Spor 20.04.2018 11:16 Güncelleme: 20.04.2018 11:48

Marmaris'e Gran Fondo Yakıştı  

Turizm cenneti Marmaris'e 800 kilometrelik bisiklet yolu yapan Marmaris Belediyesi, 'yetmez' dedi ve bisiklet organizasyonlarının olmazsa olmazları Salcano ve Argeus Events ile işbirliği yaparak kentte ilk kez amatör bisikletçilere açık uzun yol bisiklet yarışı Grand Fondo'yu düzenledi.
Marmaris'e Gran Fondo Yakıştı  

11 ülkeden 482 bisikletçinin katıldığı 97 kilometrelik uzun ve 65 kilometrelik kısa parkur olmak üzere iki farklı kategoride gerçekleştirilen  ‘Salcano Gran Fondo Marmaris’  katılımcılar ve organizasyon komitesini mutlu ederken, gözler şimdiden gelecek yıla çevrildi bile.

MUSTAFA YAŞAR

Ulaşılabilir yazılı kayıtlara göre Türklerin bisiklet ile ilk tanışması 1885 yılına dayanıyor.   Mösyö Tomas İstefanis adında bir Amerikalı bisikletiyle İstanbul’a gelir, buradan sırasıyla İzmit, Ankara, Yozgat ve Sivas yolunu izler ve bisiklet Osmanlı döneminde hayatımıza girer. Sonrasında 1895'in 15 Mayıs'ında İzmir'de ilk bisiklet yarışması yapılır. Aynı yıl 18 Ağustos'ta İstanbul’da da bir yarış daha düzenlenir.  Dünyada ilk bisiklet yarışı ise 1868’da Paris’te gerçekleştirilir.  Cumhuriyet sonrası 1923’te Türkiye Bisiklet Federasyonu kuruluyor ki bu çok önemli. Hemen ardından 1924’te Türk bisikletçiler ilk olimpiyatlara katılmak için Paris'e giderler ama bisikletleri uygun olmadığı için katılamaz ve geri dönerler. 

Türkiye’nin bisikletle imtihanının daha çok detayı var elbette ancak Gran Fondo kavramı ülkemizde köklü bir geçmişe sahip değil. Zira Türkiye’de düzenlenen ilk Gran Fondo 2015 yılına ait.  O günden beri hem katılımcı, hem de Gran Fondo sayısı her geçen yıl artış göstererek ilerliyor. İşte o yarışlardan biri de,  Kapadokya, Erciyes, Çeşme ve kısa süre önce Antalya’da başarıyla Gran Fondo yarışları düzenleyen Argeus Events tarafından, Marmaris Belediyesi’nin destekleri ve Salcano’nun ana sponsorluğunda Marmaris’te düzenlendi. ‘Salcano Gran Fondo Marmaris Bisiklet  Yarışı'nı  yerinde takip ederken büyük haz duydum ve bisiklet sporunun geleceği adına da umutlarım biraz olsun daha arttı. Şimdi gelelim o yarışların ben de yana hikayesine.

Bisiklette manzara da şahane

Bisiklet yarışları ile ilk kez tanışanların özellikle o ilki ‘Cumhurbaşkanlığı Bisiklet Turu’nu televizyonları başında izleyerek yaşayanların söyledikleri bir söz vardır.

Havadan yapılan helikopter çekimleriyle Türkiye’nin eşsiz güzellikteki yörelerini bir başka açıdan görerek haz duyanlar ‘Bisiklet bahane, manzara şahane’ derler sıkça.

Ve birçok kişi hakkında hiçbir şey bilmese de bisiklet sporunu bu sayede sever.

Gran Fondo ise apayrı bir dünyadır bisiklet sporu ve sporcusu için.

Gran Fondo nedir? sayfanın bir yerlerinde okuyacaksınız.

Şu var ki; eğer bu ülkede bisiklet sporunu sevdireceksek ve daha da yaygın olmasını sağlayacaksak Gran Fondolar olmazsa olmazdır orası tartışma götürmez.

