Röportaj 12.11.2018 15:00 Güncelleme: 12.11.2018 15:19

Mamak Belediye Başkanı Mesut Akgül: Dünyanın En Zor İşi Kentsel Dönüşüm

"Kentsel dönüşüm Türkiye'de en yoğun olan yer Mamak. Ankara Büyükşehir Belediyesi ile birlikte devam eden ciddi kentsel dönüşüm projelerimiz var. Dünyanın en zor işi kentsel dönüşüm."
Mamak Belediye Başkanı Mesut Akgül: Dünyanın En Zor İşi Kentsel Dönüşüm

Neşe BERBER

Mamak Belediye Başkanı Mesut Akgül ile hem kahvemizi yudumladık hem de Mamak’ın 9 yıllık gelişimi ve dönüşümünü konuştuk. 

Göreve geldiğinizde nasıl bir Mamak aldınız?

Ankara’nın dördüncü büyük metropol ilçesi Mamak, on yıl öncesi gecekondular ile anılan bir ilçeydi. Ankara’nın üç çöplüğü var üçüde Mamak’ta. Şehirlerin doğusunun kaderi budur. Çöplüklerin ikisini kapattık park yapıyoruz. Mevcut çöplükte enerji üretiliyor. Şimdi seralarda domates, çilek yetiştiriliyor.

Kentsel dönüşüm çalışmalarınızdan biraz bahseder misiniz bize?

Benim ilk göreve geldiğim zamanlarda Çırçır bölgesine polis hava desteği almadan giremezdik. Buraya kentsel dönüşüm yapacağız dediğimizde herkes güldü buraya girilmez denildi. Ama biz girdik. Devletsiniz sonuçta polisimiz var, güvenliğimiz var kararlı bir şekilde hareket ettik ve girdik. Kentsel dönüşüm Türkiye’de en yoğun olan yer Mamak. Ankara Büyükşehir Belediyesi ile Mamak olarak birlikte devam eden ciddi kentsel dönüşüm projelerimiz var. Devam eden 4 bin konutluk projenin birinci etabını teslim ettik. Asıl yeni Mamak’ta 42 bin konutluk bir alan, şu an 6 bini bitti. Ankara Büyükşehir Belediyesi tarafından yürütülüyor. Mamak’ın algısını değiştirdi. Dünyanın en zor işi kentsel dönüşüm. 9 yılda 5 bin kişilik spor salonu yaptık. Yüzme havuzu, şehir stadı, aile ve gençlik merkezlerini kurduk. Ali Kuşçu Gökbilim Merkezi’ni kurduk.

“Nasıl yani Mamak’ta bir gökbilim merkezi mi var? 

Hem Başkentlilerin hem de Türkiye’nin dört bir yanından ziyaretçi akınına uğrayan bir merkez. Bir yılda 55 bin misafiri ağırladık. Gökbiliminin yeni adresi gelen ziyaretçiler, 2 saat içinde hem eğleniyor, hem öğreniyorlar. Eğlenceyi ve bilgiyi aynı anda sunarken, evreni merak eden herkesin soruları da yanıt buluyor. Mamak’taki bu merkez 3 yaşından 100 yaşına kadar bilim meraklılarının uğrak yeri oldu. Ziyaretçiler bilgiyle donatılırken bir yandan da merkezde bulunan simülatörler ve sanal gerçeklik uygulamaları ile eğleniyorlar. Başta havacılık olmak üzere, fizik, matematik, arkeoloji, biyoloji, kimya, mühendislik branşlarında bilimsel etkinliklerinde yapıldığı merkezde çocuklara özel kodlama robotik, mekanik ve elektronik eğitimler veriliyor.

Göreve geldiğinizde belediyenin bütçesi ne kadardı?

Borç bütçesi vardı. Belediyenin hesaplarında 16 tane haciz vardı. Başta maliye. Mamak’ın geliri de çok azdı. Giderleri çok fazla olan bir ilçeydi. Bütün eski borçları temizledik. Yıllık 350 milyon TL’lik yatırım yaptık. Veznelerin önünde avukatlar bekliyordu. Paraları hemen tahsil ediyorlardı. Kamyonları çıkaramıyorduk çünkü mazot alamıyorduk. Böyle bir tablomuz vardı. 

Belediye başkanı olduğunda cebinizden para mı verdiniz yani?

