Magazin 09.12.2018 03:00

Mitomani Hastası Ünlüler

Müzik dünyasının renkli ve iyi vokallerinden biri. Sahnesi en iyi olan on yorumcudan biri, dobra ve düşündüğü gibi konuşan bir yorumcu.
Mitomani Hastası Ünlüler

Michael KUYUCU

Rober Hatemo kısa bir süre önce Ferdi Tayfur şarkısı “Canına Okuyacağım”ı yorumladı. Yılda bir kez bir single yapan Rober Hatemo’da artık albüm yapmayacağını ve single ile kariyerine devam edeceğini söylüyor. Rober ile bedelli askerlikten, sahte tıklanmalara kadar her şeyi konuştuk. Özellikle sahte tıklamalarla kendilerini başarılı gibi gösteren şarkıcılara ateş püsküren Rober Hatemo ilginç bir teşhiste bulundu: “Bunlar Mitomani Hastası”

“Cover Fikrini Türkiye’ye Tanıştıran Benim”

Uzun zamandır bir cover yapma fikri vardı bende. “Aşkın Kanunu”, “Tanrım” ve “İtirazım Var”da olduğu gibi cover fikrini Türkiye’ye tanıştıran ilk adam benim. Uzun süredir de cover yapmadığım için bir cover şarkı yapma hakkım olduğunu düşünüyordum. Şarkıyı alma girişimini Ferdi Tayfur’un kızıyla başlattım. O da şaşırdı “Neden bu şarkı?” dedi, çünkü “Canına Okuyacağım” Ferdi Tayfur’un orta klasik bir şarkısı. Benim bunu seçmemin sebebi sözlerinin protesto olmasıydı. Şu anda iyi gidiyor şarkı.

“Millet Tatil Yaparken Ben Çalıştım”

Millet bu yaz tatil yaparken ben klibe hazırlandım. Gerçekten çok emek verdim. Görsel olarak istediğim görüntüyü yakalayabilmek için çaba sarf ettim. Zaten spor yapıyordum, sadece o dönem ekstra zamanımı harcadım. Murad Küçük de çok güzel çekti. İnsanlar hem şarkıyı hem de klibi çok beğendi. Çok güzel olumlu dönüşler alıyorum bu da beni mutlu ediyor. “Niye ortalığı bıraktın? kulaklarımızın pası gitti, müziğin ne olduğunu anladık” diyorlar.

“Müzikte Her Şey Para”

Albüm yapmayacağım çünkü single artık moda oldu. Zaten bu single’ları tek tek yaparak bir albüm parası harcıyoruz. Her şey para zaten. Daha fake tıklamalara bile girmedik yani. Bir de onlarla yarışıyoruz. Resmen olmayan birileriyle yarışıyoruz. Olacak iş değil!

“Benim Kliplerim Organik İzleniyor”

Sahte tıklamalara verilen rakamlar 30 bin TL’ler seviyesinde. Bunu ayda bir kez tekrarlayanlar var. Para kocasından ya da babasından geldiği için sorun etmiyorlar. Yapsınlar okey ama onlarla kıyaslanmak acı oluyor. Ben şu anda organik gidiyorum. “Giden Candan Gidiyor” 20 milyon organik izleme aldı. Türkiye nüfusu zaten 80 milyon. Nasıl 100 milyon, 200 milyon tıklanma oluyor anlamıyorum.

“Sahte Tık Alanlar Mitomani Hastası”

Benim müziğe başladığım dönemlerde ilk kaset veya albüm yayınladığım an biterdi iş. Ben ya da bir başkası için, sonuç o gün gelirdi, albümün satıp satmayacağını anlardık. Şu anki sistem bana saçma geliyor. Benim uzun zamandır rakamlarla işim yok. “Canına Okuyacağım” organik yayınlanalı birkaç hafta oldu, 3 milyon olmuş, onu bile yeni öğreniyorum. İlgilenmiyorum rakamlarla açıkçası. Ben iyi bir şarkı yaptıysam, sokakta insanlar seviyorsa okeydir. Bir de instagramda falan da takipçi satın alıyorlar, işleri zor. Bu bir hastalık. Mitomani hastalığı bu. Olmadığın bir şeye inanmak ve gerçekten öyleymiş gibi yaşamak. Adam hileyle hurdayla kariyerini yükseltiyor ve gerçekten kendini öyle sanıyor. Bir yere oturduğunda 100 milyon kişi onu gerçekten izlemiş gibi davranıyor. Karşıdaki de buna inanıyor bir de. Böyle bir geri zekalılık var mı? Aptal gibi! Adam dünyasında göremeyeceği paraları kazanıyor bu hileler sayesinde. Karşı taraf da inanıyor diye oluyor tüm bunlar.

