Vakıf Katılım web
Ekonomi 09.02.2018 14:30

"İhracat Seferberliği Başlattık"

Denizli İl Kadın Girişimciler Kurulu İcra Komitesi Başkanı Semra Akça Acar ve Denizli Ticaret Odası (DTO) Yönetim Kurulu Başkanı Uğur Erdoğan Bakan Zeybekci'yi ziyaret etti.
"İhracat Seferberliği Başlattık"

Nihat Zeybekci, bu yıl için ihracat seferberliği başlattıklarını belirterek, ekonomide beklentinin 2018 yılında olumlu yönde olduğunu söyledi.

Ekonomi Bakanlığı’nın Toplantı Salonu’ndaki görüşmede, Denizli İl Kadın Girişimciler Kurulu üyeleri ile kurulun İcra Komitesi Başkanı Semra Akça Acar ve koordinatörü DTO Başkanı Uğur Erdoğan ile birlikte Ekonomi Bakanı Nihat Zeybekci yer aldı.

DTO Başkan Uğur Erdoğan, oda olarak aktif kadın girişimci sayısını artırmak için her türlü imkanı seferber ettiklerini ve daha etkili olmaları için her türlü katkıyı sağladıklarını söyledi. Türkiye açısından negatif algı propagandaları ile negatif beklentilere itibar edilmemesi uyarısında bulunan Ekonomi Bakanı Nihat Zeybekci ise, 2018’in dünya ekonomisi ve ticareti açısından 2017’den daha iyi geçmesini beklediklerini söyledi. Bakan Zeybekci, bunun Türkiye ve Denizli’ye, özellikle ihracat anlamında yansımasının iyi olmasını umduklarını vurguladı.

Toplantının başında kısa bir konuşma yapan TOBB Denizli İl Kadın Girişimciler Kurulu İcra Komitesi Başkanı Semra Akça Acar, üyelerini tanıttı ve kendilerini kabul ettikleri için, Bakan Zeybekci’ye teşekkür etti.

Büyük bir özveriyle toplumsal sorumluluğunun gereğini de yerine getirmeye çalışan kadın girişimcilerle, daha güzel işlere imza atacaklarını ifade eden Başkan Erdoğan, "Kadın girişimcilerimize, Ticaret Odamız’da kendilerine özel bir yer, toplantı salonu ile sekreterya vereceğiz. Bu yöndeki hazırlıklarımız devam ediyor. Her türlü faaliyetlerinde de tüm imkanlarımızla destek olacağız. Nisan’da ekibi daha da güçlendireceğiz. Bizler burada olduğu gibi kadınlara sivil toplum kuruluşlarında ve memleketi yönetmede daha fazla yer vermek düşüncesindeyiz" dedi.

"GÜMRÜK BİRLİĞİ’NİN GÜNCELLENMESİ ÖNEMLİ"

Dünya ekonomisi, ihracat ve ticaretle ilgili kısa değerlendirmede bulunan Ekonomi Bakanı Nihat Zeybekci, "27 Şubat’ta Avrupa Birliği Ekonomi ve Ticaret Bakanlığı zirvesine davet ettiler. Zirvenin baş maddesi Gümrük Birliği’nin güncellenmesi olacak. Bu Türkiye açısından önemli fakat Gümrük Birliği’nin güncellenmesinde asıl faydayı Avrupa Birliği görecek. Türkiye’ye 3 faydası varsa, Avrupa Birliği’ne 5 faydası olacak. Ama kendileri tarafından oluşturulan algıya bakacak olursak, Türkiye’ye verilmiş bir lütuf gibi görüyorlar. Aslı öyle değil; hatta bundan asıl kar sağlayacak olan da Avrupa Birliği’nde bize en çok karşı gözüken Almanya" diye konuştu.

"2018’E DAİR BEKLENTİLER OLUMLU YÖNDE"

Dünya ekonomisiyle ilgili 2018’de tüm beklentilerin pozitif yönde olduğunun da altını çizen Bakan Zeybekci, "2018 beklentilerine baktığımızda ise, Türkiye dünyadan daha fazla pozitif bir durumda. Çünkü bizim birinci ticaret ortağımız Avrupa Birliği. İhracatımızın yüzde 7’sini Avrupa Birliği’ne yapıyoruz. Avrupa Birliği’nin büyümesi, 2017 yılına göre daha da hızlanarak artacak. Onun da özellikle bizlere yani Denizli ihracatına önemli bir etkisi olacaktır. Dünya ticareti gelişecek. 2018’de dünya ticaretinde net bir artış trendi ve beklentisi var. Bunun Türkiye’ye de etkisi olacak" şeklinde konuştu.

"İHRACAT SEFERBERLİĞİ BAŞLATIYORUZ"

2017’de dünyada ilk üç çeyreğe bakıldığı zaman Türkiye’nin en hızlı büyüyen OECD ve G20 ülkeleri arasında ilk sırada yer aldığını hatırlatan Bakan Zeybekci, "2017 sonu itibarıyla açıklanan verilere baktığımızda da geleceğe dair beklentilerimizi biraz daha artırıyoruz ve Mart ayının sonunda açıklanacak 2017’nin 4’üncü çeyreğindeki verilerde daha iyi olacağımıza inanıyoruz. O nedenle, özellikle bu dönemde ülkemiz açısından negatif algı propagandalarına negatif beklentilere itibar edilmemelidir. 2018’de 65 bin civarında olan ihracatçı sayımızı aktif ihracatçı olarak 100 bine çıkaracağız. Şu an aktif ihracatçı sayımız 30 bin civarında. Son 5 yılda ihracat pazarında kalan şirket sayısı ise, 10 bin civarında. Biz aktif ihracatçı sayımızı e-ticaret sayesinde yüz bine çıkarmayı umuyoruz. Dünyada e-ticaretin hacmi kendi içinde her yıl yüzde 15-16 civarında artarak ilerliyor" dedi.

TOBB Denizli İl Kadın Girişimciler Kurulu İcra Komitesi Başkanı Semra Akça Acar, konuşmasının sonunda Bakan Zeybekci’ye günün anısına hediye takdim etti. Ziyaret, toplu fotoğraf çektirilmesiyle sona erdi.