Vakıf Katılım web
Röportaj 08.06.2018 23:41

'Kadınlar Peloidi Yeniden Keşfetti'

İçeriğindeki mineral ve doğal maddelerin tedavi edici özelliği nedeniyle doğal termal su ve çamurları insanoğlu Antik Çağlardan günümüze kadar kullanmaya devam ediyor. Ancak her çamur ya da kilin bünyesinde, 60'tan fazla mineral bulunduran ve birçok derde deva olan "Peloid" olduğu anlamına gelmiyor. Dermatoloji Uzmanı Yrd. Doç. Dr. Şirin Çelik, peloidi YeniBirlik okurları için anlattı.
'Kadınlar Peloidi Yeniden Keşfetti'

SEMA SEZEN

Dermatoloji Uzmanı Yrd. Doç. Dr. Şirin Çelik, peloidi "İçeriğindeki organik bileşiklerin nemlendirici, antimikrobik, antitoksin, iltihap giderici, antioksidan, antiaging, antitümöral ve cilt renk tonunda açılma gibi etkileri dermatolojide sivilce, egzema, sedef hastalığı ve lekelerde yardımcı olarak kullanılmasına olanak sağlıyor" diye özetliyor. Yrd. Doç. Dr. Çelik'e peloid hakkında merak ettiklerimizi sorduk.

-Peloid nedir?


Peloid, toprakta binlerce yılda oluşabiliyor. Yapısındaki bileşenler termal su ile binlerce yıl harmanlanarak oluşuyor. Cilt sağlığı için pek çok faydası olan peloidlerin içeriğinde organik ve inorganik yapılar var. Organik olan kısım humik asit, fulvik asit ve humin. Bunlar cildin iyileşmesini destekliyor. İnogranik kısmı oluşturan kalsiyum, magnezyum, çinko gibi mineraller ise cildi besliyor. Bu içeriklerden özellikle humik asit, Avrupa Birliği Kozmetik İçerikler Listesi’nde cilt onarıcı olarak sınıflandırılmış. Bünyesinde 60’tan fazla mineral var.


- Ergenlik çağı geçtikten sonra bile hala sivilce sorunuyla savaştığımız oluyor. Peloid içeren maskelerin sivilceler üzerindeki etkisi nedir?


Sivilcelerden kurtulmak için uygun cilt temizliği, stresten uzak durmak, doğru beslenmek; özellikle glisemik indeksi yüksek gıdalar ve süt/süt ürünlerini fazla tüketmemek gerekir. Tam bir tedavi için elbette doktorumuzun uygun gördüğü topikal ve/veya sistemik ilaçları doğru bir şekilde ve doğru sürede uygulamak gerekir. Ayrıca evde uygulanabilecek peloid maskelerle de iyileşme sürecini hızlandırabiliriz. Peloid maskeler akne tedavisinde oldukça destekleyicidir. Peloid, pek çok cilt hastalığı, romatizma, eklem ağrıları tedavisini desteklemek için binlerce yıldır kullanılıyor. Bu organik içeriklerle zengin ve eşsiz bir yapıya kavuşan peloidler, dünyada sadece belirli bölgelerde ve özel şartlarda oluşur. Bu özel toprak çeşidi ülkemizde de Afyon, Dalyan, Kocaeli gibi termal kaynaklara yakın bölgelerde bulunur. İçeriğindeki organik bileşiklerin nemlendirici, antimikrobik, antitoksin, iltihap giderici, antioksidan, antiaging, antitümöral ve cilt renk tonunda açılma gibi etkileri dermatolojide sivilce, egzema, sedef hastalığı ve lekelerde yardımcı olarak kullanılmasına olanak sağlamaktadır. Peloid içeriğinde bulunan humik bileşenler (humik asit, fulvik asit), karboksilik yağ asitleri ve pikolinik asitin sivilceye yol açan bakteri olan Propionibacterium acnes’e karşı antimikrobiyal etkisi vardır. Bu nedenle sivilcelerin tedavisinde destekleyici rol oynar.


-Güneş lekelerinin yanı sıra tüm anne adayları ve yeni anneler lekelerden şikayetçi. Leke tedavisinde peloid maskesi ne kadar etkili oluyor?


Melazma dediğimiz yüz lekeleri gebelerin yaklaşık yüzde 50’sinde ve gebeliğin ikinci yarısında gözlenir. Sadece genetik ve hormonal olarak yatkınlığı olanlarda yoğun güneş maruziyeti ile risk artar. Ayrıca bazen doğum kontrol haplarının kullanımı da bu lekelere yol açabilir.
Bu lekeler gebelikten sonra kısmen geriler, ancak anne adayı güneşten korunmazsa daha da artış gösterebilir. Bu lekelerin kalıcı olmaması için öncelikle güneşten çok iyi korunmak ve leke açıcı tedaviler uygulamak gerekir. Leke tedavisinde kullanılan krem, serum gibi ilaçlara ve dermatologlar tarafından uygulanan çeşitli dermokozmetik işlemlere ek olarak hastanın evde kendi uygulayacağı doğal içerikli maskeler de kullanılabilir. Özellikle peloid maskeler leke tedavisine yardımcıdır. Bu maskeler süt verme dönemi bittikten sonra evde kolaylıkla uygulanabilir.


