Kültür Sanat 20.11.2019 10:25

İstanbul Tiyatro Festivali 23. kez sahnede

İstanbul Kültür ve Sanat Vakfı tarafından bu yıl 23'üncüsü düzenlenen İstanbul Tiyatro Festivali geniş kapsamı ve seçkin içeriği ile dikkat çekiyor.
İstanbul Tiyatro Festivali 23. kez sahnede

MELİS KANIK

Uluslararası ve yerel yapımların yanı sıra, bu hafta sahne alacak olan “Altın Maske İstanbul'da” serisi de festivale ayrıcalık katıyor. Altın Maske, 1994'ten beri Moskova'da düzenlenen Rus Sahne Sanatları Festivali ve Ödülleri'nin adı. İstanbul Tiyatro Festivali işbirliğiyle, bu hafta ülkemizde Rusya'nın en saygın tiyatro kurumlarından dört eser Zorlu PSM'de sahne alacak. Eugene Yakhtangov Tiyatrosu'nun sahneleyeceği ve Rus edebiyatının kurucusu sayılan efsanevi yazar Pushkin'in Yevgeni Onegin romanından uyarlanan, aynı adlı görsel ve koreografik şölen; Theatre of Nations'ın fantastik müzikali Sirk ve şaşırtıcı ve düşündürücü belgesel-vari kurgu İran Konferansı en dikkat çeken eserler.
Uluslararası Yapımlar Fransa, Portekiz, Almanya, Belçika ve Yunanistan'dan performanslar içeriyor. Clean City (Temiz Şehir) pekçok ülkeden kurumun desteği ile hayat bulmuş bir farkındalık projesi: “Temiz” ve arındırılmış bir şehir ve hayat arayışının çağrıştırdığı sorulardan yola çıkan eserin başrolünde gerçek hayatta da temizlik görevlisi olarak çalışan kadın göçmenler bulunuyor.
Yerel Yapımlar'da en dikkat çeken unsur duayen sanatçı Genco Erkal'ın 60., Dostlar Tiyatrosu'nun 50. yılı onuruna, Caddebostan Kültür Merkezi'nde sahne alan seri: Bir Delinin Hatıra Defteri, Merhaba, ve Yaşamaya Dair. Bu kapsamda ayrıca Pera Müzesi'nde bir de sempozyum düzenlendi. Nilüfer Belediyesi Kent Tiyatrosu'nun sahneleyeceği ve Lübnan İç Savaşı'nı bir tragedya, mitoloji ve kişisel hikaye füzyonunda Kanada'dan Lübnan'a uzanan bir hikayeyle anlatan Yangınlar; ve Altıdan Sonra Tiyatro'nun sahneleyeceği Gülriz Suriri'ye ithaf edilen Kaldırım Serçesi de dikkat çeken eserler arasında.
13 Kasım'da bacşlayan ve 1 Aralık'a kadar sürecek olan festival kapsamında toplamda 28 tiyatro ve dans kurumu 78 performans ile sahne alıyor. Bu seneki Festival Onur Ödülleri yazar, tiyatro sanatçısı ve yönetmen Ferhan Şensoy, sahne tasarımcısı Metin Deniz ve yönetmen Emmanuel Demarcy-Mota’ya verildi. Onur Ödülü, ilk kez 1997 yılında, geçtiğimiz haftasonu hayatını kaybeden tiyatro sanatçısı Yıldız Kenter'e verilmişti.