Gayrimenkul 22.04.2020 14:20

KONUTA TALEP DİJİTALE TAŞINDI

Koronavirüs nedeniyle dünya ekonomileri durma noktasına gelirken, gayrimenkul ve inşaat sektörü yükselişini sürdürüyor.
KONUTA TALEP DİJİTALE TAŞINDI

Mart ayını yüzde 3.4’lük artışla kapatan sektörde talep, hizmet ile paralel olarak yükselen bir tablo sunuyor. Son 20 günü virüs ile geçen bir ayda, 108 bini aşkın konut satışı yapılması, gayrimenkulün hala en güvenilir bir yatırım aracı olduğunu kanıtlıyor. Gayrimenkul, enerji, tarım ve turizm gibi stratejik sektörlerdeki büyük işletmeleri küresel girişimcilerle buluşturan yatırım danışmanlık platformu Mars Investment, faaliyetlerini online ortama taşıyarak, 16 Mart - 16 Nisan arasında, toplam 10 milyon TL’lik satış gerçekleştirmeyi başardı. 

Koronavirüsü nedeniyle, iş ve gündelik yaşamın ağırlıklı olarak online platformlarda sürdürülmesiyle tüm faaliyetlerini dijital ortama taşıyan Mars Investment, yatırımcı ve iş ortaklarıyla ilişkilerini hızla satışa dönüştürüyor. Bu kapsamda, mart ayının başından itibaren 40 günde, 350 yatırımcıyla bağlantı kuran şirket, Türkiye’de gayrimenkul yatırımının avantajlarını ortaya koyan 45’e yakın sunum gerçekleştirdi. Yatırımcılarla kurulan bağlantıların büyük bir kısmı, yatırıma dönüştü. Günlük ortalama 5 farklı yatırımcıyla online ortamda birebir görüşme sağlayan şirket, yatırımcılarla kurduğu bağlantı oranını, bu süreçte yüzde 40’a yakın artırdı. 16 Mart- 16 Nisan arasında, 30 günde 10 milyon TL’lik satış gerçekleştirerek sektörün satış trafiğine en büyük desteklerden birini sağladı.

Tek sorun, bürokratik engeller

Gayrimenkul ve inşaat sektöründe yıla hızlı başlayan satışların, koronavirüse rağmen hareketliliğini sürdürdüğünü, taleple birlikte hizmetin de aynı paralellikte ilerlediğini vurgulayan Mars Investment’ın Kurucusu ve Genel Müdürü Hakan Bucak, “Sektörümüzde talep de var hizmet de… Bu dönemde değişen tek şey satışların dijital ortamda sürdürülmesi” dedi. Online satışlarda tek sorunun bürokratik engeller olduğunu belirten Bucak, “Vekâletnamenin ıslak imza gerektirmesi, elçiliklerin sağlıklı düzende çalışmaması veya çok yoğun ve kapalı olması nedeniyle satış işlemlerimiz çok yavaş ilerliyor. Tabi tapu işlemleri ve vatandaşlık işlemleri de yine satışları bekleten unsurlar arasında yer alıyor. Öte yandan bu bahsettiğim işlemler gündelik yaşantımızda sadece bir günde çözülüyordu. Türkiye’ye yatırım yapmak isteyen vatandaşların özellikle Körfez ve Avrupa bölgelerindeki Müslüman vatandaşların Türkiye’ye para transferi konusunda ülkelerindeki yerel bankalar pürüz çıkarıyor. Dolayısıyla Türkiye’ye yatırım yapılmasının önünü kesiyorlar. Bu noktada uluslar arası ilişkilerin önemi bir kez daha ortaya çıkıyor. Aslına bakarsanız biz satışlara sadece şirket başarısı olarak bakmıyoruz. Sektörün altında beslediği 220 farklı melek grubuna da katkı sağladığını düşündüğümüzde yaptığımız işin önemi bir kez daha ortaya çıkıyor.”

Avrupa’dan da Amerika’dan da talep var

16 Mart- 16 Nisan tarihleri arasında, 30 günde gerçekleştirdikleri 10 milyon TL’lik satışın sadece yerli yatırımcılardan değil başta Körfez ülkeleri olmak üzere Avrupa ve Amerika’da yaşayan Müslümanlardan geldiğini söyleyen Bucak, konuya ilişkin şu açıklamada bulundu:

“Online ortamda yabancı yatırımcılarla sağlıklı bağlantı kurabiliyoruz. Bağlantıların yatırıma dönüşmesinde, Türkiye’ye duyulan güven en büyük tetikleyici. Yabancı yatırımcıların yüzde 85’i Türk vatandaşlığı elde etmeyi çok önemli buluyor. Yatırımlarını vatandaşlık almak üzerine kurguluyor. Kalan yüzde 15’lik kesim ise genel olarak yatırım yapma gerekçesiyle ülkemizi tercih ediyor. Bu süreçte bizim gördüğümüz kadarıyla sektörümüze yatırım yapmak isteyen çok sayıda potansiyel yabancı yatırımcı bulunuyor. Belirsizlik ortamı nedeniyle beklemeye geçen bu yatırımcılar, virüsün etkilerinin ortadan kalmasıyla birlikte yatırım atağı başlatacaklar. Dolayısıyla yaz aylarında sektörümüzde ciddi bir yabancı yatırımcı atağı bekliyoruz.”