Güncel - Yaşam 13.11.2018 14:50 Güncelleme: 13.11.2018 14:53

Her Kaçak Sigara Paketi Bir Mermiye Dönüşüyor

Emniyet Genel Müdürlüğü Kaçakçılık ve Organize Suçlarla Mücadele Daire Başkanlığı'nın (KOM) Raporunda, sigara kaçakçılığının terör örgütlerinin başlıca finans kaynaklarından biri olduğu belirtiliyor.
Her Kaçak Sigara Paketi Bir Mermiye Dönüşüyor

Emniyet Genel Müdürlüğü Kaçakçılık ve Organize Suçlar Daire Başkanlığı (KOM) tarafından hazırlanan raporlarda, terör örgütünün en büyük finans kaynaklarından birinin kaçak sigara olduğu vurgulanıyor. İçişleri Bakanı Soylu bu alandaki mücadele kararlılığını "Türkiye'de alınan her bir dal kaçak sigara bile terör örgütlerinin değirmenine su taşımaktadır.” ifadesiyle vurguluyor. Hamile süsü verilmiş kadınlar, tır şaselerinin içleri ya da cenaze araçlarına saklanan kaçak ürünler sigara kaçakçılarının baş vurduğu farklı yöntemler arasında yer alıyor. Bu alandaki mücadele birçok farklı bakanlıkça yürütülüyor. Nitekim, Bakan Pekcan, Ticaret Bakanlığının kaçakçılıkla mücadele faaliyetlerini aktarırken,  14 milyon paket kaçak sigaranın Türkiye'ye girişinin engellendiğini belirtti.

Kaçak sigara ticareti, terörü finanse ederek, milli güvenliği tehdit etmesinin yanısıra, devlet bütçesine de ciddi ölçüde zarar veriyor. Halihazırda Ülkemizde yasadışı sigara ticareti yüzde 8’ler seviyesinde bulunmakta. Bu rakam yıllık olarak 4 milyar lira vergi kaybı anlamına geliyor. Bölge ve il bazında kaçak sigara ticareti rakamları da farklılık gösteriyor. Buna göre, kaçak sigara ticaretinin en yüksek olduğu bölge, yüzde 27 ile Güneydoğu Anadolu bölgesi. Şehir detayında bakıldığında ise, kaçak sigara seviyesinin Van’da yüzde 37, Batman’da yüzde 30, Diyarbakır’da ise yüzde 28’ler düzeyinde olduğu görülüyor. 

 Kaçakta yaşanabilecek artışın, milli güvenlik ve vergi gelirleri üzerinde yaratabileceği olumsuzluklara ilaveten,  ticari faaliyetlerini kanunlara uygun bir şekilde sürdüren bakkal esnafının gelirlerini de olumsuz etkileyeği dile getirilen endişeler arasında yer almakta.