Vakıf Katılım web
İstanbul 30.11.2021 08:18 Güncelleme: 29.11.2021 22:06

İSTASYON'A MUHTEŞEM GECE

Maltepe Belediyesi tarafından yayınlanan İstasyon Dergi, 1'inci yaşını muhteşem bir etkinlikle kutladı. Tren garı şeklinde hazırlanan sahneye çıkan şair, sanatçı ve yazarlar izleyenlere edebiyattan sanata, şiirden müziğe unutulmaz bir gece yaşattı.
İSTASYON'A MUHTEŞEM GECE

Maltepe Belediyesi’nce yayınlanan kültür ve edebiyat dergisi İstasyon, birinci yılını doldurdu. Bu kapsamda Prof. Dr. Türkan Saylan Kültür Merkezi’nde bir kokteyl ve etkinlik düzenlendi. Etkinliğe Maltepe Belediye Başkanı Ali Kılıç, Zülfü Livaneli, Ahmet Telli, Nurettin Rençber, Şükrü Erbaş, Mazlum Çimen, Zeynep Oral, Ataol Behramoğlu, Nazan Kesal, Nazım Alpman, Selçuk Yöntem, Mario Levi, Ali İnsan gibi kültür, sanat ve edebiyat dünyasından önemli isimler de katıldı.

İstasyon Dergi yazarlarının da yer aldığı, Şebnem Yiğit ve Nasuh Mahruki’nin sunumuyla renklenen gece, düzenlenen kokteylle başladı. Duvarlarında İstasyon Dergi’nin sayılarının yer aldığı galeri salonunda gerçekleştirilen kokteylden sonra etkinliğin düzenleneceği salona geçildi. İstasyon’u anlatan bir video gösteriminin hemen ardından Selçuk Yöntem ve Zeynep Oral’ın birlikte okuduğu Aziz Nesin’de “Merhaba” şiiriyle etkinlik başladı. Gecenin açılış konuşmasını ise Belediye Başkanı Ali Kılıç yaptı.

“İSTASYON OLUMLU DÖNÜŞLER ALIYOR”

Kılıç konuşmasında, “Bugün Anadolu insanının çağdaş yüzü, gülen yüzü ve toplumumuzun medarı iftarı Türkan Saylan Kültür Merkezi’ndeyiz. Onun bizleri izlediğini düşünüyorum. İstasyon dergimizin 1. yılını kutlamak için buradayız. Burada olan herkese ve ekranları başında bizi izleyenlere hoş geldiniz diyorum. İstasyon buluşmaları sever, Anadolu insanı istasyona alışıktır, istasyonda bir araya gelirler ve ‘yolculuk nereye hemşerim’ derler. İsterseniz Doğu Ekspresi’ne binip Kars’a gidin, ister Sirkeci’den binip Münih’e gidin, soru budur: Yolculuk nereye hemşerim. İşte tam da her şeyin karmakarışık olduğu bir ortamda, pandeminin bütün dünyayı sardığı bir süreçte arkadaşlarımızla bir araya gelip bir şeyler yapmamız gerektiğine inandık. Herkes eve kapanmıştı, kimse kimseye selam vermiyordu, elini sıkamıyordu, mesafeler açıldıkça açılmıştı… Biz de acaba dostlarımızı, yazanlarımızı, çizenlerimizi bir araya getirerek zorla bize dayatılan mesafeleri, bir dergi aracılığıyla nasıl sıcak bir atmosfere dönüştürebilir, evlere kadar girerek yakınlaştırma şansımız olabilir, diye düşündük. İstasyon böyle ortaya çıktı. İstasyon çok kısa sürede çok yol kat etti. Kısa sürede Türkiye’nin her tarafını ücretsiz bir şekilde dolaştık. Okurlarımız da müthiş bir boşluğu doldurduğunu söylediler” dedi.

“İSTASYON ZEVKLE OKUNUYOR, ZEVKLE İZLENİYOR”

