Vakıf Katılım web
Kültür Sanat 25.11.2022 13:28 Güncelleme: 25.11.2022 13:41

Institut français'den çevre temalı filmler

Institut français de Turquie İstanbul ve Ankara, Kasım ve Aralık aylarında "sinema ve çevre" temalı bir sinema programını sinemaseverler ile buluşturuyor. 100% yeşil 7 film!
Institut français'den çevre temalı filmler

Programdaki filmler:

Kar Panteri / La panthère des neiges

Fransa, 2021

Yönetmen: Marie Amiguet ve Vincent Munier

1 saat 32 dakika

Türkçe altyazılı, ücretli

Filmin konusu:

Tibet yaylalarının kalbinde, fotoğrafçı Vincent Munier, kar leoparının peşinden yazar Sylvain Tesson'ı da sürüklüyor. Munier, yazara hayvanları gözetleme sanatını, izlerini okumayı ve onları görebilmek için sabırlı olmayı öğretiyor. İki adam, görünmez varlıkların yaşadığı zirvelerden geçerken, tüm canlılar arasında insan olarak yerimiz hakkında düşünüyor, konuşuyor ve dünyanın güzelliğini kutluyor.

Merhaba Dünya / Bonjour le Monde

Fransa, 2019
Yönetmen: Anne–Lise Koehler, Eric Serre
1h01 min
İngilizce altyazılı, ücretsiz

Filmin konusu:

Birçok hayvan türü bir nehir kıyısında doğar, yaşar ve birbirini evcilleştirir...

Uzun kulaklı baykuş ikinci kez dünyaya gelmek için uçar ve geceyi evcilleştirir. Büyük tepeli batağan balık avlama bölgesinde gezinerek görünmez olur ve deniz yosunu dansı yapar. Yalıçapkını kuşu güneşte bir yer aramak için yolculuğa çıkar. Kendini suyun yönlendirmesine izin veren ve zamana meydan okuyan Avrupa gölet kaplumbağası, akşamın senfonisini kulaklarıyla gören Leisler'in noktülü, ağaçların kokusuna karşı koyamayan Avrupa kunduzu, dünyanın her iki tarafını da keşfeden Benekli semender, ayı yakalama hayali kuran saz kuşu, büyük maceralar yaşamak için devasa olmak isteyen kuzey turnası ve son olarak zırhı güneş tarafından dövülen savaşçı imparator yusufçuk. Hep birlikte haykırıyorlar: “Merhaba dünya!"

Kurtarıcı / La Croisade

Fransa, 2021 yapımı
Yönetmen: Louis Garrel
1 saat 6 dakika
Türkçe altyazılı, ücretli

Filmin konusu: Kurtarıcı, oğullarının evdeki değerli eşyaları sattığını öğrenen bir ailenin hikayesini konu ediyor. Abel ve Marianne, 13 yaşındaki oğulları ile birlikte sıradan bir hayat yaşayan bir çiftir. Ancak bir gün çift, oğulları ile ilgili beklenmedik bir şey keşfeder. 13 yaşındaki çocuk, gezegeni kurtaracağına inandığı Afrika’daki gizli bir ekolojik projeyi finanse etmek istemektedir ve bu amaçla ailenin değerli eşyalarını satar.

Suda yürümek / Marcher sur l’eau

Fransa, 2021 yapımı
Yönetmen: Aïssa Maïga
1 saat 29 dakika
Türkçe altyazılı, ücretli

Filmin konusu:

Niger’in Kuzeyinde bulunan, küresel ısınma kurbanı Tatiste köyü suya erişmek için mücadele vermektedir. Her gün, 14 yaşındaki Houlaye diğer arkadaşları gibi köyünün ihtiyacı olan suyu getirmek için kilometrelerce yürümek zorundadır. Gençler, her gün bunu yapmak zorunda olduklarından okula gidemiyorlardır. Ayrıca, köyde suya erişim olmadığından, birçok yetişkin, her sene ailelerini terkedip, hayatta kalabilmek için sınırları aşmaktadır. Aslında bu bölgenin altında binlerce kilometre kare büyüklüğünde bir göl bulunmaktadır. Herkese daha iyi bir hayat verebilmek ve köye su sağlamak için sondaj yapılması gerekmektedir.

Kırmızı / Rouge

Fransa, 2020
Yönetmen: Farid Bentoumi
1 saat 26 dakika
Türkçe altyazılı, ücretli

Filmin konusu:

Nour, babasının önemli bir çalışan ve sendika temsilcisi olduğu kimya fabrikasında hemşire olarak işe alınır. Fabrika tam sağlık denetimindeyken, genç bir gazeteci atık yönetimi soruşturması başlatır. İki genç kadın, yerel ekonominin temel direği olan bu fabrikanın birçok sır sakladığını yavaş yavaş keşfedeceklerdir. Çevreyi kirleten atıklar ile ilgili yalanlar, üzerinde oynanmış doktor kayıtları ve gizli tutulan kazaları öğrenen Nour, sessiz kalmak veya gerçeği gün ışığına çıkarmak ve babasına ihanet etmek arasında seçim yapmak zorunda kalacaktır.

Kısa metraj filmler

Braguino
Fransa, 2017
Yönetmen : Clément Cogitore
50 dakika
İngilizce altyazılı, ücretli

Filmin konusu :

Sibirya ormanının medeniyetten uzak bir yerinde, evleri bir nehirle ayrılmış iki aile arasında düşmanlık ortaya çıkar. Nehrin ortasında iki ailenin çocuklarının kendi hallerinde buluştukları bir ada durmaktadır.

Plastik torbalar gecesi / La nuit des sacs plastiques

Fransa, 2018
Yönetmen: Gabriel Harel
18 dakika
İngilizce altyazılı, ücretli

Filmin konusu:

39 yaşındaki Agathe’tın tek takıntısı bir çocuk sahibi olmaktır. Marsilya Calanques’da yaşayan tekno müzik dj’i eski sevgilisi Marc-Antoine’nı bulur ve yeniden birlikte olmaları için onu ikna etmeye çalışır. Bu sırada plastik torbalar canlanır ve şehri ele geçirir.

Kuru kabus

Türkiye, 2022
Yönetmen: Sinan Kutluay, Mert Avcı, Mert Değirmencioğlu, Hüseyin Ünlü
6 dakika
Türkçe

Filmin konusu:

Dünyanın son suyunu bitiren bir çocuğun su bulma yolundaki macerası.

Kuru Kabus, günümüzde su israfının dünyada ve yaşamda yaratacağı korkunç sorunu farklı bir yaklaşımla ele alan bir eser. Filmde karakterimiz dişlerini fırçalarken suyu açık bırakır ve bu onun dünyada kalan son suyu bitirmesine sebep olur.

Film biletleri Institut français Istanbul’da seans öncesinde satışa çıkıyor.

Tam bilet 15 TL, indirimli bilet 10 TL’dir.

Kayıt zorunludur.