Halkbank web
Ekonomi 29.09.2022 07:00

"Kamu bankaları MIR sistemini askıya aldı"

Denizbank ve İş Bankası'nın ardından üç kamu bankasının da Rus ödeme sistemi MIR'i askıya aldığı bildirildi.

Bloomberg HT’nin kendi kaynaklarına dayandırarak verdiği habere göre, Ziraat Bankası, Halkbank ve Vakıfbank da MIR ödeme sisteminden ayrılma kararı aldı.

Kararın geçen hafta Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın ABD ziyareti sonrası ekonomi yönetimiyle yaptığı toplantının ardından alınması dikkati çekti.

Toplantıya Hazine ve Maliye Bakanı Nureddin Nebati, Merkez Bankası Başkanı Şahap Kavcıoğlu ve kamu bankalarının yöneticileri katılmıştı.

Denizbank ve İş Bankası ise Washington'un Rusya’ya yönelik ekonomik yaptırımların MIR ödeme sistemiyle delinebildiği uyarısının ardından geçen hafta MIR'in kullanımını askıya almıştı.

MIR ödeme sistemi, Rusya Merkez Bankası tarafından Visa ve Mastercard dışında bir alternatif olarak geliştirilmişti.

ABD Maliye Bakanlığı, bu ödeme sisteminin yaptırım listesinde yer alan kişilere ait para transferleri ve benzer işlemlerde kullanılabileceği uyarısında bulunmuş ve bu ödeme sistemi aracılığıyla yaptırımların delinmesi çabalarına dikkat çekmişti.

ABD Maliye Bakanlığı, geçen ay Türk Sanayicileri ve İşadamları Derneği'ne (TÜSİAD) bir mektup göndererek yaptırım uygulanan Ruslar'la iş yapılması ve ticari ilişkilerin sürdürülmesi halinde, yaptırım riski altında olabilecekleri konusunda uyarıda bulunmuştu.

Maliye Bakanı Nebati, mektubun iş çevrelerinde endişe yaratmasının anlamsız olduğunu savunmuştu.