Kültür Sanat 28.02.2020 00:30

Kültür Sektörü İstanbul'da Buluşuyor

Kültürel Miras alanının tek ve en büyük organizasyonu, Heritage İstanbul; Restorasyon, Arkeoloji, Müzecilik Teknolojileri Fuar ve Konferansı, 18 - 20 Mart tarihleri arasında, Lütfi Kırdar Uluslararası Kongre ve Sergi Sarayında yapılıyor.
Kültür Sektörü İstanbul'da Buluşuyor

Kültürel miras alanında, sektörün aktörleri ile ortak dil geliştirmek, değerleri paylaşmak, geleceği tasarlamak, iletişimi arttırmak, katılımcılığı sağlamak amacıyla düzenlenen fuar, yeni nesil müzecilik teknolojilerini, sıra dışı kazıları, arkeoloji ve restorasyon alanında ki yenilikleri ziyaretçilerinin beğenisine sunuyor. Bu yıl 5.’si düzenlenen Heritage İstanbul, T.C. Kültür ve Turizm Bakanlığı, Vakıflar Genel Müdürlüğü ve İstanbul Büyükşehir Belediyesi desteğiyle, 18 - 20 Mart tarihleri arasında, Lütfi Kırdar Uluslararası Kongre ve Sergi Sarayında gerçekleşiyor.

 Tema: Somut Olmayan Kültürel Miras

 Bu yıl somut olmayan kültürel miras alanın vurgulanacağı Heritage İstanbul’da, sözlü geleneklerden, gösteri sanatlarından, toplumsal uygulamalardan, ritüellerden, el sanatları geleneğinden farklı ve güzel örnekler sunacak. Teknoloji ile müze ziyaretçilerinin devamlı kullanıcı haline dönüştüğü günümüzde, müzecilik teknolojilerinin en yeni örnekleri ziyaretçilere ilginç deneyimler yaşatacak.

 Ülkemizin tarihi, sanatsal ve kültürel mirasını gelecek nesillere taşımak amacıyla düzenlenen ve sektör katılımcılarına iletişim ve networking sağlayacak olan Heritage İstanbul, fuara eş zamanlı olarak düzenlenen konferans kapsamında birbirinden değerli konuşmacıları ağırlayacak. Dünyaca ünlü arkeolog, restoratör, konservatör, mimar ve müzeciler; kültür endüstrisine katkılarını ve sıra dışı hikâyelerini anlatacak. Konuşmacılar arasında; İstanbul Arkeoloji Müzesinin sergileme tasarımını yeniden yapan Mimar Boris Micka, Lübnan Ulusal UNESCO Komitesi Üyesi olan Trablus Belediyesi Başk. Vekili ve Kültürel Miras Komitesi Başkanı Khaled Tadmuri, Restorasyon Uzmanı ve Mimarlık Tarihçisi Mimar Prof. Dr. Zeynep Ahunbay, Prof. Dr. İclal Dinçer, Smithsonian Institude Sanat ve Müzecilik Direktörü Paul Michael Taylor, Atatürk Kültür Merkezi Mimari Projesinin Tasarımcısı Mimar Murat Tabanlıoğlu, Mimar Cengiz Bektaş, İtalyan Restorasyon Birliği Assorestaura, 10. Yılını kutlayacak Baksı Müzesinden Hüsamettin Koçan yer alacak. Konferanslardaki 100’ün üzerindeki konuşmacıların yanı sıra Heritage İstanbul Danışmanlarından Nezih Başgelen Moderatörlüğünde; son zamanlarda yapılan sıra dışı kazılar, yeni bulgular anlatılacak. Haluk Polat, An Vokal Grubu Projesi seyirciyi, Anadolu’nun ortak sesi ve titreşimine doğru bir yolculuğa çıkaracak.

Heritage İstanbul kapsamında, arkeoloji teknolojileri, arkeoparklar, açık hava müzecilik hizmetleri, arkeolojide dijital belgeleme, 3D sanal ortam teknolojileri, deneysel arkeoloji, restorasyon projeleri, uygulamalarla ilgili kuruluşlar, nano teknoloji, müzecilik ve kütüphanecilik teknolojileri, müze mekanı ve sergileme tasarımı projeleri, aydınlatma ve güvenlik sistemleri, müzelerde görsel medya ve sanat teknolojileri, mobil müze uygulamalar, sanal gerçeklik (VR) ve arttırılmış gerçeklik (AR) örnekleri sunulacak.

 Müzecilik sektörünün oyuncuları için önemli bir pazar ve uluslararası buluşma noktası olan fuar, B2B toplantılarının verimli bir şekilde yapılmasını sağlayacak.

 TG Expo tarafından düzenlenen Heritage projeleri arasında, Heritage İstanbul, Heritage Middle East yer alıyor.