Röportaj 24.02.2021 13:10 Güncelleme: 24.02.2021 13:24

KIŞ SPORLARI İÇİN GÜN SAYIYOR: ALANYA'DA KAYAK KEYFİ

Selçuklu sultanlarının kış mevsimlerini geçirdikleri 'Kışlık Başkent' Alanya'da, kentin fethinin 800'üncü yılı kutlanırken, deniz, kum, güneş üçgenin içinde sıkışan turizmin çeşitlendirilmesi için önemli bir adım atılıyor. Belediye Başkanı Adem Murat Yücel'in kolları sıvadığı, Alanya'nın 30 yıllık rüyası Alanya Akdağ Kış Sporları Turizm Merkezi projesinde sona gelindi.
KIŞ SPORLARI İÇİN GÜN SAYIYOR: ALANYA'DA KAYAK KEYFİ

Okan SARIKAYA

Antik çağlardan korsanlara, derebeyliklerden Roma, Bizans, Selçuklu ve Osmanlı medeniyetlerine.. Tarihi ve doğal güzellikleriyle günümüzde her yıl milyonlarca turisti kendine çeken Alanya, Anadolu Selçuklu Sultanı Alâeddin Keykubad'ın kenti fethinin 800. yılını kutluyor. Yıl boyu sürecek etkinliklerinin tanıtım toplantısı için geldiğimiz Alanya'da, kentin belediye başkanı Adem Murat Yücel'le şehri ve projelerini konuştuk: MHP'li başkanın en büyük arzusu 2021 yılında Alanya'nın il olması.

- İlk kez mi kutlanıyor fetih?

İstedik ki, 800’ün yıl nedeniyle bu yıl çok farklı bir kutlama programı yapalım. Dünyayı, başta sağlık olmak üzere sosyal ve ekonomik olarak etkileyen, milyonlarca insanın ölümüne neden olan pandemi dolayısıyla üzücü ve zor bir süreçten geçiyoruz. Bu süreçte, geleceğin belirsizliğinde kaybolmaktansa, hep birlikte geçmişin sağlam köklerine tutunarak, güçlenelim istedik. İnanıyorum ki, fetih coşkusuyla karamsarlığı bir kenara bırakıp, yüzyıllardan akarak bizlere taşınan efsuni dinginlikte huzur bulacağız. Birlik ve beraberlik içinde geleceğe daha umutla bakacağız.

“ÇAĞIN ÖTESİNDE BİR VİZYON”

-  Önemli eserler bugüne kadar ayakta kalmış..

Konya Kalesi büyüklüğünde yapılmasını istediği surlar, döneminin ilk ve tek örneği olan Kızıl Kule, deniz ticaretini geliştirmek için inşa ettiği Tersane, Alâeddin Keykubad'ın vizyonunu, ileri görüşlülüğünü, ferasetini ortaya koyan kentimizdeki en önemli Selçuklu yapıtları. Sultan Alâeddin Keykubad, tersaneyi inşa ederek, burada büyük gemiler yaptırmış ve çok güçlü bir donanma kurmuş. Alâiye'yi (Alanya) mamur bir Selçuklu limanı haline getirmiş, bölge ticaretindeki konumunu son derece güçlendirmiş. Çağın çok ilerisinde büyük işlere ve başarılara imza atmış.

- Sizin döneminizde restore edildi pek çoğu sanırım..

Alanya Kalesi, Surlar, İç Kale Saray Kompleksi.. Tersane, Kızıl Kule, Süleymaniye Cami, Denizci Mescidi, Tophane, Akşebe Mescidi, Arasta.. Kızlar Pınarı Han ve çeşmesi, Hasbahçe Köşkü, Gülevşen Av Köşkü, Alara Kalesi… Selçuklu’dan günümüze tüm ihtişamı ile varlığını sürdüren eserler. Alanya’nın değerine değer katan bu kültür hazinelerini koruyup gelecek nesillere aktarmak gayesiyle birçok tarihi yapıyı restore ederek şehrimizin belleğine kazandırdık. Şehrimizdeki tarihi Alanya evlerini bir bir ayağa kaldırdık. Bedesten, Sedre Av Köşkü, Alanya Yemek Müzesi ve Oba Medresesi’nin onarımını yaptık. Fetih programı kapsamında inşallah açılışlarını gerçekleştireceğiz.

