Eğitim 09.11.2018 09:30 Güncelleme: 09.11.2018 09:49

Karabük Üniversitesi Rektörü Prof.Dr.Refik Polat: Öncü Ve Yenilikçiyiz

"Ülkemizin genç ve dinamik üniversitelerinden biri olan Karabük Üniversitesi, açtığı yeni bölümlerle Türkiye'de öncü ve yenilikçi bir üniversite konumundadır. Geleneksel anlayışın ötesinde bilgileri ürün ve üretime dönüştüren yeni nesil bir üniversite anlayışındayız. Türkiye'de ilk kez Raylı Sistemler Mühendisliği, Tıp Mühendisliği, Girişimcilik, Risk Yönetimi gibi bölümler ile Demir Çelik Enstitüsü'nü açan ve kuran üniversite biziz."
Karabük Üniversitesi Rektörü Prof.Dr.Refik Polat: Öncü Ve Yenilikçiyiz

Süleyman DOĞAN

Karabük Üniversitesi bugün; 16 Fakülte, 4 Yüksekokul, 8 Meslek Yüksekokulu, 4 Enstitü, bin 500’e yakın akademik personel, 6 bine yakın uluslararası öğrenci ve toplamda 50 binden fazla öğrenciye sahip büyük bir aile olarak göze çarpıyor. Karabük Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Refik Polat dinamik, çalışkan ve disiplinli bir yönetici profili çiziyor. Kısa zamanda hızla büyüyen ve dikkatleri üzerine toplayan Karabük Üniversitesi Rektörü Prof.Dr. Refik Polat ile söyleşi yaptık. Söyleşi de katıklarından doyalı arkadaşım Prof. Dr. Nadirhan Hasan ve Basın, Yayın ve Halkla İlişkiler Koordinatörü Öğretim Görevlisi Ebubekir Işık’a da teşekkür ediyor, bu ilginç söyleşi ile baş başa bırakıyorum. 

Dünden bugüne üniversite nereden nereye gelmiştir kısaca özetler misiniz?

Kurulmadan önce Üniversitemiz, Teknik Eğitim Fakültesi ve Safranbolu Meslek Yüksekokulu’nun yer aldığı Zonguldak Karaelmas Üniversitesi’ne bağlı bir merkezdi. 2007 yılında Üniversite kimliğine kavuşan Karabük Üniversitesi, kısa sürede önemli bir gelişme göstererek ülkemizin en hızlı büyüyen öğretim kurumlarından biri olmuştur.

Üniversitenizin sanayi, bilim ve teknik işbirliğini yeterli buluyor musunuz?

Üniversitemiz, ülkemizin en önemli sanayi kentlerinden biri olan Karabük’te bölgesinin bir araştırma ve uygulama, bilimsel veri merkezi olarak kalkınmaya hizmet etmek amacıyla yola çıkmıştır. Karabük Üniversitesi bugün sanayide, bilim ve teknik alanlarda pek çok kuruluş ile önemli iş birliklerine sahiptir. 

Elbette yaptığımız hiçbir çalışmayı yeterli görmüyoruz, her zaman daha doğru ve daha iyisini yakalamak üzere bilimsel potansiyelimizi, sanayiye aktararak ekonomik değere dönüşebilmesi için sürdürülebilir iş birlikleri sağlamaya çalışıyoruz.

Karabük’teki demir çelik fabrikası ile işbirliğiniz var mı?

Tabiki var. Kurulduğumuz yıldan bu yana demir çelik fabrikası Kardemir A.Ş ile olan ilişkiler ülkemizde üniversite–sanayi iş birliğinin en iyi örneklerden biri olarak gösterilmektedir. Öte yandan, TÜBİTAK’ın yanı sıra Aselsan, Havelsan ve Tülomsaş gibi yüz akı kurumlarımızla var olan bağlarımızı kuvvetlendirmeyi hedefliyoruz. Bunun yanında uluslararası arenada üniversite–sanayi iş birliği konularında önde gelen ülkeleri araştırıyoruz ve o ülkelerdeki üniversitelerle ikili iş birliklerine imza atıyoruz.  

Üniversitenizin yakın ve uzak hedefi olarak Türk bilimindeki vizyonunu ve yerini nerede görmek istiyorsunuz bu alandaki çalışmalarınızdan bahseder misiniz? 2023 vizyonu nedir?

Bilimsel altyapı ve tesisleşmenin yanı sıra, insan yetiştirmeyi öncelikli hedefi gören üniversitemiz, belli bir misyon ve vizyonun üniversitesidir. Gençlerimizin dünyanın tüm ileri teknoloji ve fikri zenginliğine sahip, milli ve manevi değerlerimizle donanmış, vatan ve milleti için fedakârca çalışan, Türkiye 2023 ve 2071 hedeflerini benimsemiş bireyler olarak yetişmesi asıl gayemizdir.