“Şarkıcılar Türkçeyi Katlediyorlar”

Şarkılar da öyle. Birkaç saniye dinledikten sonra Türkçe olduğunu anlıyorum ben. Şarkılarda Türkçeyi katlediyorlar. Bir heceye o cümle sığmıyor diye söyleme şeklini değiştiremezsin. Garip garip, çirkin çirkin sözleri söyleyip söyleyip duruyorlar!

Televizyonda da bir dizide meşhur oluyorlar çok tıklanıyorlar. İnsanlar çok tıklanıyor diye örnek alıyor herkes öyle şarkı yapıyor ve bakıyorsun herkes miyavlıyor. Hiç mi işten anlayan kalmadı mı? Hiç mi kimse bir şey demiyor? Bu nedir ya!

“Müzikte 21. Yılım Bitti”

Müzikte yirmi birinci yılımı tamamladım. Geriye baktığımda kendimle gurur duyuyorum; hiç kimse gibi olmadım. İyi şeyler yaptım. Best of muhakkak yapacağım. Albüm benim için bu saatten sonra sadece “Rober Hatemo Hitleri” olacak. Bir yeni şarkı sonrası best of albüm yayınlayacağım. Şu an Ahmet Selçuk İlkan’ın projesinde büyük bir hitim var, çok güzel oldu. Çok güzel bir iş geliyor söyleyebilirim bunu.

“Bedelli Askerlik 25 Bin Olsun 1 Gün Bile Gitmesinler”

Baskıyı işimde, çocukluğumda, askerde ve adımdan dolayı çok yaşadım. Ben 19 yaşındayken babam kulağımdan tuttu “Askere gideceksin” dedi. 18 ay askerlik yaptım. Gittiğimde 60 kiloydum. “Bu ne biçim isim” diye küfür ederek bana bir yapıştırdılar, yere yapıştım. “Allah’ım ben ne halt yiyeceğim daha ilk günden bunlar oluyorsa” dedim. Çok sıkıntılı zamanlar geçirdim, çok canımı sıktılar. Ama sonra müzik yanımı keşfettiler orkestralar kuruldu, smokinler giyildi. Resmen bir gazino kuruldu ben de çıktım orada solistlik yaptım. Aşkın Nur Yengi’nin “Ay İnanmıyorum” şarkısıyla sahne açardım. Çok uzundu askerlik o dönem 18 ay. Şimdikiler 21 gün bedelli askerlik yapıp gidiyor. 21 günlük askerliğe hiçbir eğitim sığmaz. Boşu boşuna 21 gün geçmiş olur. Bence 15 bin olacağına 25 bin olsun 1 gün bile gitmesinler.

----

Emel Müftüoğlu Gündem Yaratacak

Emel Müftüoğlu, 11 yıl aradan sonra yeni bir şarkı ile müzik dünyasına geri döndü. Poll Production by Polat Yağcı etiketi ile piyasaya çıkan ‘Gündem Yaratayım Mı’ şarkısının sözü ve müziği Halil Koçak imzası taşıyor.

‘Gündem Yaratayım Mı’ şarkısına Beyoğlu’nun simge yapılarından Narmanlı Han’da video klip çekildi. 1831 yılında inşa edilen yapı, kapılarını ilk kez bir klip için açtı. Ahmet Hamdi Tanpınar'dan Bedri Rahmi Eyüboğlu'na kadar birçok sanatçıya ev sahipliği yapan 187 yıllık Narmanlı Han, bu kez Emel Müftüoğlu’nun klibine ev sahipliği yaptı. 2.5 yıl önce restorasyona giren han, açılışını Emel Müftüoğlu ile yaptı.

---

Sosyal Medya Fenomeninden Arabesk Şarkı

Sosyal medyada yakaladığı başarının ardından müzik dünyasına giriş yapan genç solist Çağatay Akman, ilk kez bir arabesk şarkı seslendirdi. Çağatay yakında yayınlanacak Ahmet Selçuk İlkan’ın ‘Unutulmayan Şarkılar Vol 2’ albümünde ‘Ben Ne İnsanlar Gördüm’ şarkısını seslendirdi.

İbrahim Tatlıses’in 25 yıl önce seslendirmiş olduğu ‘Ben Ne İnsanlar Gördüm’ şarkısını kendine has tarzı ile yeniden yorumlayan genç yorumu, şarkıya Kubilay Kasap yönetmenliğinde klip çekti. Levent’te bir otelin çatısında gerçekleşen çekimler yaklaşık 20 saatte tamamlandı.

