Röportaj 29.03.2019 10:45 Güncelleme: 12.04.2019 22:47

Kadıköy Belediyesi AK Parti adayı Özgül Özkan Yavuz: Kadın kenti kurmaya geliyoruz

"Kadınları referans alarak projeleri yapacağız. Kadınlara yönelik çalışmalar yaptığınızda hem çocukların hem de ailelerin ihtiyaçlarını gidermiş oluyorsunuz. Kadın dostu kent standartları uyguladığınızda herkes mutlu oluyor. Kadıköy'ü kadın dostu kent yapacağız" 
Kadıköy Belediyesi AK Parti adayı Özgül Özkan Yavuz: Kadın kenti kurmaya geliyoruz

 Neşe BERBER

Fotoğraf: Şafak GÜVEN

Şehircilik ve kalkınma alanındaki 23 yıllık tecrübesiyle, yaşadığı Kadıköy’e hizmet etmek için yola çıktığını belirten Yavuz, “Kadıköy’ün tarihi ve kültürel mirasını korumak için, bir yandan tarihi ahşap evlerin ve Kadıköy’ün çeşmelerinin restorasyonunu yaparkan, bir yandan da Kadıköy’ün elli yıllık lokantalarını ve pastanelerini yani Kadıköy’ün tüm markalarını koruyacağım. Tarihi doğal ve kültürel değerlerin korunarak ön plana çıkarıldığı Kadıköy’ü uluslararası turizmle buluşturacağız. Anadolu yakamızın başkentini ilçemize yeni bir soluk getirip İstanbul’a gelen turistlerin rotasına mutlaka Kadıköy’ü ekleyeceğiz. Kadıköy’e sadece turistleri getirmeyecek, onları Kadıköy’e hayran bırakacağız” dedi. AK Parti Kadıköy Belediye Başkan Adayı Özgül Özkan Yavuz ile Kadıköy için projelerini ve manifestosunu konuştuk. 

Kadıköy’ün en büyük sorunu nedir?

Kadıköy’de yaşıyorum Moda’lıyım. Kadıköy’ün en büyük sorunu, yönetilmiyor olması. Mesela trafik, gerekli otopark yatırımları yapılmamış durumda. Kentsel dönüşümün iyi yönetilmemiş olması, bunlar Kadıköy’ün en büyük sorunu diyebilirim. 

Kadıköy’de neler yapmaya geliyorsunuz?

2,5 aydır MHP ve AK Parti teşkilatı ile birlikte sahada heyecanlı çalışıyoruz. İlk gün, Kadıköy Belediye çalışanlarına, kadınlara bir kreş kurmak olacak. Yine bir Kadıköy Belediyesi içinde bir Kadıköy radyosu kurup yönetimini gençlere vereceğim. Kadıköy’de girişimcilik ve kariyer merkezleriyle işsiz gençleri iş sahibi yapacağız, işletme sahiplerine de kendilerini geliştirme fırsatı sunacağız. Kadıköy’de girişimci ruhu canlandıracağız. Ücretsiz eğitim desteğiyle robotik kodlamadan bilgisayar programcılığına, resimden müziğe, dil kurslarından grafik tasarıma, danstan spora kadar pek çok alanda ücretsiz sertifikalı eğitim imkanları sunacağız. Geleceğin Elon Musk’larını Kadıköy’den çıkaracağız.

Kadıköy’de kadınlar için özel projeleriniz neler?

Kadıköy’de kadınları referans alarak projeleri yapacağız. Kadın dostu kent yapacağız. Kadınlara yönelik çalışmalar yaptığınızda hem çocukların hem de ailelerin ihtiyaçlarını gidermiş oluyorsunuz. Kadın dostu kent standartları uyguladığınızda herkes mutlu oluyor. Mesela aydınlatılmamış semt kalmamalı, otobüslerin duraklarını sokak başlarında olmasına dikkat edeceğiz. O yüzden hedefimizi kadın dostu kent standartlarına göre uyguladığımızda o kentin sorunlarını ortadan kaldırmış oluyoruz. Kadına şiddete karşı Kadıköy Belediyesinde bir masa kuracağız.

Kadıköy manifestosu yayınladınız. Biraz içeriğinden bahseder misiniz?

Kadıköy için yapacağım her işte, atacağım her adımda, gönüllerinde ne varsa Kadıköylülerin aynası olacağım. Kadıköy’ün müthiş potansiyelini kullanarak, daima her yaştan, genç Kadıköylülerden ilham alarak, Kadıköy’ün kültürel zenginliğini koruyup, geliştireceğim.

