Halkbank web
Ekonomi 20.04.2019 03:00 Güncelleme: 19.04.2019 23:07

"İsim kaderdir" diyerek yola çıkan bir başarı hikayesi

ESMA DEREBOY'un, 2008 yılında "isim kaderdir" mottosuyla başladığı seramik ürünler girişimi, 10 senede yurt dışına sanat ihraç eden bir markaya dönüştü. Ürünleri 7 ülkede satılan Esma Dereboy dünyaca ünlü pek çok mağaza ile görüşmelerini sürdürüyor.
"İsim kaderdir" diyerek yola çıkan bir başarı hikayesi

Gülay YÜCEL 

Seramik sanatını kendine has özel bir teknik ile hayata geçiren Esma Dereboy, hobi olarak başladığı yolculukta, bir dünya markasına dönüşüyor. Ufak bir atölyede üretime başlayan Esma Dereboy’un ürünleri bugün Hong Kong, Fransa, Lübnan, Amerika, Dubai, Ürdün ve İsviçre’de satılıyor. Geçtiğimiz 10 senede birbirinden farklı 6 koleksiyon üreten sanatçı bir yandan uluslararası pazarda daha etkin olmaya çalışırken, bir yandan da yeni ürünler geliştiriyor.

Seramikte uyguladığı kabartma tekniği ile dünyada bir ilk!

Geliştirdiği rölyef tekniğinin tek uygulayıcısı sanatçı Esma Dereboy, dünyaca ünlü tasarımcıları ve markaları Paris’te bir araya getiren Maison&Objet Fuarı’nda birçok defa ürünleriyle boy gösterdi.

Beymen’de 4 sene

Maison&Objet fuarındaki başarısı, dünyaca ünlü mağazaların ve markaların da dikkatini çekti. Esma Dereboy ürünleri son 4 senedir Beymen Home bölümünde yer alıyor. Sanatçı ürünlerini pozisyonlamak üzere Avrupa ve İngiltere’deki kategori mağazacılığı yapan firmalarla da görüşmelerini sürdürüyor. Sanatçının geleneksel desenlere bağlı kalarak hazırladığı ürünler, Türk el sanatının dünyaya tanıtımı için önemli bir fırsat olacak.

750 m2’lik yeni atölye

Çalışmalarına 60 m2 karelik mütevazi atölyesinde başlayan Esma Dereboy, kısa bir zaman sonra 750 metrekarelik yeni atölyesine geçerek, 20 kişiye doğrudan istihdam sağlayacak. Bugün 7 farklı ülkede eserleri satılan Esma Dereboy, önümüzdeki 5 sene içinde bu sayıyı 40’a çıkarmayı hedefliyor. 

Markasının tanıtım toplantısında söz alan Dereboy, ülkemizin ekonomik olarak gelişimi için kadın iş gücünün daha etkin rol alması gerektiğini vurgulayarak: “Türkiye, el sanatları konusunda büyük potansiyel barındırıyor. Dünyada sanayi süreci sonunda el yapımı ürünlere ilgi azalır gibi oldu, ancak son yıllarda bu trend tersine dönmüş durumda. Özellikle yüksek gelir grubu, el yapımı ürünlere

yönelmeye başladı. Türkiye’de el sanatları kültürel bir parçamız, kumaş dokumacılığı, çinicilik, çömlekçilik, halıcılık ilk aklıma gelenler. Bunun gibi sanatları özgün tasarımlar ile birleştirerek katma değerli ürünler yaratabilirsek, hem ülkemizin kültürel tanıtımına katkı sağlar hem de ekonomik değer sağlayabiliriz.” dedi. 

Kendi yaptığı el yapımı seramik ürünlerde geleneksel Türk motiflerinden esinlenen Dereboy, “Bir kadın girişimci olarak özellikle vurgulamak istediğim, benim gibi el sanatlarına ilgi duyan kadınları cesaretlendirecek bir örnek olabilmek. Ülkemizin ve çocuklarımızın geleceği için hepimiz daha fazla üretmek ve değer yaratmak zorundayız. Ülkemizin son yıllarda koyduğu hedefte ihracatı arttırmak var. Ben de bu konuda elimden geleni yapıyor, global markalaşma sürecine yatırım yapıyorum. Ülkemizi, ürünlerim ile farklı ülkelerde temsil etmenin gururunu yaşıyorum.” dedi. 

Esma Dereboy ürün tanıtımı konusunda geleneksel mecraların yanısıra özellikle dijitalde marka bilinirliği sağlamak üzere sosyal medyaya yatırım yapıyor. www.esmadereboy.com websitesi üzerinden e-ticaret de yapan sanatçı, yeni ürünler ile sitesini sürekli güncel tutuyor ve yurtiçi - yurtdışı satışlarını arttırmak için profosyonel bir ekip ile çalışıyor. 

Yeniliklere olan merak, çamura olan sevda el yapımı porselenleri sofralarımıza getiriyor.

Kendine has özel bir teknik ile çalışan ve seramik eserlerde edindiği tecrübeyi şimdilerde el imalatı sofra takımlarına taşıyan Dereboy’un yeni porselen koleksiyonları farklı tarzı ve “Mix and Match” yaklaşımı büyük beğeniyle karşılanıyor. Seramikte kendini ispat eden markanın yeniliklere olan merakı, çamura olan sevdası 2018 yılında el yapımı porselen sofra ürünlerini hayatımıza getiriyor.