--

Mavi Albümündeki Tüm Şarkılara Klip Çekti

Mavi, Pasaj Müzik etiketli son albümü ‘Saz Söz Mavi’ için alışılmışın dışında bir yöntem seçerek, sözü ve müziği kendisine ait olan şarkılarından her ay bir tanesini kliplendirdi. Finali ‘Kayık Tabaklar’ adlı şarkısıyla yapan Mavi, albümün eski İstanbul konseptli videolarının geleneğini bozmayarak Tarihî Suriye Pasajı, Eminönü ve Şişhane bölgelerinde çektiği videosuyla dramatik ve nostaljik bir hikaye sundu.

--

12 Yıllık Rekoru Kırdı

Turkcell Açık Yaş Yüzme Milli Takım Seçmeleri Gençler Kategorisi 800 Metre Serbest Yarışında 08:01.30 dakikalık derecesiyle alanında 12 yıldır kırılamayan Türkiye rekorunu İstinye Üniversitesi Uluslararası Ticaret ve İşletmecilik Bölümü öğrencisi Efe TURAN kırdı. Son iki yıl içerisinde Malta, Çek Cumhuriyeti, Bulgaristan, İsrail, Yunanistan, Avusturya, Belçika, Bosna Hersek, İspanya, Finlandiya, Arjantin ve Sırbistan olmak üzere 12 farklı ülkede düzenlenen yüzme müsabakalarında ülkemizi başarı ile temsil ederek güzel dereceler elde eden genç sporcu, kendisine Mustafa Kemal Atatürk’ün en “Spor, yalnız beden kabiliyetinin bir üstünlüğü sayılmaz. İdrak ve ahlak da bu işe yardım eder” sözünü örnek aldığını söyledi.

Gençler spor ve sanat alanında çok yalnız bırakıldı. Herkes bugünün koşulları daha rahat, sosyal medya internet bilmem ne var diyor, ama iş o kadar da rahat değil. Eskiden gerek sporda gerekse sanatta gençler daha aktifti. Uluslararası başarılar da elde ederdik. Şimdi her şey daha kolay ama daha zor. Burada iş eğitim kurumlarına, ailelere ve devlete düşüyor. Gençleri motive etmemiz onlara ilgili oldukları alanlarda Türkiye sınırlarını aşmaları için yol göstermeliyiz. Mesela Efe bugün Türkiye rekorunu kırdı, yarın dünya rekorunu kırmalı. Bunun sorumluluğunda onun olduğu kadar bizim de payımız var.

---

Bahadır Tatlıöz’den Ahmet Kaya Coverı

Ahmet Kaya'nın 1990 yılında yayınladığı ‘Sevgi Duvarı’ albümünün efsaneleşen şarkılarından ‘Kendine İyi Bak’, Bahadır Tatlıöz'ün yorumuyla yeniden hayat buldu.

Cover bir şarkı ile hayranlarının karşısına çıkarak sürpriz yapan başarılı sanatçı, döneminin en melankolik ve duygu yüklü şarkısını sevenleriyle paylaşacak olmanın heyecanını yaşadığını söyledi. Şarkılarıyla, yorumuyla ve sözleriyle unutulmayan sanatçılar arasında yer alan Ahmet Kaya’nın en duygu yüklü şarkılarından biri olan ‘Kendine İyi Bak’ Bahadır Tatlıöz’un yorumu ile müthiş bir duygu kazandı. Dinlemenizi tavsiye ederim.

---

Üniversitelerin İş Bulmak Gibi Bir Misyonu Yok

“Umrumda Değil” adlı yeni teklisini Ekim ayında müzik marketlere sunan Mert Güneri, TRT FM’de katıldığı programda ailelerin ve gençlerin üniversitelerden çok fazla şey beklediğini söyledi. ABD’de ve İtalya’da finans eğitimi aldıktan sonra Türkiye’ye geri dönen ve içindeki müzik aşkını söndüremeyerek müzik piyasasına adımını atan Mert, Türkiye’de üniversitelere çok anlam yüklendiğini, üniversitelerin bir iş bulma kurumu olmadığını bir kültür dünya görüşü verme misyonuna sahip kurumlar olduğunu düşündüğünü söyledi.

Bu sözü duyunca oturup bir düşündüm, yalan da değil. Üniversitelerin gençlere iş bulma ya da onlara iş bulacak meziyetleri kazandırma gibi bir misyonu yok. İyi olan, kendisini iyi yetiştiren iş bulabiliyor. Bana sorarsanız iş bulmada üniversitelerin hiçbir misyonu yoktu artık hiç kalmadı Türkiye’de. Çünkü eğitimci kalitesi yerlerde sürünüyor, üniversitelerin de patronları sadece para düşünüyor. Zaten öyle bir misyonu olsaydı o parayı üniversiteler kendileri gider kazanırdı. Ülkemizde yüksek eğitim bir hayal dünyasında bir ileri iki geri gidip geliyor.

