Röportaj 15.01.2022 07:00 Güncelleme: 14.01.2022 22:54

"HEDEF DAHA FAZLA İHRACAT"

"Hedef Daha Fazla İhracat" mottosuyla yola çıkan LeShow İstanbul Uluslararası Deri & Moda Fuarı, 20-22 Ocak 2022'de İstanbul Kongre Merkezi'nde üçüncü kez kapılarını açmak için gün sayıyor.
"HEDEF DAHA FAZLA İHRACAT"

Gülay YÜCEL

Avrasya coğrafyasının en dinamik ve gözde dış giyim moda fuarları arasında ilk sıralarda yer alan LeShow İstanbul, bir kez daha; küresel kürk sektörünün çatı kuruluşu Uluslararası Kürk Federasyonu (IFF) ile Türk deri ve deri mamulleri sektörünün dünya çapında tanıtılması ve ihracat kapasitesinin yükseltilmesine yönelik çok önemli kurumsal hizmetler veren İstanbul Deri ve Deri Mamulleri İhracatçıları Birliği (İDMİB)’nin resmi destekleri ile kapılarını açacak. Açılışına günler kala, Türkel Fuarcılık Basın ve Halkla İlişkiler Müdürü Ebru Gençoğlu, YeniBirlik okurları için LeShow İstanbul'la ilgili merak edilenleri yanıtladı.

- Fuar sektörü özelinde, Kovid-19 salgını öncesini yakalayabileceğinizi düşünüyor musunuz?

Pandemiden maalesef en fazla etkilenen sektör fuarcılık olmuştur. 2019 yılında yurt içinde 482 fuar gerçekleştirmişken 2020’de bu sayı 140, 2021’de ise 266 fuar olmuştur. Yurt dışı milli katılım fuar organizasyonlarında ise 2019 yılında 279 organizasyon gerçekleştirilmişken, 2020’de 60, 2021’de ise 116 fuara milli katılım yapılabilmiştir. Son 2 yılda gerek gerçekleşen fuar, gerekse katılımcı sayıları itibarı ile pandemi öncesi rakamların maalesef sektör olarak yüzde 40’ı dahi yakalanamamıştır. Gerek iç ticaret, gerekse ihracatımız açısından en önemli tanıtım ve pazarlama argümanı olan sektör, sesini de yetkili makamlara duyurma noktasında başarılı olamamıştır. Bugün itibari ile sektörün büyük bir kısmı yabancı fuar firmalarının kontrolündedir. Bu kadar stratejik bir sektörde henüz var olan milli sermayeli özel sektör fuar organizatörlerinin ayakta kalabilmelerini sağlamak son derece önemlidir.

- Fuarların ticari ve makroekonomik işlevlerinin yanı sıra sosyal işlevleri olduğunu biliriz. LeShow'un sosyal katsısı anlamında ne söylersiniz?

LeShow sadece deri sektörünün değil, Türk fuar sektörünün de uluslararası ender markalarından biri. Yurt dışı fuarcılıkta ise ülkemizin yegâne markasıdır. Bu sene Mayıs ayında Moskova’da LeShow’un 25. Yılını kutlayacağız.

“SIFIR ATIK VE KADIN İSTİHDAMI”

- Pazarlama iletişiminde fuarlar tartışmasız çok önemli. Katılımcılar açısından sizin gözlemleriniz nelerdir?

2000’li yılların başında 5 yıl süre ile Leshow Fuarı paralelinde Moskova’da gerçekleştirdiğimiz genç stilistler yarışmaları ile sektöre çok sayıda yetenekli stilistin kazandırılmasına ve bazı Rus tasarımcıların bu sayede üretici firmalarımızla iş birliği yapmalarına zemin hazırladık. Bu tip faaliyetlerimiz 90’lı yılların başında oluşan ürün imajı probleminin de aşılmasında da büyük rol oynamıştır. Bu sene ise “Sıfır Atık” ve “Kadın İstihdamı” ile kadınlarımızın ekonomiye katkısının artırılmasına yönelik rol model bir projeyi inşallah hayata geçireceğiz.