Türkiye’nin cennet köşelerinden Marmaris 15 Nisan’da ilk kez bir Gran Fondo’ya sahne oldu. Gran Fondo ve bisiklet organizasyonlarının ülkemizdeki öncüsü Argeus Events ve  işinin ehli sahibi Aydın Ayhan Güney ve ekibi tarafından düzenlenen ve büyük, küçük tüm bisiklet organizasyonlarının olmazsa, olmazı  Salcano’nun ana sponsoru olduğu  ‘Salcano Gran Fondo Marmaris’e Marmaris’i bir bisiklet şehri yapmak için harıl, harıl çalışan ve bu yolda önemli adımlar atan Marmaris Belediyesi ve onun çalışkan başkanı Ali Acar’da büyük destek verdi.

Çok uygun bir havada 97 kilometrelik uzun ve 65 kilometrelik kısa parkur olmak üzere iki farklı kategoride gerçekleştirilen yarışları hakem aracı içinde bisikletçilerle iç, içe yaşadım o gün.

Amatör yarışmacıların gözü ile bakmaya çalıştığımda zevkle, şevkle yarıştıklarına şahit oldum. Kazanan ve kaybedenlerle bire, bir yaptığım görüşmelerde hemen herkes organizasyona dair olumlu ve destekleyici sözler kullanırken, parkurun sert olduğuna dair eleştiriler de yok değildi.

Yarışmacılar için sağlanan hizmetler baştan sona kadar olması gerektiği gibiydi.

Parkurun güzelliği ise tarif edilmez yaşanılır ancak.

Marmaris halkının parkurda ve finish noktasında ki varlığı ise her geçen yıl artarak çoğalacaktır diye düşünüyorum.

‘Sağlıklı Yaşam Kenti Marmaris’

Marmaris Belediyesi 5 yıl önce planlamaya başladığı ve öncelikle şehir merkezi dışında kırsal bölgelerde gerçekleştirdiği “bisiklet yolları” projesini şehir merkezine de taşımış. Projeyi  yalnızca bir “bisiklet yolu projesi” değil, aslında “Sağlıklı Yaşam Kenti Marmaris” üst başlığının bir alt kolu olarak düşündüklerini ifade eden Marmaris Belediye Başkanı Ali Acar, Salcano Gran Fondo Marmaris Bisiklet Yarışı'nı da bu anlamda çok önemsiyor.

Marmaris'in hem turizm hem de yerleşim amacıyla kabul gören bir yer haline geldiğini belirten Acar, "Burası mükemmel bir coğrafya. Bunu çeşitlendirmek lazım. Bisikletle ilgili 800 kilometrelik bisiklet yolları projemiz vardı ve bunu hayata geçirdik. Yarışçılarımız bu alanı kullandı. Yarışı göğsümüzü gererek bitirdik. Önümüzdeki sene daha zengin, daha yüksek katılımla bunu devam ettireceğiz." dedi.

Salcano yeni planlarla geliyor

Salcano bisiklet sporuna en çok destek veren firmalardan biri. Gran Fondo Marmaris'e de sponsor olan öncü kuruluşun Yönetim Kurulu Üyesi Bayram Akgül, "Organizasyonda gerçekten çok güzel bir ortam oldu. Zorlu bir parkurdu. Belediyenin destekleri, organizasyonun eksiksiz olması, bizleri memnun etti. Yarış esnasında insanların memnuniyetini görmek bize gerçekten doğru bir yere yatırım yapıldığını gösterdi. Biz Gran Fondo serisinin 12 aya yayılması projesini yapıyoruz. Yakın zamanda da  bu konu ile alakalı yeni planımızı aktaracağız." dedi.

'Bisikletle birçok sektörü tetikliyoruz'

Salcano Yönetim Kurulu Üyesi Yusuf Akgül, profesyonel bir ekiple hareket ettiklerini ve bunun bisiklet sektörünün yanı sıra birçok alanı olumlu etkilediğini  söylüyor. Yarışın öncesinden başlayarak sonuna kadar her aşamasında yer alan başta biz basın mensupları olmak üzere herkese yetişmeye çalışan Akgül,  "Marmaris'te yapılan yollar, faaliyetlerin ve bisiklet kullanımının artması dolayısıyla bisiklet yolları yapıldı. Yurt dışından gelen insanlar da bunu görüyor ve Türkiye'yi örnek ülke olarak görerek bu şehirlere gelerek yaşıyor. Ülkemizin bütün sahil kasabalarında bunun artacağına inanıyoruz. Biz şu an spor kanalları ve kulüpleri ile hareket ediyoruz. Amatör bisikletçiler ile amatör ve profesyonel yarışlara destek veriyoruz. Bu, gün geçtikçe de bisiklete olan ilgiyi artırarak kullanılan araç haline getiriyor. Bu da oldukça önemli bir şey." diyor.

