Ekonomi 07.10.2022 07:00

KAGİDER 20. YILINI KUTLUYOR

Emine Erdem, "Gelecek 20 yılda yeşil ekonomiyi kadınlarla büyütmek için çalışacağız." dedi.
KAGİDER 20. YILINI KUTLUYOR

Gülay YÜCEL

20. kuruluş yılını kutlayan Türkiye Kadın Girişimciler Derneği (KAGİDER) düzenlediği basın toplantısı ile gelecek 20 yıla ilişkin manifestosunu ve yenilenen logosunu paylaştı.

Derneğin 20 yılda on binlerce kadın girişimcinin ve girişimci adayının kendi işini kurmasına ve büyütmesine destek olduğunu belirten KAGİDER Başkanı Emine Erdem, “Önümüzdeki 20 yılda özellikle dijital dönüşüm, sürdürülebilirlik ve dünyanın ihtiyacı olan yeni iş modellerine uyum başlıkları temel önceliklerimiz olacak. 20’nci yılımızda yeni vizyonumuzun temel sütunlarını Kadın, Toplum, Dünya ve Gelecek olarak özetliyoruz” dedi.

Kadının girişimcilik yoluyla güçlenmesini sağlamak amacıyla 2002 yılında kurulan ve çalışmalarıyla on binlerce kadın girişimcinin ve girişimci adayının kendi işini kurmasına ve büyütmesine destek olan Türkiye Kadın Girişimciler Derneği (KAGİDER), düzenlediği basın toplantısı ile geride bıraktığı 20 yılın değerlendirmesini, yeni dönem manifestosunu ve yenilenen logosunu paylaştı.

‘Kadın girişimci oranındaki artışta KAGİDER ve paydaşlarının etkisi çok büyük’

20 yıl önce 37 kişiyle çıktıkları yolda şimdi derneğin 400’ü aşkın kadın girişimci üyesi ve KAGİDER programlarının katılımcısı on binlerce kadınla birlikte yürüdüklerini belirten KAGİDER Başkanı Emine Erdem, yaptığı konuşmada KAGİDER’in geride bıraktığı 20 yılı şu sözlerle değerlendirdi:

“Türkiye’de ‘girişimcilik’ kavramının öneminin yeni yeni anlaşılmaya başlandığı bir dönemde, KAGİDER, ‘kadın’ ve ‘girişimci’ kelimelerini bir araya getirdi. Bu kavram, tüm paydaşlarımız ve toplumun kalbine yerleşti. KAGİDER’in projeleri, eğitimleri, mentorluk desteği ve yarışmalar sayesinde girişimci kadınların sayısı yüzlerden binlere, binlerden on binlere çıktı. Binlerce kadın girişimci fikirlerini gerçeğe dönüştürmenin, finansa ve pazara erişimin yöntemlerini KAGİDER programlarında öğrendi. Kurulduğumuz yıl Türkiye’de yüzde 4 düzeyinde olan kadın girişimci oranının bugün yüzde 14 düzeyine ulaşmış olmasında, KAGİDER ve paydaşlarının katkısının çok büyük olduğu görüşündeyiz. Bununla birlikte misyonumuzun tamamlandığını söyleyemeyiz. Hâlâ gidecek çok yolumuz var. İş hayatına katılmaları için teşvik etmemiz, cesaretlendirmemiz gereken daha çok kadın var.”

‘Geleceğimizi sürdürülebilir kılacak bir ekosistemin öncülüğünü yapacağız’

Erdem, konuşmasına “KAGİDER’in gelecek 20 yıldaki yeni vizyonunu paylaşarak devam etti:

“KAGİDER var oldukça her zaman olduğu gibi fırsat eşitliği ve toplumsal cinsiyet eşitliği için yılmadan mücadele etmeye devam edecek. Önümüzdeki 20 yılda, özellikle dijital dönüşüm, sürdürülebilirlik ve dünyanın ihtiyacı olan yeni iş modellerine uyum başlıkları temel önceliklerimiz olacak. İşte bu nedenlerle, 20’nci yılımızda yeni vizyonumuzun temel sütunlarını Kadın, Toplum, Dünya ve Gelecek olarak özetliyoruz. Bu doğrultuda, vizyonumuza bundan böyle yeni bir başlık daha ekliyoruz: ‘Yeşil İş’. Yeni vizyonumuz, kadının üreterek, varlığını özgürce ortaya koyarak tüm karar süreçlerinde etkin rol aldığı bir dünya yaratmak; bunu yaparken de Yeşil İş prensiplerini hayata geçirmek olacak. Böylece önce kadına, sonra içinde bulunduğumuz topluma, daha sonra dünyaya katkıda bulunacak ve en sonunda da geleceğimizi sürdürülebilir kılacak bir ekosistemin öncülüğünü yapacağız.”

