Ekonomi 25.03.2023 07:00

İş Bankası Grubu'ndan tarım alanında yeni yatırım

Türkiye İş Bankası Grubu, İmeceMobil'i bir platforma dönüştürmek amacıyla, bankanın yüzde 100 hissedarı olduğu Trakya Yatırım Holding AŞ çatısı altında "İmeceMobil Tarım Platformu Elektronik Hizmetler Ticaret Anonim Şirketi"ni kurdu.
İş Bankası Grubu'ndan tarım alanında yeni yatırım

Türkiye İş Bankası Grubu, İmeceMobil'i bir platforma dönüştürmek amacıyla, bankanın yüzde 100 hissedarı olduğu Trakya Yatırım Holding AŞ çatısı altında "İmeceMobil Tarım Platformu Elektronik Hizmetler Ticaret Anonim Şirketi"ni kurdu.

Türkiye İş Bankası Grubu, sürdürülebilir ve verimli tarımsal üretim için dijital tarım uygulaması İmeceMobil'i bir platforma dönüştürmek amacıyla, bankanın yüzde 100 hissedarı olduğu Trakya Yatırım Holding AŞ çatısı altında 'İmeceMobil Tarım Platformu Elektronik Hizmetler Ticaret Anonim Şirketi'ni kurdu.

Türkiye İş Bankası'ndan yapılan açıklamaya göre, Türkiye İş Bankası Grubu, odaklandığı stratejik alanlardan biri olan tarım sektöründe şirket kurarak yeni bir yatırım gerçekleştirdi.

Sürdürülebilir ve verimli tarımsal üretim için dijital tarım uygulaması İmeceMobil'i bir platforma dönüştürmek amacıyla, bankanın yüzde 100 hissedarı olduğu Trakya Yatırım Holding AŞ çatısı altında 'İmeceMobil Tarım Platformu Elektronik Hizmetler Ticaret Anonim Şirketi'ni kurdu.

Grubun teknoloji iştirakleri olan Softtech AŞ ve sonrasında Softtech Ventures AŞ bünyesinde geliştirilen bir kurum içi girişimcilik projesi olarak, dijital tarım alanında teknolojileri doğru kullanma ve tabana yayma hedefiyle 2019 yılında hayata geçirilen 'İmeceMobil” uygulaması, halihazırda 200 binden fazla kullanıcıya ve yüzde 40'ı aşkın aktif kullanıcı oranına sahip bulunuyor.

İmeceMobil, tarımda sürdürülebilir, güvenli ve katma değerli üretime odaklanırken çevrenin korunmasını ve tarımsal girdi kullanımında verimliliğin artırılmasını önceliklendiriyor. Sahip olduğu verimli toprakları ve dört mevsimi yaşayabilen iklim koşulları sayesinde tarımda zengin ve geniş bir üretim potansiyeli bulunan Türkiye'nin, sürdürülebilir tarımsal üretimle kendi kendine yeter hale gelebilme ve tarımsal ürün ihracatını artırarak ülke ekonomisi açısından da daha fazla katma değer yaratabilme imkanı bulunuyor.

- Güvenli, sürdürülebilir ve katma değerli üretime katkı sağlanıyor

İş Bankası, İmeceMobil şirketi ile stratejik önem arz eden bir sektör olan tarımda, Türkiye'de teknolojinin tüm imkânlarından faydalanılarak güvenli, sürdürülebilir ve katma değerli üretim yapılmasına destek vermeye devam edecek. Banka, aynı zamanda tarıma yönelik çalışmalarının kapsamını ve çiftçilere sunduğu yenilikçi çözümleri genişletecek.

İmeceMobil uygulamasında çiftçiler tarla, bahçe ve hayvancılıkla ilgili üretim tesisi bilgilerini kaydederek bu alanların hava tahmin raporlarını görüntüleyebiliyor. Böylece don, yağış, fırtına gibi anlık hava olayları hakkında önceden yapılan uyarılar çerçevesinde gerekli önlemleri alabiliyor. Tarım üreticileri, İmeceMobil üzerinden alanında uzman ziraat mühendislerine soru sorabiliyor, tavsiye alabiliyor.

Tarımsal ürünlerin en son tarihli hal/borsa fiyatları ile yem, et, süt ve yumurta fiyatlarının incelenebildiği uygulamada, tarlanın ya da bahçenin konumuna ve ürünün gelişim evrelerine göre özel olarak hazırlanan gübreleme ve sulama servisleri de takip edilebiliyor. Ayrıca tarlaya gitmeye gerek kalmadan bitki sağlığının ve bitki gelişim durumunun izlenebildiği uzman destekli uydu servisi gibi özel servislerden de yararlanılabiliyor.

- 'Doğayla uyumlu üretim süreçlerini desteklemeyi önemsiyoruz'

Açıklamada görüşlerine yer verilen İmeceMobil AŞ Genel Müdürü İlker Mehmet Sağlam, uygulamanın, İş Bankası'nın, tarıma verdiği desteğin güzel bir örneğini oluşturduğunu, kurulan şirketin, uygulamanın bir dijital tarım platformuna dönüşmesinin önemli bir adımı olduğunu vurguladı.

Sağlam, teknolojiyi ve tarımı bir araya getirdikleri İmeceMobil ile sundukları hizmetleri, çiftçilerin talepleri ve ihtiyaçlarına göre sürekli geliştirmeye devam edeceklerini belirtti.

Mevcut haliyle İmeceMobil'in dijital uygulamalar arasında lider konumda olduğunu ifade eden Sağlam, şunları kaydetti:

'Amacımız uygulamayı bir platforma dönüştürerek tarımsal teknolojinin ve bilginin yayılmasını kolaylaştırmak. İnsana, hayvana, toprağa saygılı ve doğayla uyumlu üretim süreçlerini desteklemeyi önemsiyoruz. İmeceMobil uygulaması, sadece tarımsal üretim süreçlerinin dijitalleşmesine katkı sağlamakla kalmayacak, finansal ürün/hizmetlere erişim, ödeme sistemleri gibi alanları da kapsayacak şekilde yeni tarım ve finans teknolojileri ile sürekli olarak zenginleştirilecek.'