Röportaj 28.06.2017 03:01 Güncelleme: 27.06.2017 20:14

Haldız Grup Yönetim Kurulu Başkanı Macit Haldız: Bu başarı bizim değil türkiye'mizin

​Haldız Grup Yönetim Kurulu Başkanı Macit Haldız, "Bizim öncelikli temennimiz ekonomik istikrarın devam etmesidir. Bu süreçten dolayı çok mutluyum. Şirketlerimiz ile büyümeye devam ediyoruz fakat bu başarı bizim değil Türkiye'mizin başarısıdır" dedi.
Haldız Grup Yönetim Kurulu Başkanı Macit Haldız: Bu başarı bizim değil türkiye'mizin

Neşe BERBER

Hedeflerinin sürekli büyümek ve gelişmek olduğunu söyleyen Haldız Grup Yönetim Kurulu Başkanı Macit Haldız, son üç yılda en çok büyüyen ilk 100 şirket içinde 7. sıraya yerleştiklerini vurguluyor. En yüksek ciro yapan şirketler arasında ise ikinci sıraya yerleşerek büyük bir başarıya imza atmışlar. Macit Haldız bundan sonraki hedeflerinin de ilk yüzde birinci sıraya oturmak olduğunu vurguluyor. Haldız ile yaptıkları projeleri, Türkiye ekonomisindeki paylarını, istihdama katkılarını ve yeni projelerini  YeniBirlik için konuştuk.

Haldız Grup bünyesinde hangi şirketleri bulunduruyor?

Haldız Grup; inşaat, enerji, gayrimenkul, otomotiv, sigorta ve medya sektörlerinde faaliyet gösteren 11 şirketi temsil etmektedir. Haldız Grup çatısı altında toplanan şirketlerin en büyük amacı faaliyet gösterdikleri alanlarda adından söz ettirecek başarılara imza atmak ve bölge ekonomisine azami derecede katkıda bulunmaktır.

 İnşaat sektöründe yürüyen projeleriniz var bunlar hangileridir. Projelerinizin detaylarını anlatır mısınız?

Haldız İnşaat’ın 1.000.000 m²’nin üzerinde inşaat alanına sahip devam eden projesi bulunmaktadır. Bunlardan bir kısmı; Gebze’de yer alan Bilişim Vadisi ve Kurtköy’de yer alan Teknopark İstanbul 2.Etap gibi ülkemizin teknoloji üretimine azami düzeyde katkı sağlayacak son derece önemli bu iki projelerinin hayata geçişinde yer alıyor olmak kurumumuz adına büyük bir gurur kaynağıdır. Bilişim Vadisi 48.341 m² inşaat alanına Teknopark İstanbul 2. Etap ise 83.726 m² inşaat alanına sahip.

Bununla birlikte Halk GYO ve Vakıf GYO gibi Türkiye’nin depreme dayanıklı güvenilir konut ihtiyacına önemli katkı sağlayan iki büyük gayrimenkul yatırım ortaklığının Sancaktepe’de hayata geçirdiği Bizimtepe Aydos Evleri Haldız İnşaat tarafından inşaa edilmektedir. 98.127 m² alan üzerinde 227.936 m²'inşaat alanına sahip 1037 konut ve % 90 yeşil alandan oluşan önemli ve özel bir proje.

Türkiye'nin klima santrali pazar lideri Systemair’ın Dilovası'ndaki 24.912 m2  arsa alanı üzerinde 27.250 m2 inşaat alanına sahip yeni üretim tesisi yine Haldız İnşaat kalitesi ile hayata geçirilmektedir.

Yeni gayrimenkul projeleriniz olacak mı?

