Ekonomi 28.10.2020 07:04

KARADENİZ GAZI TUZ GÖLÜ'NDE DEPOLANACAK

Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Fatih Dönmez, "Şu anda Fatih sondaj gemimiz hazırlıklarını tamamlamak üzere. 1 veya 2 Kasım gibi ikinci sondaj noktası Türkali-1'e gidecek" dedi.
KARADENİZ GAZI TUZ GÖLÜ'NDE DEPOLANACAK

SELİM ERCAN / AKSARAY

Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Fatih Dönmez, Tuz Gölü Yer Altı Doğalgaz Depolama Genişletme Projesi sahasında incelemelerde bulundu. İncelemelerin ardından açıklamalarda bulunan Bakan Dönmez, “BOTAŞ özellikle son yıllarda doğal gaz altyapısını güçlendirmek için birçok projeyi başlattı, bunlardan bir kısmı hayata geçti. Mobil LNG gazlaştırma tesislerimiz FSRU diye adlandırdığımız onlar hayata geçti, birisi İzmir’de, diğeri de Hatay Dörtyol’da. Tuz Gölü’nde 1.2 milyar metreküplük bir doğal gaz depolama projemiz var. Şimdi bu içinde bulunduğumuz mevsim itibarıyla kalan diğer 6 kavernanın da ilk gaz verme işlemlerini an itibarıyla başlatıyoruz, inşallah onlar da önümüzdeki Nisan’a kadar dolmuş olacak. 2023’te 1.2 milyar metreküplük kapasiteyi 5.4 milyar metreküpe çıkartmış olacağız. Silivri’de ise şu anda mevcut haliyle yaklaşık 3 milyar metreküplük bir doğal gaz yeraltı depolamamız var, orayı da 4,5 milyar metreküplere çıkartmış olacağız. Bu iki proje de bittiğinde Türkiye’de 10 milyar metreküplük doğal gaz depolama kapasitesine ulaşmış olacağız” diye konuştu.

“İÇERİSİNE TAM 60 TANE GALATA KULESİ ALABİLİYOR”

“Keza bu tip projelerin şöyle bir faydası daha var: Özelikle yaz aylarında doğal gaz fiyatları özellikle spot piyasalarda nispeten daha düşük seyretmekte, o dönemde fiyat avantajını kullanmak için yazdan ucuza almış olduğumuz gazı depolamak suretiyle vatandaşımıza daha ekonomik gazı temin etme imkânına da kavuşmuş olacağız” diye konuşan Dönmez, şöyle devam etti:

“Bu projede şu an itibarıyla yaklaşık 1200 ila 1500 kişi arasında insanımız çalışıyor, yerli-yabancı insanlarımız var ama, büyük bir kısmı da şu anda yerli insan kaynağımızdan oluşuyor. Aslında şu anda üzerinde bulunduğumuz bu toprağın 600 metre kadar altında tuz domları, tuz kayaları var. Biz burada teknik olarak o tuz kayalarını eriyoruz ve mağaracıklar oluşturuyoruz, mağaralar oluşturuyoruz, yaklaşık 1500 metre kadar yerin altına iniyoruz. Her bir mağara aşağı yukarı 100 milyon metreküplük doğal gazı depolayabilecek kapasiteye sahip. İçerisine tam 60 tane Galata Kulesi alabiliyor, bir Eyfel Kulesi yüksekliğinde çok büyük depolardan bahsediyoruz. Bunun gibi burada mevcutta 12, ilave 40’la birlikte 52 mağaraya ulaşmış olacağız.”

“2 MİLYAR DOLARA MAL OLDU”

Bakan Dönmez, şunları söyledi:

“Böylece şunu ifade edeyim: Tuz yapılarında dünyadaki en büyük, en geniş kapasiteli yer altı doğalgaz depolama kapasitesine projesine Türkiye’de biz sahip olmuş olacağız. İnşallah 2023 itibariyle de bu çalışmayı tamamlamayı ümit ediyoruz. Burada tabi diğer bir hususta yaklaşık projenin büyüklüğü 2 milyar dolar civarında ve hemen hemen tamamına yakını da başta Dünya Bankası olmak üzere çeşitli uluslararası yatırım bankalarının finansmanıyla karşıladık. Aslında bu da bu projeye yurt dışının güvenini, Türkiye’ye olan güvenini göstermesi açısından da son derece önemli.”

“FATİH KASIM BAŞI KARADENİZ’DE”

“Şimdi Sakarya’daki çalışmalarımız devam ediyor. Biliyorsunuz birinci kuyu Tuna-1 adını verdiğimiz lokasyonda tamamlandı. Şu anda Filyos’ta Fatih Sondaj Gemimiz hazırlıklarını tamamlamak üzere. Kasım ayının başında muhtemelen 1 veya 2 Kasım gibi de ikinci sondaj noktasına Türkali-1 adını verdiğimiz sondaj noktasına gidecek. Oradan elde ettiğimiz, ürettiğimiz gazı da biliyorsunuz 2023’ten itibaren sisteme vermeyi düşündüğümüzü, planladığımızı ifade etmiştim. Burası da 2023 itibariyle işletmeye geçecek. Ve oradan ürettiğimiz gazın özellikle yaz aylarında tüketimin düşük olduğu anlarda bu depolarımızı da depolamış olacağız, saklamış, stoklamış olacağız. O açıdan kaynak, tüketim ve depo dengesi açısından bu proje son derece stratejik bir konumda.”