Ticaretten geldiğim için daha ilginç bir olay anlatayım size. Borç senet bana göre değil. Bir hafta önceden hazırlamasam uyuyamam. Geldik hayırlı olsun ziyaretleri almaya başladık. Akşam eve gidiyorum uyuyamıyorum bu kadar borçla ne yapacağım diye.. 3.yada 4. gündü mal bildiriminde bulunuyoruz ya SSK’dan bir kağıt gelmiş onu imzalatıyorlar bana, bu ne dedim. SSK borçları tamamen kişisel üstleniyormuşsun. Geçmiş tüm SSK borçlarını kabul etmiş oluyorum ve benim kişisel mal varlığıma haciz gönderiyorlar böyle bir sistem var. 

Ne yaptınız?

İmzaladım. Üç gün sonra abim geldi. İstifa et dedi. Olmaz dedim. Bazı yerlerde bu uygulanmış belediye başkanlarının şahsi mal varlığına haciz gitmiş.

Peki nasıl aştınız bu borçları?

İnsan dertlendiğinde Rabbim öyle yollar açıyorki, bizim ilk geldiğimizde bu kentsel dönüşüm yaptığımız yer askeriye ile sınır. Gecekonduların olduğu yerlerde askeri alan. Zamanında sahip çıkamamışlar askeriye bunu tespit ediyor benden önce bir protokol imzalamışlar. O protokolde belediye olarak 2009’da o zaman parası 8.5 milyon askeriyeye hizmet vereceğiz onun karşılığında arsayı bize bırakacaklarmış. Bizde vatandaşa vereceğiz vatandaştan da 1.5milyon alacağız. Ne oldu belediye iş yaptı. Dedim ben bunu yapmam böyle iş olur mu.. Askeriyeden yetkili bir paşa geldi. Hayırlı olsuna geldi sandım. Dosyaları alıp bu protokol uygulamaya geçin başkan bey dedi.

‘BORÇLARI TEMİZLEDİK’

Neye karar verdiniz?

En son yapmayacağım ben bu protokolü, dedim askerleri vatandaşın üstüne gönderdi. Tazikle vatandaşı üstümüze salıp, protokolü yapmak zorunda bırakılacaktım. Vatandaş belediyeye geldi dedim siz gidin evinize oturun kimse bir şey yapamaz. Tapu kayıtlarını incelemeye başladım. Askeriyenin içinde belediyeye ait yerler çıktı. Gittim paşaya paşam bir bir olduk dedim. Bizim içerde arsalarımız varmış burayı boşaltmanızı rica edeceğim, nasıl olur dedi. Olmuş dedim. Belediye farkında değilmiş dedim. Tapuları önüne koyduk. Nasıl olacak dedi. Siz arsaları vereceksiniz bizde buraları vereceğiz, mahsuplaştık. Başka yerlerde de yerlerimiz çıktı. Or dan gittik maliyenin borçlarına karşıda orayı verdik. Büyük borçların bir kısmını böyle çözdük. Allah yardım etti.

‘BAŞKAN ÇOKYÖNLÜ OLMALI’

Mamak’ta halkla iletişiminiz nasıl?

Mamak’ta herkes ile iyi iletişim kuruyoruz. Belediye seçimlerinde genel seçimlerin üstünde oy alıyoruz. Ben Tuzluçayır’da doğup büyüdüm. Bu oylara yüzde 5 yansıyor. 

Yerel seçimlerde adaymısınız?

Ben adayım deme şansım yok şuan, başkanımız, genel merkez değerlendirir ve karar verir.

Belediye başkanının olmazsa olmazı nedir?

Çok yönlü olması lazım, halkın içinde, mütevazi olması lazım. Başkanlara önceden ulaşılmıyordu AK Parti ile bitti. Sosyal medyadan insanlar ulaşıyor. Bize ulaşılması iyi oto kontrolü sağlamış oluyoruz. İyi bir ekip kurmanız lazım, başkan iyi ekip ile başarılı olur. Büyük düşünmeniz lazım.

Mamak’ın yüzölçümü büyük yaptığımız tesisleri çoğaltmayı düşünüyoruz. Eğitimde kültürde çalışmalar yapıyoruz. Bizim konservaturamız var. Atatürk’ün taş binası. Mamak Kültür Merkezi (MKM) Belediye Konservatuarı olarak da hizmet veriyoruz, THM, TSM, tiyatro, bale, folklor ve geleneksel el sanatları dallarında eğitimler veriyoruz. Tiyatro, sergi ve konser salonları, bilgisayar donanımlı büyük bir kütüphanenin de yer aldığı Mamak Kültür Merkezi, sanatsever başkentlilerin uğrak noktalarından biri oldu.