Magazin 26.11.2022 04:16

Miami The Bass Müzesi'nde Contemporary Istanbul Gecesi

Contemporary Istanbul ve Amerikan Türk Cemiyeti'nin ortaklaşa Miami'de önemli uluslararası çağdaş sanat sergileri ve projeleri ile ön plana çıkan The Bass Çağdaş Sanat Müzesi'nde gerçekleştireceği özel gecede, Amerika ve Türkiye'deki çağdaş sanat arasında köprü kurmaya devam etmek amacıyla koleksiyonerler, sanatçılar, galeriler ve sanat profesyonellerinden oluşan uluslararası özel davetlileriyle Miami Sanat Haftası'nda buluşuyor.
Miami The Bass Müzesi'nde Contemporary Istanbul Gecesi

The Bass Çağdaş Sanat Müzesi’nde başlayacak gece Amerikan Türk Cemiyeti Eş Başkanı Suzan Sabancı Dinçer ve Contemporary Istanbul Yönetim Kurulu Başkanı Ali Güreli’nin ev sahipliğinde gerçekleşecek. Miami sanat haftası nedeniyle dünyanın her yerinden Miami’ye gelen uluslararası sanat profesyonellerinin davetli olduğu gecede, sanatçı ikilisi ha:ar (Hande Şekerciler ve Arda Yalkın)’ın Mindflow eseri yer alacak.

2023 yılının çağdaş sanat gelişmelerinin konu edileceği bu gecede, 26 Eylül-1 Ekim 2023 tarihleri arasında Tersane Istanbul’da gerçekleşecek Contemporary Istanbul’un 18. edisyonu ile kültür ve sanat merkezi olan Istanbul’un önemi vurgulanacak. Şehrin tarihi atmosferine ve çağdaş sanat yeniliklere dikkat çekilecek bir davet gerçekleşecek.

American Turkish Society & Contemporary Istanbul’un organizasyonunda gerçekleşen bu etkinlik Türk Hava Yolları, LG OLED evo ve Türkiye Turizm Tanıtım ve Geliştirme Ajansı (TGA) iş birliği ile gerçekleşiyor.

Contemporary Istanbul, Türkiye’deki yeni medya sanatına dikkat çekerek bu yıl The Bass Çağdaş Sanat Müzesi’ne ha:ar’ın Mindflow adlı eserini taşıyor.

Mimari, performans, yapay zeka ve CGI teknolojisini harmanlayarak 9 video, 9 ses kanalından oluşan, Mindflow, klasik müziğin kurallara bağlı, geleneksel yapısını doğaçlama ile dönüştürerek “Yeni Müzik” parçası üretmeyi ve üretim sürecinde yaşananları jeneratif yapılarla görselleştirmeyi hedefliyor.

Yapay zeka bir kaynak olarak ele alınarak üretilen bu eser, performans sanatçısı Ekin Bernay’ın bedeninden gelen verileri, Lidar tarayıcılarla kaydedilerek bir CGI video üretildi. Bu videoda, hem performans sanatçısının hem de Anadoluya ait İznik çinileri, ortodoks ikonografisi ve tekstil desenlerinin görsel temsili, motion capture verileri ile jeneratif olarak manüple edildi. Borusan Filarmoni Orkestrası üyesi olan Berlin, Londra ve Prag’ın büyük orkestralarda solist olarak yer almış 8 klasik müzik sanatçısı, bu videoyu izleyerek bağımsız doğaçlama performanslar gerçekleştirdi. Bu videoya bakarak doğaçlama yapan her müzisyen ise 360 derece ses veren birer hoparlör ve birer ekran ile temsil ediliyor.

The Bass Çağdaş Sanat Müzesi’nde, Contemporary Istanbul’un teknoloji partneri olan LG’nin OLED evo ekranları ve XBOOM 360 hoparlörleri ile bu çok katmanlı ve kompleks eseri davetliler deneyimleyecek.

The Bass Müzesini ziyaret eden davetliler, müzenin güncel sergilerinden Adrián Villar Rojas with Mariana Telleria, El fin de la imaginación, Phraseology sergisi ve Chroma in Situ (Duvara Asılı Seri) sergisini VIP olarak gezebilecekler.