Vakıf Katılım web
Güncel - Yaşam 17.10.2018 16:00 Güncelleme: 17.10.2018 16:00

İŞ BANKASI HİSSELERİ İÇİN PARTİLERE UZLAŞMA ÇAĞRISI

TBMM Başkanı Binali Yıldırım, "İş Bankası'nın sürekli tartışmalarla anılması da hoş bir şey değil. Bu konuda partilerin bir araya gelip uygun bir çözüm bulması gerekir. Meclis Başkanlığı'na gelirse biz de bunu değerlendiririz" dedi.
İŞ BANKASI HİSSELERİ İÇİN PARTİLERE UZLAŞMA ÇAĞRISI

SEDA ŞİMŞEK / CENEVRE

Türkiye Büyük Millet Meclisi (TBMM) Başkanı Binali Yıldırım, CHP’nin İş Bankası hisseleri için partilere uzlaşma çağrısında bulundu. Meclis Başkanı Yıldırım, siyasi partilerin bir araya gelerek uygun bir çözümün bulunması gerektiğini vurguladı. Suudi gazeteci Cemal Kaşıkçı'nın ortadan kaybolmasına değinen Yıldırım, Suudi Arabistan’ın bu konuda işbirliği içerisinde olmasının olumlu bir adım olduğunu kaydetti.

TBMM Başkanı Binali Yıldırım, Cenevre’deki temaslarının ardından Türkiye’ye dönüşünde uçakta gazetecilerin sorularını yanıtladı. Gündeme ilişkin dikkat çekici açıklamalarda bulunan Meclis Başkanı Yıldırım şunları söyledi:

“BU KONUDA SUUDİ ARABİSTAN'IN İŞBİRLİĞİ İÇİNDE OLMASI OLUMLU BİR ADIM”

- Cemal Kaşıkçı olayı ile ilgili bundan sonra atılacak adım takınılacak tavırlar ne olacak?

- “Evet, tabii bu yaşanan olay neresinden bakarsanız bakın kabul edilebilir bir şey değil. Bir gazetecinin herhangi bir insanın konsolosluğa işi için geldiğinde ortadan kaybolması büyük bir sorundur. Bir kere ülkemize gelen insanların can güvenliği bizim birinci derecede sorumluğumuzdadır. Birçok iddialar var. İçeride bir şekilde hayatını kaybettiği ya da gelen görevlilerle götürüldüğü şeklinde iddialar var. Tüm bunlar araştırılacak. Bu konuda Suudi Arabistan'ın işbirliği içinde olması olumlu bir adım. Neticede konsoloslukta savcılarımız, polisimiz, Suudi yetkililerle çalışma başlattı. Türkiye'yi sağsağlim terk ettiyse bunu da biliriz. Bilinmeyecek bir şey değil. Dolayısıyla tüm bunların ortaya çıkması için atılan adım bir başlangıç diye düşünüyorum.”

“ABD KAMUOYU BU MESELEYİ YAKIN TAKİP EDİYOR”

- ABD bu işin neresinde?

- “ABD kamuoyu bu meseleyi yakın takip ediyor. ABD, vatandaşı olmasa da gazetede yazı yazan, bilinen, oturma izni olan bir insan olarak konuya dahil olmak haklarıdır.
ABD Dışişleri Bakanı biliyorsunuz buraya geliyor. Herhalde Türkiye ile ilişkileri olumlu yönde geliştirmek adına geliyor diye düşünüyorum.”

“ABD İLE İLİŞKİLERİN ESKİ GÜZEL DÖNEMİNE GELMESİNİ ARZU EDERİZ”

- Rahip Bronson’un, gizli tanıkların son duruşmada ifade değiştirip serbest bırakılması, Trump'un attığı tweetle Cumhurbaşkanı Erdoğan’a teşekkür etmesi, bundan sonra ikili ilişkilerde nasıl bir gelişme bekliyorsunuz?

-“Arzu ederiz ki ABD ile Türkiye arasındaki ilişkiler eski güzel dönemine gelsin.15 Temmuz darbe girişiminden sonra ABD ile ilişkilerimiz gerildi. Neden? FETÖ ile ilgili adım atmadıkları için. Üstüne üstlük DEAŞ'la mücadele yolunu PKK’nın Suriye uzantısı YPG ile seçtikleri için, bir de üstüne Hakan Atilla Davası, Rıza Sarraf davası üzerinden Türkiye'ye yaptırımda bulunma girişimleri ilişkilerimizi gerdi. Rahip Bronson göz altısı, tüm bunları üst üste koyarsak ilişkiler tekrar gerildi. Bakanlarımıza yaptırım getirilmesi bardağı taşıran son damla oldu.”

“FETÖ İLE İLGİLİ TÜRKİYE'NİN BEKLENTİSİ DEVAM EDİYOR”

-Bronson'un cezasını mahkeme kesti. Yattığı süreleri göz önüne alarak tahliye kararı verdi. Bu durumun ilişkilerin geliştirilmesine katkısı olur mu?

