Kültür Sanat 04.09.2019 08:00 Güncelleme: 04.09.2019 11:31

Muhammed Salih 26 yıl sonra ata topraklarında

Şair, yazar, siyasetçi, sürgün Özbek muhalif lider Muhammed Salih, 26 yıl sonra Atayurduna eserleriyle ayak basıyor. Kazakistan'ın başkenti Nur-Sultan'da (Astana) "Asya Halkları Yazarlarının I. Forumu"na katılacak olan Salih'i Orta Asya halkı heyecan içinde bekliyor.
Muhammed Salih 26 yıl sonra ata topraklarında

SEMA SEZEN

Modern, yenilikçi şiirin önde gelen şairlerinden Muhammed Salih, 1993 yılından bu yana yaşadığı sürgün hayatından sonra 4-6 Eylül 2019’da “Asya Halkları Yazarlarının I. Forumu"na katılmak için Kazakistan'a gidiyor. Muhammed Salih, sürgün olarak geçirdiği 26 yıl için "Taş yağmurun altında geçen hayatın içinde bu taşları gül kabul ettim" ifadelerini kullanıyor. Salih'in eserlerini Mıltıkbay Eriimbetov'dan sonra İkinci kez Kazak Türkçesine çeviren Kazakistan vatandaşı Pamukkale Ünivesitesi Türkoloji Yüksek Lisans öğrencisi, şair Fayzüllah Töltay, Muhammed Salih'in Kazakistan'a gidişini ve Orta Asya halkının bu konudaki heyecanını şu ifadelerle anlatıyor: "Muhammed Salih’in Atayurt’a gelişi kendisi için de ve Türkistan halkları için de çok büyük bir mutluluk.

Edebiyat; hiçbir zaman dile, dine, millete, cinsiyete bölünmedi. Fakat bunlar edebiyatı yüce sanat seviyesine yükselten noktalardır. Eliot’un dediği gibi, bir millet diğer bir millet gibi düşünmesine rağmen, onlar gibi aynı hissi yaşayamaz. İşte, edebiyat; bir milletin hislerinden ve ruhlarından oluşuyor.

Böyle bir edebiyatın şimdiki durumunu değerlendirmek için Dünya edebiyatı ve kültürünün başlangıcı olan Asya kıtasının yazarları ve şairleri, 4-6 Eylül 2019’da Kazakistan Cumhuriyetinin başkenti Nur-Sultan’da “Asya Halkları Yazarlarının I. Forumunda” buluşacak.

Bu forumda Asya edebiyatının ünlü yazarları ve şairleri bir araya gelerek, yaşadığımız kıtadaki söz sanatının bugünkü halini ve geleceği hakkında konuşacak.
Çağdaş Kazakistan Cumhuriyetinin kurucusu Nursultan Nazarbayev, Cumhurbaşkanı Q. J. Toqayev, Kültür ve Spor Bakanlığının destekleriyle düzenlenecek olan bu forumda Asya edebiyatının gelişmesi ve Asya yazarlarının uluslararası birliğini kurma konuları ele alınacak. Üstelik dünya çapındaki en büyük Nobel ödülüyle hemen hemen aynı sıraya girecek olan “Büyük Asya” (Ülken Azya) ödülünü takdir etme işi gündeme gelecek."

"UZAKLARDA OLSA BİLE ORTA ASYA TÜRKLERİ HAYRANLIK DUYUYOR"
"Bu foruma Asya kıtasında yaşayan 44 cumhuriyetinden yaklaşık 90’a kadar yazarları bekleniyor. Onun içinde Nobel ödülü, Buker ödülü ve Güney Doğu Asya’daki ASEAN ödülünün kazanan ünlü yazarlar, bununla birlikte Orta Asya’daki meşhur şairler ve yazarlar davet edilecek. Bunların içinde Türkistan topraklarından uzaklarda olsa bile Orta Asya Türklerinin tanıdığı ve hayranlık duyduğu, modern Türk poezyanın önünde gelen Özbek şairi, siyasetçi, Özbekistan Muhalefet lideri Muhammed Salih, Türkistan topraklarına ilk defa adım atacak.
Muhammed Salih eserleri Kazakistan Cumhuriyetine “Kuyudaki Ay” adlı şiir kitabıyla tanındı. Daha sonra “Ağaçlar şair olsa” ve diğer şiirleriyle okurun ilgisini çekti.
Forumun ilk gününde “Bugünkü Asya uygarlığının edebi panoraması” ile “Asya edebiyatı ve dünya sorunları” konusunda yazarlar bildirilerini sunarak, fikir alış verişinde bulunacak. Muhammed Salih Bey ise, “Saf Sanat” hakkında bildiri sunacak."

Öte yandan Muhammed Salih'in kendisine sığınma hakkı tanıyan Türkiye ve Norveç'ten bu yolculuk için güvenlik onayı beklediği bildirildi.