Ekonomi 16.10.2020 14:43 Güncelleme: 16.10.2020 14:46

Milli Ağaçlandırma Günü kapsamında herkese ücretsiz fidan verilecek

Orman Genel Müdürü Bekir Karacabey, "Bu yıl da Kovid-19 salgınına karşı mücadele çalışmalarının faaliyetlerimize imkan tanıdığı ölçüde ülke genelinde fidan dikimi etkinlikleri düzenlenecek" dedi.
Milli Ağaçlandırma Günü kapsamında herkese ücretsiz fidan verilecek

Orman Genel Müdürü Bekir Karacabey, bu yıl "Milli Ağaçlandırma Günü" etkinlikleri kapsamında fidan dikimi faaliyetlerinin yeni tip koronavirüs (Kovid-19) salgını tedbirleri imkan verdiği ölçüde gerçekleştirileceğini belirterek, her vatandaşın kendisi ve ailesinin her ferdi için Tarım ve Orman Bakanlığına bağlı fidanlıklardan birer fidanı bedelsiz alabileceğini bildirdi.

Karacabey,geçen yıl "Geleceğe Nefes" sloganıyla başlatılan ağaçlandırma kampanyası kapsamında gerçekleştirilen çalışmalara ve bu yılki faaliyetlere ilişkin değerlendirmede bulundu.

Tarım ve Orman Bakanlığının, iklim değişikliğine ilişkin kritik karar ve iyileştirme mekanizmalarının gündemde olduğu bu süreçte, orman varlığının artırılmasının gelecek nesiller için taşıdığı hayatiyetin farkında olduğunu ifade eden Karacabey, Türkiye'nin ağaçlandırma çalışmalarıyla dünyaya örnek ülkeler arasında başı çektiğini ve orman varlığını her geçen gün artırdığını söyledi.

Karacabey, Türkiye'de yüzde 29 olan orman varlığının, 2023'te ülke yüzölçümünün yüzde 30'una çıkarılmasının hedeflendiğine işaret ederek şöyle konuştu:

"Ülkemiz, 2008-2012 yıllarında ülke genelinde gerçekleştirdiği 'Ağaçlandırma Seferberliği' kapsamında elde ettiği büyük ağaçlandırma başarısına bir yenisini daha eklemek üzere geçen yıl 'Geleceğe Nefes' adlı ağaçlandırma projesini hayata geçirdi. Ülkemizde ağaç ve orman sevgisini geliştirmek, toplumun bütün kesimlerinin çevreye olan duyarlılıklarına katkı sağlamak, özellikle son aylarda çıkan orman yangınları neticesinde zarar gören alanların yeniden ağaçlandırılması konusunda vatandaşlarımızın yoğun taleplerine cevap vermek ve toplumda çevre konusunda farkındalığı artırmak maksadıyla uygulanan projeyle yine dünyaya örnek olacak büyük bir ağaçlandırma seferberliği daha gerçekleştirildi."

"Geçen yıl proje kapsamında 193 bin dekar alan ağaçlandırıldı"

Karacabey, geçen yıl 11'inci ayın 11'inci günü saat 11.11'de 81 ilde eşzamanlı başlatılan ve 3 saat süren ağaçlandırma projesi kapsamında toplam 13 milyon 791 bin 435 fidanın toprakla buluşturulduğunu hatırlatarak, bu fidanların dikildiği alanın 193 bin 256 dekar olduğu bilgisini verdi.

Söz konusu fidanların ladin, sedir, karaçam, sarıçam, fıstıkçamı, huş, ceviz, badem, dut, ahlat, kuşburnu, lavanta, dişbudak gibi ibreli ve yapraklı türler olduğunu belirten Karacabey, meyveli ağaçların dikim lokasyonunun yabani hayvanların yararlanmasına olanak tanıyacak şekilde belirlendiğini dile getirdi.

Karacabey, dikilecek fidan türleri belirlenmeden önce ağaçlandırma yapılacak sahalarda ön etüt ve projelendirme çalışmaları yürütüldüğüne dikkati çekerek, "Geleceğe Nefes kampanyası kapsamında dikilen fidanların yıllık karbon stoklarına etkisi 7 bin 239 ton karbon olup, karbondioksit eşdeğeri 319 bin 401 tondur. Bunun anlamı, atmosferden yıllık olarak 319 bin 401 ton karbon eşdeğeri karbondioksiti tutarak sera gazı envanterinde emisyonları azaltmaktır." dedi.

Ağaçlandırma projesi sürecinde, kampanyaya her kesimden ulaşan maddi katkılarla sahalara fiilen fidan dikimi için gelen 1,2 milyondan fazla kişinin desteğinin, başlangıçta hedeflenenin çok ötesine ulaşıldığının göstergesi olduğunu vurgulayan Karacabey, şunları kaydetti:

"Geleceğe Nefes projesinin ilk olarak uygulamaya konulduğu 11 Kasım 2019'da Cumhurbaşkanlığı Genelgesi ile 11 Kasım'lar 'Milli Ağaçlandırma Günü' ilan edildi. Proje kapsamında bu yıl da Kovid-19 salgınına karşı mücadele çalışmalarının faaliyetlerimize imkan tanıdığı ölçüde ülke genelinde fidan dikimi etkinlikleri düzenlenecek. 11 Kasım Milli Ağaçlandırma Günü'nde her bir vatandaşımız, belirlenen yerlerde dikmek amacıyla ve ailesinin her ferdi için azami birer adet olmak kaydıyla, ülkemizin dört bir yanına dağılmış Bakanlığımıza bağlı orman fidanlıklarından bedelsiz fidan temin edebilecek."