MCT Gayrimenkul Yatırım’a ait Ankara-Eskişehir Yolu üzerinde bulunan arsaya, MCT Gayrimenkul ve Haldız İnşaat ortaklığında yaklaşık 55.000 m² satılabilir/kiralanabilir alana sahip bir proje geliştirilmektedir. Proje konsepti yapılan en iyi kullanım analizlerine göre belirlenmekte olup, ana kurgu olarak, alt kotlarda sosyal ve ticari işlevlerin yer aldığı yapılar ve bunların üzerinde yükselen ofis, rezidans gibi özelleşmiş işlevlerin yer alacağı yüksek yapılar hedeflenmektedir. Proje Ankara’nın en hızlı gelişmekte olan, üzerinde birçok bakanlığın, kamu kuruluşlarının, üniversitelerin, iş merkezlerinin, alışveriş merkezlerinin ve hastanelerin bulunduğu Eskişehir Yolu üzerinde yer almaktadır.

Enerji sektöründe yaptığınız projelerden bahseder misiniz?

Enerji üretiminin ve aktarımının medeniyetin devamı için ne kadar gerekli olduğunun bilinciyle çevre dostu enerji üretmek amacıyla enerji yatırımlarımızı sürdürüyoruz. Çevre dostu enerji üretiminde önemli bir paya sahip olan ve ülkemizin doğal zenginliği yüksek debiye sahip akarsuların üzerine kurulan HES’ler (Hidro Elektrik Santralleri) akarsu önüne bir set çekmediği için doğaya zarar vermemektedir. Akarsuyun akış hızından yararlanılarak üretim yapıldığı için mevsimlere göre üretim farklılık gösterir.

Türkiye ekonomisine nasıl bir katkı sunuyorsunuz?

Haldız Grup bünyesinde bulun tüm kurumlar sürekli gelişen ve her geçen gün daha fazla büyüyen Türkiye ekonomisine katkı sağlamaya devam edecektir. Üretim, perakende satış ve hizmet alanlarında insan gücüne dayanan ve son tüketiciyi hedefleyen son derece önemli faaliyet alanlarına sahip kurumumuz yatırımlarını farklı sektörlere taşıyarak Türkiye ekonomisine katkıda bulunmayı sürdürecektir. Bölgemizde sağladığımız istihdam rakamları, sağladığımız katma değer ve tüm bunlarla birlikte faaliyet sonucu ödediğimiz vergiler ile ülke ekonomisine katkı sağlamaya bugün olduğu gibi gelecekte de devam edeceğiz.

 Haldız grup olarak istihdama katkınız ne kadardır?

Bu yıl TOBB tarafından açıklanan Türkiye’nin en hızlı büyüyen 100 şirketi arasında 7. sırada yer aldık. Bu liste içerisinde yer alan firmalar arasında en fazla istihdam sağlayan firma olmaktan ise ayrıca gurur duyuyoruz. Haldız Grup çatısı altında çalışan 1700 personele ek olarak alt yüklenicilerimizle birlikte yaklaşık 7000 kişilik bir istihdam sağlamaktayız. Şüphesiz ülke ekonomimizin her geçen gün büyümesi ve gelişmesi bizim gibi firmaların istihdam rakamlarının artışını devam ettirecektir.

Tuana Evleri

Tuana Evleri 3.Etap ise yine lüks konut konseptinde inşa edilmekte olup lokasyon ve ulaşım kolaylığı avantajlarının yanı sıra fitness salonu, iki adet kapalı yüzme havuzu, iki adet sauna, iki adet hamam bulunduran zengin sosyal donatıya sahip. Sosyal tesis, açık hava fitness alanları, 700 metre kesintisiz yürüyüş yolu, basketbol sahası, mini futbol sahası, süs havuzları, tenis kortu, çocuk oyun alanları, oturma grupları ve kamelyalar projeyi bir yatırım projesi olmaktan ileri taşıyarak bir yaşam projesi haline getiriyor. Tuana Evleri 3. Etap 33.914 m² arsa üzerinde 89.163 m² inşaat alanına sahip, 6 Blok 323 daireden oluşmaktadır.

