Gayrimenkul 26.11.2020 07:40 Güncelleme: 26.11.2020 08:03

Müteahhitlerin sermaye yapısı ile gerçekleştirilemez

Konut Geliştiricileri ve Yatırımcıları Derneği (Konutder) Başkanı Altan Elmas, kentsel dönüşümün müteahhitlerin sermaye yapısına dayanarak gerçekleştirilmesinin mümkün olmadığını belirterek, vatandaşlara devlet katkılı ve uzun vadeli finansman sağlayacak bir borçlanma modeli geliştirilmesi gerektiğini söyledi.
Müteahhitlerin sermaye yapısı ile gerçekleştirilemez

Elmas, deprem gerçeğine karşı acil olarak dönüştürülme ihtiyacı bulunan yapılara yönelik, devlet sübvansiyonlu bir modelin hayata geçirilmesi gerektiğini belirtti.

Elmas, "İstanbul'daki bir milyon konut 3-5 yıl içinde müteahhitlerin sermaye yapısı ile dönüştürebileceğimiz bir husus değil. Devletin maliyet sübvasiyonu, faiz sübvansiyonu ile çok uzun süreli, 15-20 yıllık borçlanmalarla sübvanse etmesi ve bunu bütçeye koyması gerekli" dedi.

"Kat karşılığı" modelinin sektörde devam edeceğini ancak öncelikle dönüşmesi gereken bölgelerdeki dönüşümün kat karşılığı yürütülmesinin mümkün omadığını belirten Elmas şöyle konuştu:

"Bir model oluşturarak bunu hızlandırmamız gerekiyor. Kentsel dönüşümün hedefe dönük en hızlı yürütülebilmesi için... Kat karşılığı olunca ilave arz da oluyor yani o konutları satacak bir kitle de olması gerek ki oradan gelecek bir finansman sağlanabilsin. Bu da çok kolay değil artık. Devletin, paydaşların başka bir sistem oluşturup devlet katkısıyla vatandaşı borçlandırıp doğru modelle hızlıca en acil dönüşmesi gereken konutlara sermayemizi ve işgücümüzü sevketmemiz gerekmekte."