- İstanbul, deri ticaretinin neresinde?

LeShow İstanbul fuarına 3 senedir bu denli yatırım yapmamızın bir nedeni de deri ve dış giyim sektöründe İstanbul’un dünya ticaretinde merkez üs olması hedefidir.

Çağımız hız ve uzmanlaşma çağı. Gerek fuar katılımcısı üreticiler, gerekse satın alıcılar uzun zaman harcamadan alt sektör fuarlarında nokta atışı yapmaktadırlar. Fuarcılıkta gelişmiş ülkelerde aynı konularda 2 hafta ara ile fuar göremeyeceğiniz gibi, sektörel uzmanlık fuarlarına ne kadar değer verdiklerini rahatlıkla gözlemlersiniz.  

MIX&MATCH AKIMI

- LeShow İstanbul'u anlatır mısınız? Mix & Match konsepti vb.

Avrasya Bölgesinin prestijli dış giyim moda fuarları arasında yer alan LeShow İstanbul Uluslararası Deri ve Moda Fuarı sektörün Türkiye’de gerçekleştirilen en fazla yabancı ziyaretçi ağırlayan organizasyonu olmuştur. Birçok farklı ülkeden ünlü markaların yoğun ilgi gösterdiği fuarda, deri giyimin yanı sıra hazır dış giyim, aksesuar, ayakkabı ve çanta üreticileri de ürünlerini yeni alıcılarla tanıştırma fırsatı buluyor.

Moda da son dönemin trendleri arasında “mix & match” akımı yer alıyor. Karıştır ve yakıştır anlamına gelen mix and match, birbirinden farklı tarzları bir araya getirip yeni bir tarzın oluşturulmasını sağlıyor. Herhangi bir kural ya da kalıba bağlı kalmadan özgür bir tarz stili oluşturuyor.

“BAYAN İHTİŞAM PODYUMDA”

- Sürprizleriniz var mı? Cem Belevi haberleri çıktı.

20 Ocak akşamı gerçekleşecek LeShow İstanbul gala defilemizde Rusya’da Bayan İhtişam olarak bilinen Mila Bolieva ve Cem Belevi birlikte podyuma çıkacaklar. Konsepti “Özgürlük” olan koleksiyonda Cem Belevi için Mila Bolieva özel tasarımlar yaptı. Bunların yanı sıra Koreograflığını Asil Çağıl’ın üstlendiği defilelerimizin sunumunu da Aslı Sertdemir gerçekleştirecek. 21/22 Ocak’ta ise üretici / katılımcı firmalarımız son trend koleksiyonlarını LeShow İstanbul podyumunda satın alıcılara sergileyecekler.

- Hangi ülkelerden satın almacılar olacak?

Toplamda bugün itibari ile 61 ülkeden satın alımcı getiriyoruz. Birçoğu mağaza zinciri olan satın alımcılar. Sektörün yeni yüzlere ve yeni müşteri potansiyeline çok ihtiyacı var. 

Yunanistan, İtalya, Fransa, İngiltere, Sırbistan, İspanya, Polonya, Portekiz, Almanya, Bosna Hersek, Bulgaristan, Romanya, Kuzey ve Güney Amerika (ABD, Kanada, Arjantin), Asya Uzak Doğu’dan bölgesinden de Güney Kore ve Japonya’dan fuara ziyaretçi gelecek.

“MODANIN NABZINI TUTACAK”

Söyleşimize katılan LeShow Satış Koordinatörü Gamze Ateşsözmez de, “Hedef Daha Fazla İhracat” mottosuyla yola çıkan LeShow İstanbul Deri & Moda Fuarı birbirinden prestijli markayı uluslararası satın alıcıyla bir araya getirecek, sektör ihracatına ve iş hacmine destek olmanın yanı sıra 20/22 Ocak 2022 tarihleri arasında İstanbul Kongre Merkezinde modanın nabzını tutacak.” dedi.