ÇINARLIKENT

Kocaeli Büyükşehir Belediyesi iştiraki olan Kent Konut A.Ş. ile ortak yürüttüğümüz Derince Çınarlıkent Konutları , Tuana Evleri 2. Etap ve Tuana Evleri 3. Etap projeleri gayrimenkul geliştirme projelerimiz arasında yer alıyor. Derince Çınarlıkent Konutları 584 konut ve 3 ticari üniteden oluşmaktadır. İnşaası tamamlanmak üzere olan proje sosyal konut olma özelliği taşımakta ve oldukça makul fiyatlara satışa sunulmaktadır. Proje sosyal konut projesi olmakla birlikte kontrollü giriş-çıkış ünitesine, özel peyzaj alanları, çocuk oyun alanları ve kamelyaları bünyesinde bulundurmaktadır.

Transform Fikirtepe

Türkiye’nin en büyük kentsel dönüşüm alanı Fikirtepe’de Obaköy Gayrimenkul ve Haldız İnşaat iş birliğiyle hayata geçirilen Transform Fikirtepe; mimarisi, peyzajı ve inşaat kalitesiyle bölgenin dönüşüm sürecini yeni bir aşamaya taşıyacak. Transform Fikirtepe 1080 konut ve 12 adet ticari alanı, 10.000 m² ortak yaşam alanları ile Fikirtepe’nin en yeşil ortak alanlarından birine sahip olacak şekilde tasarlandı. Tüm bu taahhüt projelerinin dışında Haldız İnşaat Fikirtepe’de Vakıfbank’ın iştiraklerinden olan Obaköy A.Ş. ortaklığıyla hayata geçirilen Transform Fikirtepe  22.466 m² arsa alanı üzerinde 160.433 m² inşaat alanına sahiptir. Konut + ticari ünite karmasını yalın ve çevre dostu bir mimari yaklaşımla tasarlandı. Fikirtepe platformunda konum olarak son derece özel bir yere sahip olup; metroya yürüme mesafesinde, Avrasya Tüneli girişine ve metrobüs hattına oldukça yakın, tramvay ve finüküler  hatlarının hemen köşesinde yer almaktadır.

Macit Haldız,  1979 yılında inşaat sektörü ile ticaret hayatına atılmış ve halen 11 şirket ve 6 sektörde (inşaat, enerji, gayrimenkul, otomotiv, sigorta, medya) faaliyet gösteren Haldız Grup’un yönetim kurulu başkanlığı görevini yürütmektedir. 1979 yılında Sakarya’da Macit Haldız tarafından inşaat sektörü ile grubun temelleri atılmıştır. Şirket seksenli yılların sonlarına doğru Kocaeli’de faaliyetlerine devam etmiştir. 1996 yılında otomotiv sektörüne giriş yaparak Türkiye’de bir çok otomotiv markasının bayiliğini yapmaktadır. 38 yıldır ticaretin içinde olan Haldız  Grup, inşaat ve otomotiv sektörünün ardından 2000 yılında sigorta, 2012 yılında enerji, 2013 yılında ise medya sektörü ve 2016 yılında gayrimenkul sektöründe hizmet vermeye başlamıştır.

PAMUK ELEKTRİK

Haldız Grup bünyesinde bulunan Pamuk Elektrik ilk enerji yatırımımızdır. Pamuk HES Doğu Karadeniz havzasında Trabzon ili Arsin ilçesi Atayurt beldesi Yanbolu Deresi üzerinde kurulu Yanbolu Regülatörü ve Hidroelektrik santrali olarak hayata geçirilmiştir. Proje 0,5 MW üzeri nehir tipi santraller kapsamında değerlendirilmekte olup proje kapsamında regülatör, iletim tüneli, cebri boru ve Yanbolu HES tesisleri yer almaktadır. Yıllık 30.000.000 KW/h üretim sağlamaktır. Haldız Grup bünyesinde enerji yatırımı yapan bir diğer şirketimiz MHZ Enerji tarafından Artvin’in Yusufeli ilçesinde hayata geçirilen diğer HES projemiz Cala HES’in inşaası devam etmektedir. 2017 yılı sonunda enerji üretimine başlamasını hedeflemekteyiz.