'İnsanlar paylaşım istiyor'

Salcano Gran Fondo Marmaris Bisiklet Yarışı'nın Organizasyon koordinatörü ve Argeus Events yöneticisi Aydın Ayhan Güney, düzenledikleri birçok organizasyonda olduğu gibi Mramaris'te de harıl, harıl çalıştı. Gran Fondo'ya gösterilen ilgi sebebiyle yarışların sayısını artırdıklarını dile getiren Güney, "Bu, sevindirici bir olay. Organizasyon öncesinde yarışların yapılacağı bölgeyi özenle seçiyoruz. Bölgenin turistik bir altyapı, görsel güzellik ve iyi yollara sahip olması gerekiyor. En önemlisi de yerel yönetimlerin bu işe hevesli olma kısmı. Onlar yarışlara hevesli olursa, rahat çalışma ortamı sağlanıyor. Marmaris bunun için çok güzel bir nokta Yarışlara katılımın her sene artacağını düşünüyoruz. Bu biraz da bisiklet kültürüyle alakalı. 2015 yılından itibaren yarışlara katılım 3 katına çıktı. Bu artarak devam edecektir çünkü insanlar paylaşım istiyor. Biz de bu yarışlarda bunu sağlamaya çalışıyoruz." diyor.

Uzun parkura Gökhan Uzuntaş Arzu Sağanak damgası

97 kilometrelik uzun parkurda erkeklerde Gökhan Uzuntaş, 3.02.31'lik derecesiyle birinci, İsmail Çavuşoğlu 3.13.35 ile ikinci, Egemen Mercanlıoğlu da 3.13.42 ile üçüncü oldu.Aynı parkurda kadınlarda Arzu Sağnak 3.56.15 ile birinciliği, Fatma Sezer 4.07.20 ile ikinciliği, Kübra Bektaş ise 4.22.48 ile üçüncülüğü elde etti.

Kısa parkurun birincileri Alper Köroğlu ve Esra Gökçek

65 kilometrelik kısa parkuru ise erkeklerde Alper Köroğlu 2.04.38'lik derecesiyle birinci, Ozan Yavuz 2.10.04'le ikinci, Sedat Keskin de 2.10.05'le üçüncü sırada tamamladı.

Aynı parkurda kadınlarda Esra Gökçek 2.31.12'lik derecesiyle ilk sırada yer alırken, Azize Bekar 2.31.12'yle ikinci, Özge Seçkin ise 2.35.34'le üçüncü oldu.

29 MEDYA MENSUBU YERİNDE TAKİP ETTİ

‘Salcano Gran Fondo Marmaris Bisiklet Yarışı'nı 29 basın mensubu öncesi ve sonrası ile yerinde takip etti. Basın mensupları başta ON İletişim Direktörü İpek Özgüden olmak üzere Marmaris Belediye Başkanı Ali Acar,  Yardımcısı İsmet Kamil Öner ve Basın Halka İlişkiler Müdürlüğü çalışanlarınca kent ve yarışlarla ilgili bilgilendirilirken yakından ilgi ile karşılandılar.

GRAN FONDO NEDİR?

Gran Fondo amatör bisikletçilere açık uzun yol bisiklet yarışlarına verilen isimdir.

İsmi "Gare di fondo" yani "mesafe yarışları" deyiminden gelen bu yarışlar, çogunlukla, katılımcıların yaş ve düzeyine göre, aynı parkurda ama farklı mesafe ve zorluk düzeyinde organize ediliyor. Farklı mesafelerdeki yarışlar "Gran Fondo", "Mezzo Fondo" ve "Fondo" olarak adlandırılıyor. "GranFondo" şüphesiz aralarındaki en uzun mesafeli olan parkur için kullanılıyor. Avrupa’da on yıllar boyunca oldukça popüler hale gelen geniş katılımlı “GranFondo” bisiklet yaruşları diğer kıtalara da yayılmayı ve yoğun ilgi görmeyi başarmış. Bir spor müsabakası, kültürel bir deneyim ya da sosyal sorumluluk hareketi olarak bisiklete binen kitleleri bir araya getiren Gran Fondo’ların en bilinenleri arasında Prosecco Cycling Classic, Novi Colli ve Felice Gimondi müsabakaları önde geliyor.