---

Bu Haber Global’den, Bir Garip Haber Daha

Aylar boyunca hazırlıklar yaptıktan sonra tr24 adıyla medya piyasasına girmek üzereyken RTÜK’le yaşanan isim krizi nedeniyle 24 Eylül tarihine kadar bekledikten sonra ‘Haber Global’ ismi ile yayın hayatına başlayan Azerbaycan menşeli televizyon kanalı on beş günde bir, bir kriz konusu ile gündeme gelmeye devam ediyor. Yaptığı yayınlardan çok hakkında çıkan olumsuz dedikodularla adını duyuran Haber Global’de şimdide personelin yemek krizi gündem oldu. Medyaradar’ın haberine göre kanalın Ankara binasında çalışan otuz kişi yemek yiyemiyor. Bunun nedeni ise aylardır çözülemeyen yemek kartı krizi. Yemek kartı krizinden dolayı bu 30 kişi yemek yiyemiyormuş ve durum defalarca üst yönetime bildirilmesine rağmen henüz bir çözüm bulunamamış.

Yahu kardeşim televizyon kurmak o kadar kolay bir iş olmadığını bilmiyor mu bu kanalın patronları? Dikkat edin ülkede canı sıkılan haber kanalı kuruyor. Ya televizyon satın alıyor ya da radyo satın alıyor. Bunu neden yaptığını herkes biliyor. Hadi yapın tamam en azından medya endüstrisi bereketlenir, ama bari iyi yapın bu işi. Medya işletmeciliği o kadar kolay bir iş değil, ama bir yemek sorununu çözemeyecek kadar da zor değil. Ben Haber Global kanalını artık bu başarısızlık hikayeleri ile değil iyi yayınlarıyla duymak istiyorum. Kanal daha piyasaya girmeden marka imajını mahvetti.

Okan Bayülgen’in Sıkan SEKS Muhabbeti

Geçtiğimiz ay radyo piyasasına geri dönen eski televizyoncu Okan Bayülgen’in bir gazeteye söylediği bana göre anlamsız ve toplumun örf ve adetlerine de aykırı sayılacak “seksi bıraktığına dair” bir cümlesi bu ülkede medyanın ne kadar kirlendiğini bir kez daha gösterdi. Röportajı yapan gazetede sanki büyük bir olaymış gibi bunu başlık yaptı. Bundan nemalanmak isteyenler sosyal medya hesaplarından bu söze atıfta bulunup seksi bırakıp bırakmadıklarını açıkladılar. İş tam bir iğrençlik senfonisine döndü. Derken Okan, bir açıklama daha yaparak "Kimsenin bir şeyi bıraktığı yok, bu Teoman'ın müziği bırakması gibi bir şey değil. Bir ilişkim var ve her şey yolunda. Yorumlardan en çok Haydar Dümen'in söylediği 'Dümen yapıyor'u beğendim. Ben komedyenim ve şaka yaptım" dedi.

Çok ciddi ve samimi söylemek isterim ki bu tarz gazetecilik doksanlarda kaldı. Artık kimse ne Okan’ın ne de başkasının seks hayatını bilmek istemiyor. İstese magazin programları reyting alırdı. Bu “seks” muhabbeti toplumun ciddi tepkisini aldı. “Ben komedyenim ve şaka yaptım” diye üstünü kapatmak isteyen Okan ise kendince gazetecilerle eğleniyor. Ama onun da şunu bilmesi lazım, bu tarz komikliklere artık gülmüyor halk, bunlar 90 model espriler. Sen bence çok iyi bir kabare kurdun, onunla ilgilen ve bir süre espri yapma daha başarılı olursun. Bunları bir habercilikmiş gibi göstererek haber yapan medyaya da bir çift sözüm var; siz böyle bir habercilik anlayışı ile gazeteciliğe devam ederseniz yandınız, bu meslek öldüğünde ağlayanınız bile olmayacak.

---

En Çok Konuşulan Takım ve Teknik Direktör

Medya Takip Merkezi (MTM) geçtiğimiz hafta, Türkiye Spor Yazarları Derneği için hazırladığı Kasım ayı raporunu açıkladı. Raporda ay boyunca en çok konuşulan takımlar, sporcular, kulüp yöneticileri ve teknik direktörler belirlendi. Araştırmaya göre medyada en çok konuşulan takım Galatasaray oldu. Ciddi bir başarı yakalayan Başakşehir’in altıncı sırada olması oldukça dikkat çekici. Medyada yine ilk üçte üç büyük takım yer alırken, en çok konuşulan ve haber olan teknik direktör Fatih Terim oldu.