Türkiye - Gündem 14.11.2018 10:30 Güncelleme: 14.11.2018 10:39

'İyilik Hikâyeleri' Oylanıyor

"Her yeni güne umutla uyanıyoruz; çünkü etrafımızda insanlığa umut veren, küçük de olsa fark yaratan, ilham kaynağı olan iyilik hikayeleri var. Bu hikayelerin fark edilmesi ve artarak çoğalması için bu yıl ilk kez "BİLGİ Umut Var" diyoruz."
'İyilik Hikâyeleri' Oylanıyor

Gülay YÜCEL

Çağrı, İstanbul Bilgi Üniversitesi'nden.

Bu yıl ilk kez insanlığa umut veren iyilik hikâyelerinin desteklenmesi ve toplum tarafından bilinirliğinin artmasına katkıda bulunmak amacıyla İstanbul Bilgi Üniversitesi “BİLGİ Umut Var”ı düzenliyor.

Geleceğe dair umut vadeden hikayelerin desteklenmesi, toplum tarafından fark edilmesi ve yenilerinin teşvik edilmesine katkıda bulunacak BİLGİ Umut Var projesinde ilk aşama, insanlığa umut veren hikâyeler BİLGİ’li öğrenciler tarafından seçilmesiyle geçildi. Bu süreçte, BİLGİ’li öğrenciler yaşanmış ve güncel; BM’nin yoksulluğu ortadan kaldırmak, gezegeni korumak ve tüm insanların barış ve refah içinde yaşaması için belirlediği 17 Sürdürülebilir Kalkınma Hedefi’ni baz alan, umut veren, fark yaratan, ilham kaynağı olan iyilik hikayelerini mail yoluyla BİLGİ Umut Var ekibiyle paylaştı.

Şimdi sırada halk oylaması var. Halk oylaması sonucunda belirlenecek en iyi 10 hikaye, 13 Aralık 2018’de düzenlenecek törenle duyurulacak.

Projeyi enine boyuna, Bilgi Üniversitesi İletişim Fakültesi Öğretim Üyesi Doç. Dr. Itır Erhart ile konuştuk.

BİLGİ Umut Var Ödülleri nedir, fikir ortaya nasıl çıktı?

BİLGİ Umut Var, İstanbul Bilgi Üniversitesi’nin insanlığa umut veren hikâyeleri desteklediği bir proje. Etrafımızda insanlığa umut ve cesaret veren, küçük de olsa fark yaratan, ilham kaynağı olan iyilik hikayeleri var. Umut vadeden hikayelerin desteklenmesi ve toplum tarafından bilinirliğinin artmasına katkıda bulunmak amacıyla düzenleniyor.

Süreç nasıl ilerleyecek?

İnsanlığa umut veren hikâyeler BİLGİ’li öğrenciler tarafından seçildi. Öğrencilerimize bir çağrı yaptık. Yaşanmış ve güncel; BM’nin yoksulluğu ortadan kaldırmak, gezegenimizi korumak ve tüm insanların barış ve refah içinde yaşaması için belirlediği 17 Sürdürülebilir Kalkınma Hedefi’ni baz alan, umut veren, fark yaratan, ilham kaynağı olan iyilik hikayelerini paylaşmalarını istedik. İnternet mecraları, sosyal medya, televizyon kanalları, gazeteler gibi her türlü yazılı ve görsel basında yayınlanmış iyilik hikayelerini veya kendi şahit oldukları iyilik öykülerini, ulaşılabilir/doğrulanabilir olması koşulu ile bizlerle paylaştılar. 52 hikaye geldi. Kriterlere uygun olanlarla şu anda halk oylaması başladı. Toplam 37 hikâye, 5 Kasım Pazartesi günü www.bilgiumutvar.com adresinde oylamaya sunuldu ve 20 Kasım Salı gününe dek devam edecek. En çok oy alan 10’u halkın oyları belirleyecek. Oylama sonucu seçilen 10 umut veren hikâyenin kahramanlarıyla 13 Aralık Salı günü İstanbul Bilgi Üniversitesi’nde düzenlenecek törende bir araya geleceğiz.