Kadıköyümüzü cumhuriyetimizin ikinci yüzyılına hazırlayacağız. Kadıköy için yapacağım her şeyin, hem burada doğan hem de burada yaşamaktan mutlu olacak tüm Kadıköylüler için olduğuna inanıyorum. Hedefimiz büyük: Kadıköylülerle birlikte, Kadıköy, İstanbul’un yaşam kalitesi en yüksek, en mutlu ilçesi olacak.

Hedefinize nasıl ulaşacaksınız?

Hedefimize Kadıköylülere daha çok kulak vererek, İstanbul ve Kadıköy için çalışan her paydaşla daha iyi bir uyumla, daha yenilikçi yöntemler kullanarak ulaşacağım.

Kadıköylülerin teveccühleriyle Kadıköy Belediye Başkanı olarak ilk işim Kadıköylülerin gönlünde yer bulabilmek, bugünün ve geleceğin ihtiyaçlarını belirleyip Kadıköy’ün kaynaklarını, Kadıköy’ün kalkınması için kullanmak, şeffaf biçimde Kadıköylülerin  emanetlerini sahip çıkarak, Kadıköy halkına en iyi şekilde hizmet etmek olacak.

Gönüllere girmek derken tam olarak neyi ifade ediyorsunuz?

Gönüllere giren, tevazu sahibi, sanat ve estetiğe değer veren, ahlaklı, çalışkan, yaşamı tüm canlıları seven, hoşgörülü, yardımsever, yeniliğe meraklı, sportmen, özveriyle çok çalışan, güler yüzlü, modern, eğitimli bir kadro ile çalışarak Kadıköylülerin gönlüne girip onlar için çalışacağız

Kadıköy’ü nasıl bir ilçe olarak hayal ediyorsunuz?

Kadıköy’ü İstanbul’un en güzel ilçesi nasıl yapacağız. Bu nedenle, önce Kadıköylülerin gönüllerine girip, aralarına karışıp Kadıköylülere kulak vereceğim. Tek bir gerçek var. Kadıköy, Kadıköy’ü sevenlerin, Kadıköy’e hizmet edenlerin omuzlarında yükselecek. İleri görüşlü, hoşgörülü, çevreye duyarlı, irfan sahibi, kültürel değerlerine ve birbirine bağlı, medeni ve çağdaş Kadıköylüler ile İstanbul’un örnek gösterilen, ilham
alınan ilçesi olacak.

‘Çünkü Kadıköy hepimiziz’

Sanatta, sporda, kültürel yaşamda, ulaşımda, teknolojide, planlamada, mimaride, çevrede, sporda lider bir Kadıköy için hazırım. Biliyorum ve inanıyorum, yenilenen Kadıköy çocuklarımıza yaşam standartları yüksek bir hayatın, mutlu bir geleceğin kapısını açacak. Çünkü Kadıköy hepimiziz.

ÖZGÜL ÖZKAN YAVUZ KİMDİR?  

Özgül Özkan Yavuz, İstanbul Kalkınma Ajansı Genel Sekreteri ve KADEM Yönetim Kurulu Üyesidir. Yavuz, Orta Doğu Teknik Üniversitesi Mimarlık Fakültesi Şehir ve Bölge Planlama bölümünden mezun oldu. Akademik kariyerine ODTÜ Sosyal Bilimler Enstitüsü “Kentsel Politika ve Yerel Yönetimler” programında Araştırma Görevlisi olarak başlayan Özgül Özkan Yavuz, “Türkiye’de Kentsel Yenileme Süreçleri ve Politikaları”başlıklı teziyle 1998 yılında yüksek lisans (MSc) diploması aldı. Yavuz, 1999 yılında İngiltere’ye giderek Birmingham Üniversitesi, School of Public Policy, Centre for Urban and Regional Studies Bölümünde turizm planlaması ve alan yönetimi konularında uzmanlaşarak “Türkiye’de Turizm Alanlarında Planlama ve Yönetim” konulu teziyle ikinci yüksek lisans derecesini (MSc) aldı. Özgül Özkan Yavuz, 1997 yılında Turizm Bakanlığı Yatırımlar Genel Müdürlüğü, Planlama Dairesi’nde Şehir Plancısı olarak çalışmaya başladı.