Magazin 19.11.2019 00:30

MALATYA FİLM FESTİVALİ HIZ KESMİYOR

Malatya Büyükşehir  Belediyesi ve Malatya Valiliğinin Destekleriyle hazırlanan 9. Malatya Uluslararası Film Festivali İkinci ve üçüncü gününde hız kesmeden devam ediyor.
MALATYA FİLM FESTİVALİ HIZ KESMİYOR

120 Filmin gösterildiği 27 değişik etkinliğin gerçekleşeceği festival halk tarafından yoğun ilgiyle karşılanıyor. ‘Akif’  ve ‘Sezen Sokakta’ belgesellerinin gösterildiği festivalde ayrıca ‘Deliler’ filmi oyuncuları yapımcısına Sinema Emek Ödülleri verildi.  Gösterimler sonrası söyleyişiler de halk film ekipleriyle bir araya gelip soruları yanıtladı.

 Sinema Emek Özel Ödülü’nü ’Deliler’ Filmi Ekibi Aldı

 ‘Deliler’E Yoğun İlgi

Film Festivali ikinci gününde Erkan Petekkaya’nın başrolünde yer aldığı ‘Deliler’ filmi Malatya Kongre ve Kültür Merkezinde gösterime sunuldu. Gösterim Sonrası film ekibine Sinema Emek Ödüllerini Takdim edildi. Kongre merkezinde yapılan törene halkın filme ve oyuncularına yoğun ilgisi olduğu görüldü.

Dünyaya Böyle Hükmedeceğiz

Oyuncu Erkan Petekkaya Sinema Emek Ödülünü Malatya Valisi Aydın Baruş’un elinden alırken duyguların “Malatya bir marka şehirdir bu markaları dünyaya anlatmak gibi bir ihtiyacımız var, dünyaya böyle hükmedeceğimizi düşünüyorum, bu tip organizasyonlarla dünyaya filmlerimizi, markalarımızı anlatabileceğiz, film festivali de derdimizi markalarımızı anlattığımız bir platform, bunun içinde olduğumuz için gurur duyuyorum bu ödülü bana laik görenlere teşekkür ediyorum” sözleriyle anlattı.

“Babası okul Arkadaşımdı”

Filmin yapımcılarından İsmail Filiz ödülünü Malatya Belediye Başkanı Selahhattin Gürkan’dan alırken neşeli anlar yaşandı. Filiz’in babasının okul arkadaşı olan Selahattin Gürkan” İsmail’in babası benim okul arkadaşım, son gördüğümde küçücüktü, şimdi serpilmiş ödül alıyor” dedi.

Filmin yapımcılarından Tenzile Rüstemhanlı ve Oyuncusu  Namık Rüstemhanlı ödülünü festival direktörü Haydar Işık’ın elinden alırken oyuncu festival heyecanından dolayı konuşamadı.

 Huzur Evinde Duygusal Anlar Yaşandı

 Huzurevinde gerçekleştirilen film gösterimine Malatya Büyükşehir Belediye Başkanı Selahattin Gürkan,  sanatçılarımızdan Selahattin Taşdöğen, Süheyl Uygur, Ümit Acar, Ayşe Akıllıoğlu ve direktör Haydar Işık’ın katılımıyla huzur evindeki yaşlılar ile sanatçılar arasında birbirinden güzel anlar yaşandı.

Sanat camiasıyla birlikte olmanın kendilerine haz verdiğini belirten Selahattin Gürkan, “Sanatçılarımızı Malatya’da misafir etmekten Malatya halkı adına onur duyduğumu ifade etmek istiyorum. Bu sene 9. Malatya Uluslararası Film Festivali kapsamında farklı konseptlere ve sosyal içerikli projelere daha çok önem verildi. Huzurevindeki  amcalarımızı ve teyzelerimizi sanatçılarımızla birlikte ziyaret etmeye geldik. Onlara Türk Sineması’nın önemini ve filmlerini bir miktar gösterme imkânı bulacağız. Sadece burada değil çocuk esirgeme kurumunda, okullarımızda ve diğer uzak ilçelerimizde de sinemanın varlığını sunmak amacıyla sosyal içerikli projelerimiz devam ediyor. Ben inanıyorum ki sanatçının güçlenmesi aynı zamanda toplumun birlik ve beraberliğinin güçlenmesidir” şeklinde konuştu.

Malatya’ya ilk kez geldiğini hem Malatya’yı hem de Malatyalıları çok sevdiğini dile getiren Ümit Acar, “ Ben festivallerde halkın yüzündeki ifadelere çok dikkat ediyorum. Bu festivalde de halk çok mutluydu bu da festivalin fevkalade doğal ve güzel geçtiğinin işaretidir” dedi.

“Bir Şehri Güzelleştiren O Şehrin İnsanlarıdır”

Huzurevine gelince babası Nejat Uygur’u hatırlayıp çok duygulandığını anlatan Süheyl Uygur, “ Burada yaşlı amca ve teyzeleri görünce babam aklıma geldi ve biraz tuhaf oldum. Biz sanatla her zaman iç içeyiz. Burada bulunmaktan gerçekten çok mutluyum. Bir şehri güzelleştiren o şehrin insanlarıdır. Bizi burada çok güzel karşıladılar. Ayaklarım İstanbul’a giderken biraz geri geri gidecek” ifadelerini kullandı.