Karabük Üniversitesi olarak Türkiye’ye katma değer üreten yetkin insan kaynağını yetiştirme ve Karabük ekolünü oluşturma hedefindeyiz. Bu doğrultuda gerek akademisyenlerimiz gerekse öğrencilerimiz için araştırma ve geliştirme alanlarına yönelik her türlü imkânı sağlıyoruz.

Türkiye’deki üniversitelerin bilim, teknik ve üretimi katkı bakımından dünya üniversiteleri ile rekabet edebilecek düzeye gelmeleri için neler yapılmalıdır?

Yabancı dil eğitimine önem vermek, lisansüstü eğitim için yurt dışındaki üniversitelerde eğitim ve öğretim faaliyetlerinde bulunmak gerektiğini düşünüyorum. Uluslararası iş birliklerini artırmak ve uluslararası gelişmeleri yakından takip etmek gerekir. Öğrencilerin ders ve müfredat içeriğini, eğitim faaliyetlerinde teknoloji kullanımına imkân verecek şekilde tasarlamak, üniversitelerde yürütülen lisansüstü programların bilime somut katkı sağlayacak ve teknoloji üretimine bilgi aktaracak şekilde yürütülmesine imkân oluşturmak gerekmektedir.

Karabük konumu itibariyle de önemli bir stratejik geçiş alanında değil mi?

Evet. Karabük konumu itibari ile ülkemizin önemli şehirlerinden biridir. Karayoluyla Ankara’ya 2 saat, İstanbul’a 4 saat uzaklıkta olan Karabük, aynı zamanda demiryolu ve havayolu ile de ulaşması kolay olan şehirlerimizden biridir. Karabük sakin ve güler yüzlü insanı ile ve ülkemizin en huzurlu şehirlerinden biridir. 50 binden fazla öğrenci nüfusumuzla, çok şükür, bugüne kadar huzursuz edici bir durumla karşılaşmadık.

Bir turizm şehri de diyebilir miyiz?

Karabük’ümüz tarihi özellikleriyle birlikte iklimi ve ormanlarıyla da tam bir turizm kentidir. Dünya Miras Listesi’ne alınan Safranbolu, Türk toplum yaşantısının bütün özelliklerini günümüze taşıması ve kendini zamana karşı saklamış olması bakımından ülkemizde ve dünyada en önemli turizm noktalarından birisi olmuştur. Yenice ilçemiz de dünyanın ender bölgelerinde görülebilecek ağaç türlerine sahip zengin ormanlarıyla kentimize ayrı bir güzellik katmaktadır.    

Üniversitenin mezunlarıyla iletişim halinde birtakım projeler yapıyor musunuz, öğrenciler mezun olduktan sonra irtibat devam ediyor mu?

Öğrencilerimizle mezuniyetlerinden sonra da bağlantımız kesilmiyor. Kurmuş olduğumuz “Mezunlar Birliği ve Kariyer Geliştirme Ofisi” ile mezun öğrencilerimizi yönlendirmeye, onların iş bulmasına yardımcı olmaya ve üniversitemizde yaptığımız etkinliklerle onlarla bir araya gelmeye çalışıyoruz.

Diğer üniversitelerle mukayese ettiğinizde yeriniz nedir?

Karabük Üniversitesi, CALIBRE Yükseköğretim İstihdam Endeksi araştırmasına göre Sabancı, ODTÜ, Boğaziçi, İTÜ, Yıldız Teknik, İstanbul ve Marmara Üniversitesi gibi köklü geçmişe sahip birçok üniversite ile beraber mezunu en hızlı iş bulan ilk 20 üniversite arasında yer alıyor.

Yıllar itibariyle vizyona olan katkılarınızı sıralar mısınız?

Karabük Üniversitesi olarak vizyonumuz, ‘Hayat boyu öğrenme kültürünü içselleştirmiş, bölgenin ve dünyanın gelişimine katkı sağlayan, nitelikli eğitim ve araştırma yapan, paydaş odaklı, tercih edilen, tanınırlığı yüksek bir üniversite’ olmaktır. Bugün geldiğimiz noktaya baktığımız zaman yaptığımız bilimsel ve özellikle üniversite-sanayi iş birliği alanındaki çalışmalarımızla bölgemize ve ülkemize ciddi katkılar sağlıyoruz. Üniversitemizin nitelik olarak gelişimine katkı sağlamak amacıyla yaptığımız alt yapı çalışmalarıyla akademisyenlerimizin ve öğrencilerimizin daha iyi şartlarda araştırma yapmasına imkân tanıyoruz. 

Dünya ve Türkiye çapında bilim, teknik ve teknolojiyi katkılarınız nelerdir?

