Dünya 18.05.2018 12:49

Malezya Eski Başbakanı Najib Razak'ın Evlerine Baskın Yapıldı

Malezya Polisi, eski Başbakan Najib Razak'ın evlerinde para ve mücevher dolu lüks el çantaları bulunduğunu bildirdi.
Malezya Eski Başbakanı  Najib Razak'ın Evlerine Baskın Yapıldı

Malezya Polisi, dün geç saatlerde Eski Başbakan Najib Razak aile evi, eski başbakanlık bürosu ve resmi bir konut da dahil olmak üzere birçok yere aynı anda baskın düzenledi. Polis, eski Başbakan Najib Razak’ın evlerinde içlerinde lüks ürünler bulunan yüzlerce kutu ve döviz dolu el çantaları bulunduğunu açıkladı. Polis, Razak’ın yolsuzluk ve kara para aklama soruşturmasının bir parçası olarak 284 tasarımcı el çantası ve nakit, mücevher ve diğer değerli eşyaları içeren 72 valizine el koyduğunu bildirdi.
Ticari suç şefi Amar Singh, değerli eşyaların dün geç saatlerde Kuala Lumpur’da Najib ile bağlantılı lüks bir apartman dairesinde ele geçirildiğini söyledi. Singh, yapılan baskının ABD ve diğer ülkeler tarafından da incelenmekte olan 1MDB devlet fonunda yolsuzluk skandalıyla ilgili soruşturmaların bir parçası olduğunu söyledi.
Razak’ın kurduğu devlet fonundaki milyarlarca doların nerede olduğunun bilinmediği gibi, Razak’ın kendisinin de fondan kendi hesabına 700 milyon dolar aktardığı iddia ediliyor. Razak’ın bu iddiaları reddettiği belirtildi.

1MDB yolsuzluk suçlamaları

Ülkede 2009 yılından bu yana başbakanlık görevinde bulunan Malezya’nın ikinci başbakanı Tun Abdul Rezak’ın oğlu ve 56 yıldır iktidarda olan Birleşik Malay Ulusal Partisinin (UMNO) Genel Başkanı Necip Rezak, ülke tarihinin en büyük yolsuzluğu ile suçlanmıştı.

"1MDB" soruşturmasında yer alan belgelere göre, şirkete bağlı ajanslar, bankalar ve kuruluşlar aracılığıyla Necip'in kişisel banka hesaplarına 681 milyon dolar transfer edildiği öne sürülmüştü.

Malezyalılar Necip'in kendisini aklaması gerektiğini savunarak günlerce sokaklarda başbakan aleyhinde gösteriler düzenlemişti.

Malezya Başsavcılığı, Necip'in beş ayrı şahsi hesabında tespit edilen söz konusu 681 milyon dolarının Suudi Kraliyet ailesinin kişisel bağışı olduğunu açıklamış, Suudi hükümetinin bunu doğrulamasıyla Necip Rezak yolsuzluk iddialarından aklanmıştı.

Necip de paranın bağış olarak geldiğini söyleyerek bunun iktidar partisinin organizasyonlarını finanse etmek için kullanıldığını açıklamıştı.

Muhalifler ise paranın 1MDB adlı yatırım şirketinden geldiğini, siyasi destek sağlama ve Necip Rezak'ın kişisel ihtiyaçları için kullanıldığını öne sürmüştü. Bunun üzerine parti içindeki muhaliflerin ve soruşturmayı yürüten başsavcının görevine son verilmişti.