Vakıf Katılım web
Röportaj 02.04.2018 12:00 Güncelleme: 02.04.2018 18:33

Mardin Vali/Belediye Başkan Vekili Mustafa Yaman: Dört Dilde Hizmet Veriyoruz

Halkın evlerine gidiyoruz. Kapı kapı dolaşıyoruz. Ne ihtiyaçları var soruyor ve anında yerine getiriyoruz. Birkaç ay içinde şehirdeki herkes ile yüz yüze görüşmüş olacak ve bütün ihtiyaçlarını öğrenmiş olacağız.
Mardin Vali/Belediye Başkan Vekili Mustafa Yaman: Dört Dilde Hizmet Veriyoruz

Neşe BERBER

Dicle Kalkınma Ajansı'nın binasında toplantı için özel sektörden, devlet erkanına kadar herkes gelmişti. Kayyum atanan bir şehir olarak hemen gözüm Mardin Valisi Mustafa Yaman'ı aradı. Sadece Yaman'ı bulmakla kalmayıp salonun diğer tarafında Kızıltepe Kaymakamı Ahmet Odabaş ve Nusaybin Kaymakam/Belediye Başkan Vekili Ergün Baysal, duruyordu. Hem Kızıltepe Kaymakamı Odabaş hem de Nusaybin Kaymakam/Belediye Başkan Vekili Baysal, çok çalıştıklarını 'Gece gündüz Valimiz Mustafa Yaman iş birliği içerisinde halkımızın refahı ve huzuru için çalışıyoruz' diyerek yaptıklarını anlattılar.

Üç günlük Mardin seyahatinden izlenimlerimde anladımki, üç gün Mardin’i gezmeye yetmiyormuş. Mardin seyahatinin amacı, Moda ve Hazır Giyim Federasyonu (MHGF) Başkanı Hüseyin Öztürk, Mardin Sanayi ve İş Adamları Derneği (MARSİAD), Dicle Kalkınma Ajansı (DİKA), Mardin Valiliği ve Mardin Belediye Başkanlığı’nın ortak düzenlediği ‘Tekstil-Hazır Giyimde Yatırım Fırsatları Tanıtım Günleri’ programıyla çok sayıda iş insanını ve ilgili kurumları bir araya getirmekti. Mardin’den Midyat’a oradan Hasankeyf’e kadar uzanan bir seyahat oldu benim için.. Ulucami’den Mor Gabriel ve Deyrulzafaran Manastırı’na, Kasımiye Medresesi’nden Mezopotomya’nın uçsuz bucaksız görünen topraklarına kadar tarihin arka bahçelerine oradan Ortadoğu’nun sıcak hemen yanıbaşımızda yürütülen Afrin operasyonunu düşünerek, Suriye sınırındaki askerimize yakın olmanın duygusu ile yürüdüm Mardin sokaklarında..

Mardin’de sokakları gezerken Mardinli çocukların birer turist rehberi olarak doğduğunu zannedebilirsiniz. Yabancı birini gördüklerinde istemsiz oranın tarihini anlatmaya başlıyorlar. Mardin’in genç kızları artık ‘Çalışıyoruz paramızı kazanıyoruz’ diyorlar. Aileler kalabalık, eğer bir kaç çocuk birden çalışıyorsa o eve giren kazanç 5-6 bin TL demek. Bu da ailelerin gençlerin çalışmasına onay vermesini sağlamış. Erken evliliklerin olduğu Mardin’de konuştuğum bir kaç genç kız ‘Biz önce meslek sahibi olmayı düşünüyoruz’ diyorlar. Özellikle kız çocukları okuyup çalışma konusunda çok istekli.

İlk başlarda çalışan insan bulabilmek için ev ev dolaşarak insanları ikna etmek zorunda kalmış fabrika sahipleri, ama bugün gördüğüm fabrikalarda çalışan kadınların yüzde 80’ini civar köylerden işe geldiği. Daha düne kadar kadınların fabrikada çalışmasını istemeyenler, bugün kendi istekleri ile işe girmek istiyorlar. Genç kızların çalışma yaşamına girdikçe özgüvenlerinin yükseldiğini görüyoruz. Hepsi bakımlı, yüzleri gülüyor.. Üniversitelerde okumuş buralarda çalışan gençler de mutlu olduklarını söylüyorlar. Okul konusundada aileler birbirine örnek oluyormuş. Eğer komşusunun çocuğu okuyorsa, diğeride kendi kızlarını okula gönderiyor.

Mardin Vali/Belediye Başkan Vekili Mustafa Yaman’la Mardin’de restore ettirip halkın hizmetine sundukları Kültür sokakta buluştuk. Mardin’in güzelliklerini göstermek istedi. Sokakta bir eski Mardin evi restore edilerek halkın hizmetine açılmış. Mağara şeklinde bir kafe de işletiliyor. Kafenin bize ikramları da Mardin’in meşhur kahvesi ve mavi renkli badem şekerleri eşliğinde... Kültür sokak gece için ışıklandırılmış fotoğraf çektirmek isteyen o sokağa geliyor. Vali Yaman ile hem geziyoruz hem de konuşuyoruz. Biz sokaklarda gezerken gelin damatlarda bu sokağa gelip fotoğraf çektiriyorlar. Biz de buna şahit oluyoruz hatta Vali bir de geline altın takıyor. Sokaklarda insanların Vali Yaman’a ilgisi çok büyük belli ki kayyum olarak atandıktan sonra yaptığı hizmetlerle halkla olan iletişiminde kendisini sevdirmiş. 