‘Gelecek yıllar için, dün olduğu gibi bugün de iddialı hedeflerimiz var’

Derneğin yeni logosunu da tanıtan KAGİDER Başkanı Emine Erdem, logonun tasarımıyla ilgili detayları ise şu sözlerle aktardı:

“Yeni kurumsal logomuz, eski logomuzun devamı şeklinde ve zamanın dinamik dönüşüm ruhunu, kadın girişimciliğinin atılımcı karakterini yansıtacak biçimde tasarlandı. Gelecek yıllar için, dün olduğu gibi bugün de, iddialı hedeflerimiz var.”

KAGİDER’in 20. kuruluş yılı, düzenlenen basın toplantısının ardından, 5 Ekim 2022 Çarşamba akşamı iş dünyasından pek çok ismin katıldığı özel bir davetle kutlandı.

- KAGİDER 20. yılını özel bir davetle kutladı

Türkiye Kadın Girişimciler Derneği (KAGİDER) dün akşam iş dünyasından pek çok ismin katıldığı özel bir davetle 20. yılını kutladı. KAGİDER’in 20 yılda on binlerce kadın girişimcinin ve girişimci adayının kendi işini kurmasına ve büyütmesine destek olduğunu belirten KAGİDER Başkanı Emine Erdem konuşmasında, “önümüzdeki 20 yılda özellikle dijital dönüşüm, sürdürülebilirlik ve dünyanın ihtiyacı olan yeni iş modellerine uyum başlıkları temel önceliklerimiz olacak” dedi.

Sunuculuğu Ceyda Düvenci’nin yaptığı etkinlikte KAGİDER’in yarattığı ‘etki’ ve ‘birliktelik’ duygusuna odaklanan sohbet oturumları da düzenlendi. ‘KAGİDER Etkisi’ temalı sohbet; gazeteci Elif Ergu ve iletişimci Ahmet Akın’ın moderatörlüğünde, KAGİDER programlarının katılımcıları olan Tea Co Kurucusu Nazlı Esen, Defne Pelet Kurucusu Ayşegül Abacı, 2016 Geleceğin Kadın Liderleri programı Mezunu Aybüke Holat, Türkiye’nin Kadın Girişimcisi Yarışması birincilerinden Duygu Yılmaz ve Bloominbag Kurucusu Neslihan Kılıç’ın katılımı ile gerçekleşti.

Oyuncu Bülent Şakrak ve Ceyda Düvenci moderatörlüğündeki ‘Birlikte Bütünüz – Birlikte Güçlüyüz’ sohbet oturumunda ise hayatta kadın ve erkek bir arada mücadele vermiş, birlikte başarılar elde etmiş, birbirinin başarılarını desteklemiş ikililer deneyimlerini paylaştılar. Oturuma konuşmacı olarak Koton kurucu ortağı ve Yönetim Kurulu üyesi Gülden Yılmaz ile Yönetim Kurulu Başkanı Yılmaz Yılmaz, Juico Kurucu Ortağı Deniz Derman ve Akkök Holding Yönetim Kurulu Üyesi, İcra Kurulu Başkanı Ahmet Dördüncü, senarist Sema Ergenekon ve oyuncu Uğur Aslan katıldı.

Zorlu PSM’de düzenlenen etkinlik, ana destekçisi Garanti BBVA, Zorlu Holding, UPS Türkiye, Sephora, Google, Kibar Holding, Coca Cola, Shell, Boyner Grup, Sanofi Türkiye, Ford Otosan, We’re Walkers, Eataly, Jules Verne, Alameti Faika ve Idecon destekleri ile gerçekleşti.