- Biz kadınların en çok araştırdığı konu, kullanacağımız ürünün anti aging özelliği olmasıdır. Peloidin anti aging özelliğini anlatır mısınız?

İçeriğindeki humik maddeler kolajen sentezini destekliyor, cildin onarılması ve gençleşmesine yardım ediyor. Düzenli kullanım sonrasında cildiniz daha genç, daha canlı, parlak ve sağlıklı görünüyor.


-Peloid tedavisi için termal tesislere mi gitmek gerekiyor?

Elbette hayır. Peloid içerikli hazır ambalajlı maskeler şu anda piyasada mevcuttur. Sivilceli ciltlerde doktorumuzun verdiği tedavilere ek olarak haftada 2-3 kez cilde uygulanması sivilcelerin düzelmesine katkı sağlar. Cildi ıslatmadan kalınca bir tabaka şeklinde uygulanıp yaklaşık 10-15 dakika kuruması beklenip durulanır. Sivilceli ciltlerde sonuç almak için bunu bir kür halinde uygulamak gerekecektir. Ürün içeriğinde özellikle salisilik asit, humik asit ve C vitamini olmasına da dikkat edilmelidir.


-Peloid içeren yüz maskeleri alınırken nelere dikkat etmek gerekir?

Peloidlerin hijyenik koşullarda ve Sağlık Bakanlığı’nın belirlediği kriterlere uygun şekilde üretilmesi, bakteriyolojik/kimyasal analizlerden, radyoaktivite testlerinden geçmesi ve taş/çakıl içermeyecek şekilde özenle öğütülmesi gerekir. Aktarlardan aldığımız açıkta satılan veya peloid diye satılan her çamur peloid değildir ve sağlığı tehdit eden içerikler barındırabilir. Fayda yerine cildimize ve sağlığımıza ciddi zararlar verebilir. Bu yüzden uygun koşullarda ve belli aralıklarla denetimi yapılan tesislerde üretilen, ambalajlı, paraben içermeyen, güvenilir peloid maskeleri tercih edilmeli.

En güvenilir peloid kaynağı ürünlere ulaştık: Termalife

Cilt sorunları tedavisinde ve anti aging özelliğiyle dikkat çeken peloidi, bir süre araştırdıktan sonra evlerimizde kullanabileceğimiz şekline dönüştüren Termalife'a ulaştık. Termalife Medikal Danışman Bilgehan Çetinkaya, peloid içeren ürünler hakkında gazetemiz YeniBirlik okurları için bilgi verdi. Çetinkaya, peloid içerikli ürünler için şunları kaydetti:
"Doğal peloidin eşsiz içeriklerinin antimikrobiyal özellikleri pek çok çalışmada gösterilmiştir. Peloid içeriği olan humik maddeler aynı zamanda deri altına nüfuz ettikten sonra fazla yağları parçalar ve tıkanan deri gözeneğini açar. Humik bileşenlerin antiseptik özelliği sayesinde porlar temizlenir ve siyah noktalar giderilir. Yağlı ve sivilceli ciltlere yönelik üretilen "Termalife Sebium Control Peloid Yüz Maskesi" paraben içermez, GMP belgeli tesislerde yasal izinle üretilir ve ürün içeriğinde kullanılan koruyucular Ecocert sertifikalı doğal koruyuculardan seçilmiştir. Doğal peloid içerikli bu maske uygulanırken alttan cilt gözükmeyecek kalınlıkta sürülmeli, 15-20 dakika peloid kuruyana kadar bekletilmeli, ardından ılık su ile temizleyici, sabun vb. kullanılmadan durulanmalıdır. Peloid maskesinin önerilen kullanım sıklığı haftada 2-3 kezdir. Yoğun sivilce şikâyeti olan ciltlerde iki günde bir kez olacak şekilde 5 uygulama yapılması ardından iki günlük ara verilmesi ve tekrar iki günde bir kez yapılacak 5 uygulama ile toplam 10 uygulama yapılması önerilir. Ara verilen dönemde gözeneklerin açılmasına bağlı olarak sivilcelerde geçici bir artış gözlenebilir, ikinci beş uygulamalık dönemde bu durum normale dönecektir. Termalife Sebium Control Peloid Yüz Maskesi düzenli kullanımda fazla sebum salınımından kaynaklı komedon ve sivilce oluşumunu azaltmaya, nazik peeling etkisi ile sivilce izlerinin giderilmesine yardımcı olur."