Adana Kaynak: (İHA) 28.04.2019 18:00

Mustafa Şentop 15. Geleneksel İlim Yaymalılar Buluşmalarına Katıldı

TBMM Başkanı Mustafa Şentop, İstanbul'da düzenlenen 15. Geleneksel İlim Yaymalılar Buluşmalarına katıldı...
Mustafa Şentop 15. Geleneksel İlim Yaymalılar Buluşmalarına Katıldı
TBMM Başkanı Mustafa Şentop, İstanbul’da düzenlenen 15. Geleneksel İlim Yaymalılar Buluşmalarına katıldı. Şentop, “İlim Yayma Cemiyeti, tabiri caizse milletin o tarih boyunca oluşan ve ortaya çıkan bir mayasıdır” dedi.

İlim Yayma Cemiyeti ve Vefa Derneğinin düzenlediği 15. Geleneksel İlim Yaymalılar Buluşmalarına TBMM Başkanı Mustafa Şentop, İstanbul Valisi Ali Yerlikaya ve vakıf görevlileri katıldı. İlim Yayma Vakfı Vefa Yurdunda düzenlenen programda konuşan TBMM Başkanı Mustafa Şentop, Türkiye’nin geçmiş tarihi hakkında yaşanan olaylara değindi. Şentop, “Bizim milletimizin tarihinde çok büyük iki noktası var. Bunlardan birisi dokuzuncu yüzyıldan İslamiyet’in kabulüyle ilgili bir dönem. Tabi o dönemler İslam Medeniyetinin aslında başlangıç dönemi. Milletimiz bu döneme medeniyetin kuruluş dönemine kurucu olarak da dahil olmuştur. Önemli bir değişim coğrafyayı değiştirmişiz. Her türlü adetlerimizi, örfümüzü, dünyaya bakış açımızı değiştirmişiz. Temel paradigmalarımızı yeniden kurmuşuz. İkinci büyük değişim, dönüşüm dönemimizde 19. yüzyıl. Tırnak içinde batılılaşmayı bir devlet politikası olarak benimsediğimiz bir dönem. Çeşitli yoğunluklar o yıllarda bugünlere kadar devam eden bir süreç. Başlangıçta devletin bir temel politikası aslında sosyal bir tabanı olmayan siyasi hareket. Zaman zaman yavaş zaman zaman hızlı ama devlet eliyle kurulmuş Cumhuriyet’in kuruluşundan itibaren bir politika olarak benimsenmiş. Bu süreç içerisinde devletle yakınlaşmış, bütünleşmiş bir sosyal taban oluşmuş ama bu hareket millettin değerleri ile bütünleşmiş bir hareket olmamıştır” dedi.



“TARİH BOYUNCA ORTAYA ÇIKAN BU MAYAYI BİZ KAMUSAL HAYATA DEVLETLE BİRLİKTE KATMIŞIZ”

Tarih boyunca ortaya çıkan mayanın devlete çalındığını söyleyen Şentop, “1951 yılında İlim Yayma Cemiyeti kurulmuş. İlim Yayma Cemiyeti bir maya tabiri caizse milletin o tarih boyunca oluşan ve ortaya çıkan bir maya. Bu mayayı biz kamusal hayata devletle birlikte çalmışız, katmışız. Bu maya bugüne kadar çok çeşitli mücadelelerden bugüne kadar geldi. Ve hamdolsun bu yıpranmanın burası uzun yıllar durduğu Vefa Yurdu burayı sadece burada olanlardan saymamak gerek. Geldiğimiz nokta çok zorlu süreçlerden geçtik sıkıyönetimler, 1960’tan itibaren Türkiye’nin yakın zamanda 2010, 2011’e kadar düşük yoğunluklu bir darbe sürecinden geçtiğine inanan birisiyim ben” dedi.

TBMM Başkan Mustafa Şentop, “Yeni bir dünyanın kuruluşunda rol almak yeni bir dünyayı kurabilmek için önce kendimizi kurmak zorundayız. Ama Türkiye’yi görebilmek içinde yeniden kurulmak mecburiyetindeyiz. Bütün bu yaşanmışlıklarımız mayayı yeniden çalınması, yeniden katılması ile toplum hayatımıza, günlük hayatımıza” ifadelerini kullandı.

Konuşmaların ardından vakıf yöneticileri tarafından Mustafa Şentop’a hediyeler takdim edildi. Daha sonra günün anısına fotoğraf çekimi gerçekleştirildi.

(Davut Has/İHA)