İstasyon Dergi’nin yıl dönümü nedeniyle bastırılan hatıra biletleri ve tüm sayıları içeren hediye paketlerinin kondüktör kostümü giyen görevlilerce dağıtıldığı etkinlikte söz alan bir diğer isim olan ünlü sanatçı ve yazar Zülfü Livaneli ise İstasyon’un Türkiye kültür hayatında önemli bir yeri olduğunu ifade ederek şunları söyledi: “Hayatımız kültürü savunmakla geçti. Bu gece, burada kültürü savunan bir derginin 1. yılını anmak için buluştuk. Bu dergiyi çıkaranlara ve Maltepe Belediye Başkanı’na çok teşekkür ediyorum. Kültür bizim gibi 600 yıl kul kafasında kalmış olan bir halktan çağdaş bir yurttaş yaratmaktı. Devrimi yapabilmek için Mustafa Kemal Atatürk’ün elindeki en büyük silah kültürdü. Onun meşhur sofraları vardı, tüm anıları okudum. Bir tanesinde bile askerlik anısı yok, ki kendisi dünyanın tanıdığı en büyük komutanlardan birisi. Konuştuğu tek şey dil, kültür, edebiyat ve yeni insanın, yeni bir kafanın oluşturulması. Bu çaba bize çok önemli şeyler kazandırdı.  Dergiler çok önemli hayatımızda. Birçok fikir hareketi dergilerden yayıldı. Bugünlerde böyle dergiler çok oluşamıyor. Kar amaçlı firmalar böyle işler yapmıyor. Bu dergilerin etkisi büyük. Bu dergileri siyaset gibi, ticaret gibi doğrudan değerlendirenler oluyor. Maltepe’de bir İstasyon dergisi çıkıyor, okuyanlar görüyor, ya okumayanlar ne olacak? Öyle değil, bu entelektüel faaliyetlere bir mayadır. Küçücük bir mayayı 50 kilo süte koyarsınız, onu başka bir şey yapar, dönüştürür. Mustafa Kemal ve arkadaşları da şiirle, Namık Kemallerle, Tevfik Fikretlerle yetişerek o devrimi yaptılar. İstasyon zevkle okunuyor, zevkle izleniyor.”

ŞİİRLER, TÜRKÜLER SAHNEDE BULUŞTU

Konuşmalar sonrası sahneyi şair, yazar ve sanatçılar aldı. Derginin yazarlarından Kerem Fırtına, Birhan Keskin’in “Kargo” şiirini seslendirdi. Sanatçı Hüseyin Ay, Ahmet Kaya’nın bestelediği bir Hasan Hüseyin Korkmazgil şiiri olan “Acılara Tutunmak” isimli eserini yorumladı. Şair Şükrü Erbaş “Yıkıcı Bir Yalnızlık” şiirini okurken, sahneye birlikte çıktığı ünlü sanatçı Mazlum Çimen ise “Feryadı İsyanım” türküsünü söyledi.

Şair Ahmet Telli, derginin yıldönümü için “Soluk Soluğa” ve “Çocuksun Sen” şiirlerini seslendirirken, aynı sahneyi paylaştığı Nurettin Rençber ise “İçimdeki Ateş” ve “Ezo” parçalarını sevenleriyle birlikte okudu. Ünlü sanatçı Nazan Kesal, İstasyon yazarlarından Nurten Geroğlu ile birlikte Füruğ Ferruhzad'ın oğlu için yazdığı “Aydın Ufuklar” ve Edip Cansever’in “Mendilimde Kan Sesleri” şiirlerini seslendirdi. Etkinliğe katılamayan Yaşar Seyman, Haydar Ergülen ve Kürşat Başar videolu bir kutlama mesajı gönderirken, derginin diğer yazarları da kısa bir konuşma yaptı. Konuşmalar sonrasında Aycan Ersav ve Tufan Elitaş tarafından sahneye konulan dans gösterisi ise nefes kesti.

ÖYKÜ YARIŞMASININ BİRİNCİSİ BELLİ OLDU

Etkinlikte İstasyon Dergi’nin düzenlediği, “Cumhuriyet, adalet ve demokrasi” temalı öykü yarışmasının da sonuçları açıklandı. İstanbul’dan Ömer Aykut, “Hürriyet” isimli öyküsüyle birinci, Isparta’dan Nazlı Doğan Özsöz “Bir Demet Ihlamur Çiçeği” öyküsüyle ikinci ve İstanbul’dan İlhan Günay “Senaryo” isimli öyküsüyle üçüncü oldu. Dereceye girenlere ödülleri Mario Levi, Barış İnce ve Işık Öğütçü tarafından verildi. Başkan Kılıç kazananları kutladı.

MUHTEŞEM GECEYE MUHTEŞEM KAPANIŞ

Şiir, sanat ve edebiyatla dolu muhteşem gece, Almanya’da Mozart Ödülü’nü kazanan keman sanatçısı Ali İnsan’ın Zülfü Livaneli’nin şarkılarını seslendirdiği konserle son buldu. “Güneş Topla Benim İçin” gibi Livaneli’nin unutulmaz şarkılarını, Ferhat Livaneli ve orkestrasıyla birlikte yorumlayan Ali İnsan dakikalarca alkışlandı.