-“Göreceğiz. İlk açıklamalar olumlu. ‘Biz Türkiye ile ilişkileri düzeltmek istiyoruz’ diyorlar ama somut adımlar lazım. FETÖ ile ilgili Türkiye'nin beklentisi devam ediyor. Alçak girişimin sorumlusu hakkında somut adım atılması hâlâ bizim öncelikli beklentimiz olarak devam ediyor. F-35 uçaklarının teslim tarihleri ile ilgili kararların gözden geçirilmesi lazım ki ilişkiler düzelsin. PYD/YPG meselesi ve Münbiç konusunda da daha önce üzerinde mutabık kaldığımız adımların atılması lazım.”

“BERBEROĞLU İLE İLGİLİ MECLİSE GELEN BİR ŞEY YOK”

-Enis Berberoğlu'yla ilgili fezlekenin Meclis’te okutulup okutulmayacağı merak ediliyor.

- “Bu kararla ilgili henüz Millet Meclisi’ne gelen bir şey yok. Gündemde değil.
Bize geldiğinde değerlendireceğiz, bakacağız. Kararın neyi öngördüğünü uzmanlar inceleyecek. Ona göre bir tutum belirleyeceğiz. Peşinen ‘şöyle yapacağım’ demek doğru değil. Yasalar herkesi bağlar.”

“HEM ABD HEM TÜRKİYE SÜREÇTEN ETKİLENDİ”

- Bakanlara yaptırım kararıyla ciddi bir kırılma yaşandı.ABD ile yaşanan bu süreçten Türkiye’nin çıkarması gereken bir ders var mı?

- “Hem ABD hem Türkiye süreçten etkilendi. Her iki ülkenin de sonuç çıkarması normal, karşılıklı iyi niyet açıklamaları var. Artık ilişkileri olumlu geliştirme beklentisi her iki ülkede de var. Ülkeler arasında daimi dost daimi düşman ilişkisi olmaz, âlî menfaatler olur.”

“TÜRKİYE SIKINTILARIN ÜSTESİNDEN GELİR”

- Ekonomide sıkıntı olduğu iddiaları..

- “Ekonomiyle ilgili bir sıkıntı yaşadığımız sır değil. ABD ile ilişkilerin gerilmesi ve aldığı ekonomik kararlar, İran'a ve Rusya'ya karşı aldığı yaptırım kararları, bulunduğumuz bölgede çok ciddi bir dalgalanmaya sebep oldu. Türkiye bu sıkıntıların üstesinden gelir. Geçmişte başardık. Bu sıkıntıları atlatabilecek güçteyiz. Aslında bizim Türkiye olarak varlıklarımız, borçlarımızı fazlasıyla karşılayacak durumda. Problem vade uyuşmazlığıdır. Vade uyuşmazlığı da nihayet çözülebilecek bir iştir. Önümüzdeki iş, dalgalanmayla bozulan göstergelerin düzeltilmesi için adımlar atılmasıdır.
Finansta yaşanan sıkıntıların reel sektöre asgari düzeyde yansımasını sağlayacak tedbirlerin süratle alınması gerekiyor. Bu tedbirler alınıyor.”

“SIKINTI ÖZEL SEKTÖR KAYNAKLI BİR SIKINTIDIR”

“Şunu kabul etmek gerekir: Zor günlerden geçiyoruz. ABD, çevremizde yaşananlar, terör bunlar birer sebeptir. Bunların dışında kendi iç dinamiklerinden oluşan sıkıntılar da var, bunları da biliyoruz, üzerinde çalışacağız. Çözeceğiz. Sıkıntı özel sektör kaynaklı bir sıkıntıdır, kamunun sıkıntısı değildir. Özel sektör kaynaklı bu sıkıntıya ‘banane, özel sektör işini doğru yapsın’ deme şansımız yok. Biz onlara ‘yatırım yapın’ dedik yaptılar. ‘Daha çok yapın’ dedik yaptılar. Onlar yapmasa Türkiye bugün 3 kat büyüyemezdi.”

“İŞ BANKASI’NIN SÜREKLİ TARTIŞMALARLA ANILMASI DA HOŞ BİR ŞEY DEĞİL”

-12 Eylül de yargıdan dönmüştü CHP banka hisselerinin devri.

-“İş Bankası’nın sürekli tartışmalarla anılması da hoş bir şey değil. Bu konuda partilerin bir araya gelip uygun bir çözüm bulması gerekir. Meclis Başkanlığı’na gelirse biz de bunu değerlendiririz.”

“BENİM YAPACAĞIM MİLLETİMİZİN MENFAATLERİNDE BİR UZLAŞMA ZEMİNİ BULMAK”

- Mecliste partiler arası ilişkiler nasıl?

- “Benim yapacağım tüm partileri yaklaştırmak değil ama milletimizin menfaatlerinde bir uzlaşma zemini bulmak. Partilerin istekli olduğunu görüyorum. Bu güzel bir başlangıç.”