Farklılık ve konsept arayan kişilerin ihtiyacını karşılayacak koleksiyonun bir çok öne çıkan özelliği bulunuyor. Kendi atölyesinde özenle ürettiği el yapımı ürünler farklı renk seçenekleri ve formları ile dikkat çekiyor. Siyah, fildişi ve hatta mercan renklerden oluşan koleksiyonda, her bir parçanın birbiri ile renk uyumunun olması bütünsel görsel zevki öne çıkarıyor.

Koleksiyonu tasarlarken naif çizgileri benimseyen Dereboy, “ürünlerimizin teknik özelikleri ve tasarımları ile fark yarattığımızı düşünüyorum.” dedi. “İSİM KADERDİR” diyerek yola çıkan bir marka olarak, herkesin kendi hikayesini yazabileceği sofralar hazırlayabileceğini ileten Dereboy, evlerinizde nesilden nesile miras kalacak sofra takımları ile ürünlerinin keyifli anların bir parçası olacağı için mutlu olduğunu dile getirdi.

Tasarımsal olarak iç içe geçebilmesi ve ince yapısı sebebiyle her sofra birbirinden farklı kombinlenebiliyor. Parçaların konsept bütünlüğü ile aslında tek tek satılan parçalar, sofrada bir araya geldiğinde modern ve şık tarzlarıyla farklılık yaratıyor. Mat ve parlak yüzeyli ürünlerden oluşan koleksiyon birbiri ile kolayca kombinlenebiliyor.

Lüks Otele Özel Koleksiyon 

Yeni geliştirdiği ürün grubu ile hızlı bir başarı yakalayan sanatçı, ilk senesinde lüks otellere özel porselen sofra serisi hazırladı. Sanatçı lüks markalar için özel tasarım iş birlikteliklerinin artarak devam edeceğini belirtti.

El yapımı porselen koleksiyonunda öne çıkan parçalar 

Figürlü Kahve Fincanı 

Klasik Türk kahvesi kültürünün modernize edildiği Figürlü Kahve fincanları, gündelik yaşam tarzına uygun şık ve sade bir kahve deneyimi sunmakta. 

Kulplarındaki farklı rakam ve harf seçenekleri ile  kahve keyfini kişiselleştirip, konuklara süprizler yapılabilir.   

Tube 

Tube koleksiyonunda tıpkı bir tohum gibi gittikçe boyut değiştiren bir form oluşturulmuş. Üç farklı boy seçeneği ile istenilen kahve benzersiz bir şıklıkta tek bir formda sunulabilir.  

Yumurta 

Çift renkli  yumurta kaselerinde   yumurtanın iki yüzü gibi hem iç hem de dış görünümünün farklılığı yansıtılmış. Elmasımsı yüzeyi ile yumurta kaseler  göz alıcı bir hale getirilerek, kaselerin üç farklı boyu ile kahvaltıdan akşam yemeğine kadar sofraların ihtiyacı olan sunumluklar ile gerçekten ruhu olan sofralar kurulabilir. Kahvaltılıklar, çerezler, mezeler bu yumurta kaselerin içinde çok şık gözüküyor.

Tabak koleksiyonları 

Günlük kullanıma da uygun şık tabak koleksiyonlarında Mix & Match seçeneğiyle farklı renk ve formları sunarak minimal ve sürdürülebilir bir deneyim sunuluyor. Farklı renkler ile farklı kombin seçenekleri de sunulmaktadır.

Esma Dereboy Hakkında:

1980 yılında Kütahya da doğdu. Kütahya Güzel Sanatlar Lisesi Resim Bölümü’nü, ardından Maltepe Üniversitesi Sinema Televizyon Bölümü’nü bitirdi. Kütahya’da birçok çini atölyesinde klasik ve yöresel çalışmalar yaparak çiniciliği öğrendi. Üniversite sonrası perakende sektöründe çalıştığı dönemlerde de resim ve çiniyle ilişiğini hiç koparmadı. Kendi profesyonel çizgisine ulaştığı ilk koleksiyonunu yapıncaya kadar çiniyle hobi olarak uğraştı. Yeniliklere olan merakı onu çini yapım teknikleri konusunda farklı denemelere yöneltti. Bu yenilikçi yaklaşımların sonucu, çinide kabartma ve gömme desen tekniğinin ilk uygulayıcısı oldu. Geleneksel desenlere bağlı kalarak kabartma ve gömme tekniğini çini ve seramiğe uygulan Esma Dereboy çinide ve seramikte yarattığı bu devrimsel yaklaşımla, alanında ilk olma şansını yakaladı. Çamura olan sevdası el yapımı porselenleri sofralarımıza getirdi. Kendine has özel bir teknik ile çalışan, seramik ve çini eserlerde edindiği tecrübeyi şimdilerde el imalatı sofra takımlarına taşıyan Dereboy’un yeni porselen koleksiyonlarının farklı tarzı ve yaklaşımı büyük beğeniyle karşılanıyor.

1

2

3

4

5

6

7

8

9

10