018 22:39

'Güneş Koruyucuları 4 Saatte Bir Tekrarlayın'

Dermatoloji Uzmanı Yrd. Doç. Dr. Şirin Çelik, yaz mevsiminin gelmesiyle birlikte ciltte oluşabilecek sorunları önlemek için bakım yaptırmanın önemine dikkat çekerek, cilt için yaz mevsiminde ideal olan uygulamaları YeniBirlik için anlattı
'Güneş Koruyucuları 4 Saatte Bir Tekrarlayın'

SEMA SEZEN

Dermatoloji Uzmanı Yrd. Doç. Dr. Şirin Çelik, cildi güneşin zararlı ışınlarından mutlaka korunmasına dikkat çekerek, güneş koruyucuların 4 saatte bir sürülmesini kaydetti. Çelik sorularımıza şöyle yanıt verdi:

Yaz aylarında cildimiz en çok neye ihtiyaç duyar?

Sıcakların arttığı yaz mevsiminde terleme ile cildimiz oldukça fazla su kaybeder. Cildimizin nem dengesini sağlamak için bol su tüketmeliyiz ve uygun bir nemlendirici ile cildimizi nemlendirmeliyiz. Yazın cildimiz daha çok yağlanır ve gözeneklerimiz genişler, uygun bir yüz temizleyicisiyle cildimizi fazla yağdan arındırmak gerekir. Yine bu temizliği desteklemek, makyaj ürünleri ve güneşin de etkisiyle cildimizde oluşan serbest radikalleri uzaklaştırmak için peloid içeren yüz maskeleri uygulayabiliriz. Yaz mevsiminde güneş ışınlarının daha dik olması ve dışarda geçirdiğimiz zamanın artması sebebiyle güneş maruziyetimiz de artmaktadır. Güneşin zararlı etkilerinden korunmak için mutlaka güneş koruyucu kullanmalıyız.

Güneşin cilt için zararlı etkileri nelerdir? Güneşten nasıl korunmalıyız?

Güneş ciltte kısa dönemde kızarıklık ve yanıklara yolaçabilirken uzun dönemde lekelere, fotoyaşlanmaya ve cilt kanserlerine neden olabilmektedir. Bu etkilerden korunmak için saat 10 ila 16 arasında güneşlenmemeliyiz. Koruyucu kıyafetler (şapka, kalın dokunmuş bol giysiler) giyinmeli ve güneş koruyucu sürmeden dışarı çıkmamalıyız. Güneş koruyucuları yeterli kalınlıkta ve dışarı çıkmadan 20 dakika önce sürmek ve 4 saatte bir tekrarlamak önemlidir. Ayrıca ağaç yapraklarının da güneşten koruyucu etkisi vardır. Gölge seçeceksek ağaç gölgesini tercih etmeliyiz.

Yazın kozmetik girişimler uygulanabilir mi?

Yazın ciltte güneşin etkisiyle leke oluşma riski arttığından cildin üst tabakasında tahribat yaratan kimyasal peeling, fraksiyonel lazer, mikroiğneleme gibi işlemlere ara verilmektedir. Ancak mezoterapi, PRP, botoks, dolgu gibi birçok dermokozmetik işlem dört mevsim yapılabilmektedir. Buyüzden vakti geldiyse botoksumuzu yenileyebiliriz ve ihtiyaca göre dolgu, mezoterapi, PRP işlemlerimizi yaptırabiliriz. Hatta güneş hasarından korunmak için yaz başında nem kazandıran ve antioksidan etkili mezoterapiler yaptırmakta fayda var. Ayrıca yaz başında yaptıracağımız koltukaltı botoksu ile yazı terlemeden, kokmadan konforlu bir şekilde geçirebiliriz.


Peki yaz mevsiminin faydaları var mıdır cilt için?

Elbette vardır. Doğru ve yeterli güneş maruziyeti vücut için gerekli D vitemininin ciltte üretimini sağlar. Ayrıca sivilce, sedef hastalığı, atopik dermatit gibi bazı cilt hastalıkları yaz mevsiminde güneşin etkisiyle azalmaktadır. Yazın ve bol güneşin faydalarından da istifade edelim.

Cildimiz yaz meyvelerini sever mi?

Meyveler vücudumuz için zengin vitamin ve mineral kaynağıdır. Bir yandan sağlığımızı korurken bir yandan da cildimizin daha güzel ve ışıltılı olmasını sağlamaktadır. Yaz meyvelerinden üzüm ve nar güçlü birer antioksidanlardır. Böğürtlen güneşten hasar görmüş cildi onarır. Elma, üzüm, böğürtlen, ahududu, kiraz içerdiği C vitamini ile hücre yenilenmesini hızlandırır, yaraların çabuk iyileşmesini ve cildin sıkılaşmasını sağlar. Elma içeriğindeki E vitamini ile cildi gençleştirir. Ayrıca elma, kiraz,şeftali gibi birçok yaz meyvesi içerdiği A vitamini ile ciltteki pürüzleri yok eder. Şeftali A ve C vitaminlerinin yanında kalsiyum ve demir kaynağıdır, bu açıdan saç ve tırnak sağlığını destekler. Karpuz içerdiği su ile sıvı kaybını yerine koyarak cildin nem dengesinin sağlanmasına yardımcı olur.