Projenin amacı nedir?

İnsanı hayatta tutan şey “umut”tur. Geleceğe dair umut vadeden hikâyelerin desteklenmesi, toplum tarafından fark edilmesi ve yenilerinin teşvik edilmesine katkıda bulunmayı hedefliyoruz. İçinizdeki umut tohumlarını yeşerten hikâyeleri görünür kılıyoruz. İyiliklerin yayılmasına katkıda bulunmak istiyoruz.

BİLGİ’li öğrenciler hikâyeleri seçti ve platforma yüklendi. Peki hikâyeler seçilirken göz önünde bulundurulan kriterler neydi?

BİLGİ Umut Var kriterlerinde Birleşmiş Milletler’in yoksulluğu ortadan kaldırmak, gezegenimizi korumak ve tüm insanların barış ve refah içinde yaşaması için belirlediği 17 Sürdürülebilir Kalkınma Hedefi’ni baz aldık. Hikâyelerin yaşanmış ve güncel olmasını, ulaşılabilir kahramanları olmasını, herhangi bir probleme çözüm bulmasını dikkate aldık.

17 Sürdürülebilir Kalkınma Hedefi

 Yoksulluğa son
 Açlığa son
 Sağlıklı bireyler
 Nitelikli eğitim
 Toplumsal cinsiyet eşitliği
 Temiz su ve sıhhi koşullar
 Erişilebilir ve temiz enerji
 İnsana yakışır iş ve ekonomik büyüme
 Sanayi, yenilikçilik ve altyapı
 Eşitsizliklerin azaltılması
 Sürdürülebilir şehir ve yaşam alanları
 Sorumlu tüketim ve üretim
 İklim eylemi
 Sudaki yaşam
 Karasal yaşam
 Barış, adalet ve güçlü kurumlar
 Hedefler için ortaklıklar

Halktan en çok oy alan hikâyelerin ödülleri ne olacak?

BİLGİ Umut Var’da amacımız umut vadeden hikâyeleri birbirleriyle yarıştırmak değil. Dolayısıyla burada birinci, ikinci, üçüncü olmayacak. Halk jürisinin oylarıyla belirlenen ilk 10 hikâye, 13 Aralık Salı günü düzenleyeceğimiz lansmanda bizimle birlikte olacak. Amaç hayata umut yayan bu kahramanların iyiliğini büyütmek. Bu kahramanların yaptıklarının toplum tarafından fark edilmesini sağlayacağız. Aynı zamanda iyiliklerini sürdürülebilir kılmaları için projelerinin içeriklerine uygun destekler de sunmaya çalışacağız.

Projelere nasıl destek sağlayacaksınız?

Her iyilik hikâyesi kendine has, özgün. İlk 10 projenin kahramanlarına iyilik yaparken ihtiyaç duydukları desteği sunacağız. Bu, bir malzeme ve materyal desteği olabileceği gibi mentorluk, web sitesi yapımı gibi birçok şekilde olabilir.

Kurumsal sosyal sorumluluk amacıyla yapılmış birçok proje mevcut. BİLGİ Umut Var hangi yönüyle diğerlerinden ayrılacak?

“BİLGİ Umut Var” iki yönüyle fark yaratıyor: Birincisi BİLGİ’li öğrenciler tarafından fark edilen ve seçilen hikâyelerin yer alması, ikincisi ise bir yarışma mantığıyla dizayn edilmemesi. “BİLGİ Umut Var”ın kazananı da kaybedeni de yok. Proje bitiminde artan farkındalık, çoğalan destek ve en önemlisi geleceğe dair umutların büyümesi kazanımımız olacak. Bizim de tam olarak hedeflediğimiz bu.

Oylama nasıl yapılacak?

Oylama www.bilgiumutvar.com sitesinden yapılıyor. 24 saat içinde en az bir, en fazla üç hikâyeye oy verilebiliyor. Desteklenen hikâyenin ilk 10’da yer alma şansını artırmak da mümkün. Oy kullanılmasının üzerinden 24 saat geçtikten sonra yeniden oy verilebilecek. Diğer bir deyişle bir kişi her gün 3 oy kullanabilecek.