- Özellikle Alanya Kalesi, çehresi bir hayli değişmiş..

Birçok ödül ile onurlandığımız restorasyon çalışmalarını büyük bir hızla sürdürüyoruz.

Selçukluların kentimizdeki en önemli başyapıtı olan Alanya Kalesi’nin ziyaretçi sayısı teleferik projemizi hayata geçirdikten sonra 4 kat arttı. Yürüyüş güzergahları ve yaya yolları projemizle, ziyaretçilerin kalenin her noktasını yürüyerek keşfetmeleri sağladık. Şimdi de, Unesco Dünya Kültür Mirası Listesine girmesi için çalışmalarımızı sürdürüyoruz.

YABANCIYA AİT 49 BİN MÜLK

- Yerleşik yabancı nüfusunun en yoğun olduğu şehirlerden Alanya. Son rakam nedir?

Şehrimiz, Osmanlı'da liman şehri, Selçuklu döneminde başkent, Cumhuriyet tarihinde ise Türkiye'nin turizme açılan penceresi oldu.. Dinlerin, dillerin ve medeniyetlerin yaşadığı bir şehir. Bugün itibariyle 82 milletten 31 bin 500'e yaklaşan yabancı ikamet ediyor. Nüfusun yüzde 10'u. 49 bin yabancıya ait mülk var. Kentimizde yaşamdan son derece mutlu ve halkla iç içe olduklarını söyleyebiliriz.

- Alanya turizmin çeşitlendirilmesi, tüm yıla ve saha geneline yaygınlaştırılması çalışmalarınız var..

Dünya turizm hareketlerinden önemli oranda yararlanan ülkeler, turizm çeşitlerini artırarak sezon uzatmak, bu sektörden sağladıkları geliri yükseltmek ve istihdamın yıl boyunca devam etmesini sağlamak gayreti içindeler. Bizde de durum aynı. Çalışmalarımız turizmi tekdüzelikten kurtaracak planlamalar içeriyor. Şehrimiz, bu çeşitliliği sağlayacak tarihsel, doğal değerlere ve nitelikli insan gücü ile alt yapı olanaklarına sahip.

- Çalışmalar..

Alanya'nın 30 yıllık rüyası Alanya Akdağ Kış Sporları Turizm Merkezi, bunlardan biri. Planlı yatak kapasitesi 5000, mekanik tesis kapasitesi 3600 kişi/saat olan bir merkez.. İmar planı teklifimiz Kültür ve Turizm Bakanlığı, Gençlik ve Spor Bakanlığı ve Kayak Federasyonu uzmanları ile yapılan ortak arazi gezileri ve koordinasyon ile hazırlanarak, Kültür ve Turizm Bakanlığına teslim edildi. Onay aşamasında.

- Birden fazla bakanlık mı devrede?

Akdağ Yaban Hayatı Koruma ve Geliştirme Bölgesi içinde yer almakta. Bu nedenle Kültür ve Turizm Bakanlığı, Tarım ve Orman Bakanlığı ve Çevre ve Şehircilik Bakanlığının yetki sınırlarına giriyor. Bu üç bakanlığın uygun görüşü ile onaylanacak. Her ne kadar planlama çalışmaları tamamlanmış olsa da planın üç bakanlıkça değerlendirilmesi ve uygun görülmesi gerekiyor.

TOPLAM 15 BİN METRE UZUNLUĞUNDA 12 ANA PİST

- Proje neleri kapsıyor?

Planda önerilen konaklama alanları, günübirlik tesisler, ticaret alanlarının verimli olabilmeleri için gerek kış turizmi gerekse alanda kar olmayan mevsimlerde kullanıma yönelik plan kararları üretildi. Bu alanda konaklama tesis sayıları Alanya merkeze olan yakınlık göz önünde bulundurularak kısıtlı tutuldu. Alanda özellikle kış turizminin gerçekleştirilemeyeceği aylarda yüksek irtifa antrenman kampları yapılabileceği öngörüsü ile açık spor alanları önerildi. Ayrıca turizm bölgesinin günübirlik kullanımının yüksek oranda olacağı düşünüldüğünden geniş otopark alanları düşünüldü.