Üniversitemizin son yıllarda eğitimde kaliteleşmeye özellikle vurgu yapıyoruz. Bu bağlamda Üniversitemiz, ülkelerin ve üniversitelerin kaliteli yayın performanslarını ölçmek için tıp, sağlık, kimya, fizik, yer ve çevre bilimleri konularında dünyanın en saygın 82 bilimsel dergisinde yayımlanan makaleleri tarayarak aylık ve yıllık listeler oluşturan Nature Index’in 2017 sıralamasında 19. sırada yerini alarak büyük bir başarı sağladı. 2017 Ocak ve Aralık dönemini kapsayan listede genel sıralamaya ülkemizden 64 üniversite girdi.

Huzur ve güven iklimi var!

Öğrenciler neden üniversitenizi tercih etsin?

Gelinen noktada Üniversitemiz, öğrenciler tarafından en çok tercih edilen üniversiteler arasında ilk sıralarda yer alıyor. Alanında başarılı akademik kadrosu, tecrübeli idari personeli ve göstermiş olduğu başarılar ile ülkemizin saygın eğitim kurumları arasındayız. Karabük Üniversitesi ülkemizde önemli ilklere imza atmıştır. Bu açıdan Üniversite olarak ilgi ve dikkat çekici bir özelliğimiz bulunuyor. Karabük Üniversitesi’ni ayrıcalıklı kılan önemli özelliklerden biri de huzur ve güven ortamına sahip olmasıdır. Farklı kültür ve farklı dünya görüşüne sahip bireylerin kardeşçe, huzurlu ve barış içerisinde bir arada yaşayabilecekleri bir yaşam alanı mevcut. Öte yandan kolay ulaşılabilir modern kampüsü ve sunduğu sosyal imkânlarıyla tercih edecek öğrencilere önemli avantajlar yaratmaktadır.

Üniversitenizin tercih edilecek yabancı öğrenci profili nedir, hangi bölge ve ülkelerden öğrencileriniz var mı?

Üniversitemiz gelişmek ve uluslararası platformda ilerleyebilmek için bireylerle, kurumlarla, kültürlerle ve dünyadaki tüm toplumlarla uyum içerisinde olunması gerektiği gerçeğinin farkındadır. Bu bakımdan Karabük Üniversitesi “uluslararasılaşma”yı araştırmada, eğitimde ve teknolojide kolay transfer edilebilir çalışmalar için önemli bir adım olarak değerlendirmektedir. Üniversitemizin 150’den fazla ülkedeki üniversitelerle iş birliği bulunuyor. Son üç yılda uluslararası alanda yaptığımız başarılı çalışmalar sonucu bugün 76 farklı ülkeden toplamda 6 bine yakın uluslararası öğrencisi bulunuyor. Hedefimiz yıl sonuna kadar bu rakamı 7 bine çıkarmak.

Türkiye’de ve dünyada üniversitenizin yeri nedir?

Kuruluşundan bugüne her alanda büyük bir gelişim göstererek hem ilklerin üniversitesi, hem de ülkemizin en çok tercih edilen üniversitesiyiz.Dünya üniversitesi olma yolunda uluslararası düzeyde yarışabilir bilgi ve beceriye sahip bireylerin yetişmesini sağlamak için önemli işbirliklerine imza atıyoruz. ABD’de katıldığımız NAFSA fuarında, İspanya ve İsviçre’de katıldığımız EAIE Geneva 2017 ve 2018 Fuarları’nda, yine bu yıl Çin’de katıldığımız ‘China Education Expo 2018’de, Amerika’dan Asya’ya kadar birçok ülkenin üniversiteleri ile yeni iş birliklerinin temellerini atıyor ve önceki iş birliklerimizi geliştiriyoruz.

kimdir

Prof.Dr.Refik Polat 1969 yılında Konya’da doğdu. İlk, orta ve lise eğitimini Konya’da tamamladı. 1992 yılında Selçuk Üniversitesi Ziraat Fakültesi Tarım Makineleri Bölümü’nden mezun oldu. Yüksek lisans eğitimini Gaziosmanpaşa Üniversitesi Fen Bilimleri Enstitüsü’nde, doktorayı ise Trakya Üniversitesi Fen Bilimleri Enstitüsü’nde tamamladı. 2003 yılında yardımcı doçent, 2007 yılında doçent ve 2012 yılında profesör ünvanı alan Polat, bölüm başkanlığı, dekan yardımcılığı, dekan, Bilim Teknoloji Araştırma Projeleri Üst Komisyon üyeliği, Etik Kurul üyeliği ve çeşitli fakültelerde yönetim kurulu üyelikleri, AR-GE ve İnovasyon Öğrenci Kulübü danışmanlığı, Senato ve Yönetim Kurulu Üyeliği gibi birçok akademik ve idari görevlerde bulundu. Evli ve üç çocuk babası olan Polat, Mart 2015 yılında Rektör olarak atandığı Karabük Üniversitesi’ndeki görevini sürdürmekte.