Türkiye - Gündem 06.02.2018 14:20

İstanbul Akvaryum'un sempatik Orfozları dalgıçlarla oyun oynuyor

17 bin kara ve deniz canlısıyla ziyaretçilerine bambaşka dünyaların kapılarını açan İstanbul Akvaryum'da orfozlarla dalgıçların yakınlığı görenleri hayrete düşürüyor. İstanbul Akvaryum'un ana tankında dalış yapanlara kendini sevdiren, oyun oynayan ve suda dalgıçların yanından ayrılmayan orfozlar, her yaştan ziyaretçilerin de ilgi odağı oluyor.
İstanbul Akvaryum'un sempatik Orfozları dalgıçlarla oyun oynuyor

Dünyanın en büyük tematik akvaryumu İstanbul Akvaryum'da yaşayan orfozlar son günlerde etrafa verdikleri renkli görüntülerle, ziyaretçilerin meraklı bakışlarını üzerlerine çekiyor. İstanbul Akvaryum’un ana tankında yaşayan ve onlarla sualtında vakit geçiren profesyonel dalgıçların yanından ayrılmayan orfozlar,dalgıçların üstlerine kum dökmesini oyun olarak algılayıp yanıt veriyor. Dalgıçların dokunmasına ve onları sevmesine izin de veren orfozlar, kendilerini izleyenleri de büyülüyor.

Ömrünü Önce Dişi Sonra Erkek Olarak Tamamlıyor

Ortalama 60-70 santimetreden 1-1,5 metre boy ve 30-40 kg ağırlığa erişebilen orfozlar; taşlık, kumluk ve yosunlu sahil bölgelerinin yakınlarında ve derinlerde yaşıyor. Hermafrodit yani çift cinsiyetli olmasıyla da dikkat çeken orfoz, yaşam döngüsüne dişi olarak başlıyor, erkek olarak bitiriyor. Uzun yaşayan orfozlar genellikle tek başına yaşaması ve yaşadığı yeri de sahiplenmesiyle biliniyor.

İstanbul Akvaryum’un deneyimli dalgıçlarıyla yakın ilişki kuran orfozlar da sevgiye ve ilgiye karşılık vermesiyle gönüllerde taht kuruyor. Orfozların beslenme saatlerinde yaptığı şovları izlemek isteyenler için beslenme seansları pazartesi günleri hariç her gün saat 11.00’da Panama tünelinin önünde, köpekbalıklarıyla dalış organizasyonunun olduğu günlerde ise saat 10.30’da başlıyor.