- Kış sporları denince pistlerden söz etmeden olmaz.. Plana göre neler var?

Kayak merkezinde bir adet yürüyen bant, bir adet babylift, 1 adet teleski, üç adet telesiyej tesisi planlandı. Kayak alanları; turizm bölgesini kayak dışında diğer aktiviteler için kullanacak olanlar (kızak, snow tube vb.) ile kayak amaçlı olarak kullanacaklar ayrı ayrı bölgelerde olacak şekilde planı yapıldı. Kayakçılar için planlanan alan da ikiye ayrılarak yeni öğrenecekler ve acemi kayakçılar için ayrı bölge; orta ve ileri düzey kayakçılar için ayrı bölge oluşturuldu. Alana ilk giriş bölgesi olan alan oldukça eğimli. Bu alan orta ve ileri seviye kayakçılar ile snowboard tipi kayakçılara uygun olarak planlandı. Kayak merkezinde muhtemel pistler belirlendi. Pistlerin planı, kar durumu coğrafik yapı göz önünde tutularak yapıldı. Kayak alanında 12 ana pist olacağı öngörülmekte. Bu pistleri toplam 15.000m uzunluğunda olacağı düşünülüyor.

DUT AĞACINDAN DOKUMA TEZGAHINA

Alanya, tarihsel bağlamında birçok kültürel mirası özünde taşıyan bir yöre.. Kaybolmaya yüz tutan kültürel değerleri yeniden canlandırmak için Alanya Belediyesi’nin başlattığı sosyal projeler kapsamında, İpekböcekçiliği, İpek dokumacılığı, İpek kozasından çiçek yapımı gibi çalışmalar bu miraslardan.

Ziraat Mühendisi Başkan Adem Murat Yücel'le Alanya'nın tarihi ve kültürel miraslarından Alanya Kalesi'ni gezerken, tarih boyunca Alanya’da ipek böcekçiliği ve ipekli dokumaların yöre ekonomisinde önemli rol oynadığını öğreniyoruz.

Sohbet imkanı bulduğumuz Alanya Belediyesi Kültür Müdürlüğünden Nilgün Akman, bugün sektörde uğraş veren kişilerin genellikle işi ya ailelerinden (anneden, babadan) ya da kurslarda öğrenmekte olduğunu söylüyor.

Alanya Belediyesi, çocuklara ipekböceğini tanıtmak ve bu geleneği gelecek nesillere aktarmak amacıyla, Kültür ve Sosyal İşler Müdürlüğü bünyesinde İpek Atölyesinde ve Sandık Emini Kayhanlar Evi-Geleneksel El Sanatları Merkezinde, “Dut ağacından dokuma tezgâhına” adıyla yürüttüğü projeyi ziyaretçilere sunuyor. Belediye, Alanya Kalesi’nde bulunan Alanya Belediyesi Ömürlü- Kemal Atlı Kültür Evi’nde sembolik olarak ipekböceği yetiştiriciliği yapıyor. Burada ipek böceğinden ipeğe dönüşüm sürecinin görülmesi için ipek böceğinden elde edilen ipek iplikten dokuma tezgâhlarında çeşitli ürünler dokunuyor.

Geçmişte annelerinin mendillerine sardıkları yumurtaları 10-12 gün göğüslerinde kuluçkaya bıraktıklarını anlatan Akman, Alanya Belediyesi olarak başlattıkları proje ile atölye kurduklarını, burada dokuma kursları verdiklerini aktararak, projeyle ilgili neler yaptıklarını şöyle anlattı:

“Dokuma kurslarının ardından ipek böceğinden çiçek yapımı kursu da verdik. Kadınlarımız bu kurs sayesinde ev ekonomilerine katkı sağladı. Koza çiçek konusunda Alanya’da binlerce kadın üreticimiz oldu. Bu önemli bir nokta. Sonrasında bu kadınlardan oluşan bir kooperatif kuruldu."