 Sezen Sokakta Özel Gösterimi Yapıldı

 Malatya Yeşil Sinema da gösterilen, Moderatörlüğünü Tuncer Çetinkaya’nın yaptığı ‘Sezen Sokakta’ film ekibinden Eylül Gözde Toprak’ın gerçekleştirdiği söyleşide yönetmen Erkan Güleryüz Filmi nereden esinlenerek hayata geçirildiği anlatıldı.

 Filmin yönetmeni Erkan Güleryüz’ün Taksimde rastladığı sokak müzisyenlerinden esinlenerek yaptığını belirten Film ekibinden Eylül Gözde Toprak konuşmasının devamında Güleryüz’ün sokak müziğinden çok etkilendiğini, birbirini tanımayan kalabalıkların aynı anda aynı heyecanı yaşadıklarını gözlemlediğini söyledi.

 Akif’in astığı Her Yer Müze Olmalı

 Milli Şairimiz Mehmet Akif Ersoy’un hayatının anlatıldığı Akif filmi 9. Malatya Uluslararası Film Festivalinin ikinci gününde Yapımcısı ve yönetmeni Nihal Ağırbaş Katıldığı yeşil sinema da düzenlenen film gösteriminin ardından kısa bir söyleşi yaptı.

 Malatyalı olduğu için filminin Malatya’da yayınlanmasından dolayı mutlu olduğunu belirten Yönetmen ve yapımcı Nihal Ağırbaş çekilen Akif filminin Milli şair Mehmet Akif Ersoy’un hatırasına yönelik bir saygı işi olduğunu belirtti.

 Yönetmen Ağırbaş, “bugün coşkuyla okullarda İstiklal Marşını okunuyorsak bunu milli şairimiz olan Mehmet Akif Ersoy yazdı ve bu yüzen de onun ayak bastığı her yerin müze olmalı ve biz de bu yüzden ezber bozan bu işi oyuncularımızla belgesel film tarzında sinemaya döktük” dedi.

 Ayhan Taş Çocuklarla Dans Etti

 Malatya Park AVM’de Festivale Rol Kes etkinliği Yoğun ilgiyle gerçekleştirildi. Gösterilen etkinliğe katılan Ünlü Oyuncu Ayhan Taş izleyicileri müzik eşliğinde sahneye çıkararak ‘Rol Kes’ etkinliği kapsamında keyifli dakikalar yaşattı.

 9. Malatya Uluslararası Film Festivalinin 2 yıl ara vermesine rağmen dokuzuncu sayısına ulaştığını ifade eden Ayhan Taş, “Film Festivalinin kesintiye uğramadan devam etmesi gerektiğini, yaşanan kesintilerin elde edilen birikimleri ileriye taşımasını zorlaştırdığını” belirtti.

 Sinema hayatı Şaka Gibi

 9. Malatya uluslararası film festivali kapsamın Ümit Acar ile Selahattin Taşdöğen sanat merkezinin konferans salonun da ‘oyunculuk atölyesi' etkinliği ile gençlerle sanata bakış, sanatın evrenselliği üzerine sohbet gerçekleştirildi.

Söyleşi ile Film Festivalinin Malatya'ya kattığı önemi ve gelişmesinde festivalin etkisinin çok olduğu ve sanat ile kenti birleştiren en önemli bir etkinlik olduğunu vurguladılar. 

 Ümit acar futbol aşığı bir kişi olduğunu 7 yıl oynadığını, sinema hayatının ise başlaması arkadaşının bir şakası ileolduğunu Türkiye'de 16 bin kişinin başvurduğu bir yarışmada seçilen 32 kişi arasında yer aldığını ve böylece sinema hayatının başladığını ve 39 yıldır emek verdiğini söyledi.

 Selahattin Taşdöğen tiyatro da büyük paralar kazanılmadığı insanların ilk önce sanatla beslenmesi gerektiğini söyledi. Taşdöğen “sanat ile uğraşan insanların hayatları boyunca kalıcı eserler bırakmak ve daha sonra hatırlanmaktadır daha önemlidir” dedi.

 “Sonunu Bilmediğimiz Rolü Oynayamayız”

 Festivalin finalist filmlerinden ‘Kızım Gibi Kokuyorsun’ Malatya Park Avşar Sinemalarında izleyici ile buluştu. Gösterim sonrası Filmin Yönetmeni Olgun Özdemir ve Tolga Güleç soruları yanıtladı. Uzun söyleyişi sonrası Güleç, role hazırlanış sürecini ve canlandırdığı karakterin filmin sonunda ölmesiyle ilgili ” Biz oyuncu olarak zaten sonunu bildiğimiz şeyi oynamamız gerekiyor. Yani ezbere gitmemiz gerekiyor. Bu karakter sonunda ölecek diye oynarsak en başta kendi inancımızı kaybedip sonra seyirciyi inandırmamaya başlıyoruz. Özel sürprizlere sıralı gittik ölümü de en sona bıraktık  özellikle. Onun için o yönünü sevdim.” dedi.ŞAFAK GÜVEN