Siz kayyum olarak göreve geldiğinizde durum nasıldı şehirde?

2016 Haziran’da göreve geldim. Ben geldiğimde hendek operasyonları yeni bitirilmişti. En son Nusaybin operasyonu bitirilmişti. Bölge travma yaşıyordu. Çarşılar bomboş esnaf çok kötü durumdaydı. Oteller kapanmıştı. Hükümetimizin başarılı operasyonlarından sonra bölgeye huzur geldi. Mardin, Diyarbakır, Şırnak hepsine huzur geldi. Bölgeye yeniden oteller açılmaya başladı.

Bu süreçte hem vali, hem de belediye başkanı olmanın avantajı oldu mu?

Personeli efektif kullanabiliyoruz. Bize bu görev verildiğinde boşalan birim başkanlıklarına kamu personellerinden büyükşehirde görevlendirme yaptık. Hem valilikte hem de büyükşehirde görev yapmış oluyorlar. Bunu da avantaja çeviriyoruz. Büyükşehir için genel idareden bakanlıklarımızdan büyük destek aldık.
Ben göreve geldiğimde hiç bir hizmet yoktu. Çöpler toplanmıyor, Maski dediğimiz su idaresinin ve doğalgazın hizmetlerine engel olunuyordu. Şimdi biz şehrin heryerine hizmet götürüyoruz. Ruhsat verilmiyordu. Kentte çok şey değiştirdik. Halkın huzuru ve güvenliğini sağladık. Ortamı her sektör için uygun hale getirdik. . Birinci Organize Sanayi Bölgesi tam kapasiteyle çalışıyor. İpek Yolu’na çok yakın bir yerde ikinci bir Organize Sanayi Bölgesi yapacağız şu ana kadar cazibe merkezleri için DİKA Başkanlığımıza 300’ün üzerinde müracaat oldu.

Mardin en çok hangi sektörlerde güçlü?

Bölgenin gıda ve tekstil sektöründe havzası var. Hemşehrilerimizin de hem burada hem de il dışında yatırımları bulunuyor. Tekstil sektöründe ne kadar makine alırsanız o kadar insana istihdam sağlıyorsunuz. Bu çok önemli. Bölgemizde işsizlik oranı yüksek. Bu kamu kurumlarındaki istihdamlarla giderilemez. Onun için yatırımcıların yatırımlarıyla inşallah bunu gidereceğiz.

Mardin halkı nasıl davrandı  bu süreçte?

Ben bu zorlu süreçte, sayın Cumhurbaşkanımız Recep Tayyip Erdoğan’a, hükümetimiz yetkililerine ve şehrin siyasetçilerine çok teşekkür ediyorum. Tabi en çok teşekkürü Mardin halkına ediyorum. Çok sabırlı davrandılar bu zor süreçte ve bize destek verdiler, teveccüh gösterdiler.

Hangi projeleri yapmaya başladınız?

Mardin’e hiç bir şey yapılmamış hiç bir hizmet gitmemiş biz göreve gelene kadar. Biz sadece 2017 yılında 1750km asfalt yaptık. 2018 yılında 1000km sıcak asfalt yaptık. Kırsal mahalleleride sıcak asfalt yapıyoruz. Aş evleri kuruyoruz. Her mahalleye parklar yapıyoruz. Şuana kadar 220 park yaptık. 26 tane sosyal projemiz var. Mardin Masa’yı kurduk. 65 gencimiz var, masada oturmuyorlar her gün 10 araçla kırsal mahallelerde her yaşlıya, her öğrenciye, her insana uğruyoruz. Halkla içiçe oluyoruz. 607 kırsal mahallenin 508 mahallesine gittik. Her haneye giriyoruz. Girmeye de devam edeceğiz. Sosyal riskle ilgili çalışma yapacağız.

‘Mardin Masa, 65 kişilik ekiple hizmet veriyor’
‘Mardin Masa kurumsal ekibimiz dört dilde hizmet veriyor. Türk, Kürt, Arap ve Süryani gençlerden oluşan ve bu dilleri konuşan gençler ile birlikte Mardin’in her evine giriyoruz ve sorunlarını çözüyoruz. Her mahalleye bilgi evi oluşturduk. İçlerinde kütüphane ve çalışma atölyeleri var. Fotokopi, çay kahve internet burada ücretsiz başlarında öğretmenler var. Şimdi iki aydır buna bağlı olarak, Gençlik Merkezimiz var, burada yedi bin kitaplı kütüphane var. 120 kişilik konferans salonu var. Sinema, radyo, resim, dış politika atölyeleri var.
Mardinli gençleri yurtdışına götürüyoruz. Balkan atölyemiz var. 200 genci Saraybosna’ya götüreceğiz. Sanatçıları Mardin’e getirip gençlerle buluşturuyoruz.’