Vakıf Katılım web
Güncel - Yaşam 05.06.2023 17:32

​NEFESİMİZİN ÇOĞUNU DENİZLERE BORÇLUYUZ

Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanlığının desteği ile Marmara Belediyeler Birliği (MBB) koordinasyonunda tüm vatandaşların davetli olduğu eş zamanlı kıyı temizliği etkinlikleri ve başta belediyeler olmak üzere çeşitli paydaşlar tarafından düzenlenecek bir dizi etkinlik 8 Haziran'da hayata geçirilecek.
​NEFESİMİZİN ÇOĞUNU DENİZLERE BORÇLUYUZ

Türkiye Çevre Haftası kapsamında Marmara Denizi Günü olarak kutlanan 8 Haziran aynı zamanda Dünya Okyanus Günü olarak kutlanmaktadır.

6 Haziran’da Start Veriliyor

MBB tarafından Lisansüstü Tez Destek Programı kapsamında desteklenmeye hak kazanan Marmara Denizi temalı tezler, “Lisansüstü Çalışmalar Odağında Marmara Denizi” programında çevrim içi olarak 6 Haziran, Salı günü saat 14.00’te çevrim içi olarak gerçekleştirilecek. MBB Başkanı Tahir Büyükakın’ın da katılacağı programda 8 Haziran Marmara Denizi Günü etkinliklerinin startı verilecek.

Şehir Konuşmaları’nda Konu Marmara Denizi

MBB Şehir Politikaları Merkezi tarafından düzenlenen Şehir Konuşmaları programında konu “Marmara Denizi” olacak. Marmara Denizi Günü etkinlikleri kapsamında düzenlenecek etkinlik 7 Haziran Çarşamba günü saat 18.00’de MBB Hızır Bey Çelebi Salonu’nda düzenlenecek. Marmara Denizi’nin hayatımızdaki yeri, karşı karşıya olduğu tehlike, bulunan çözümler ve uygulamaları akademi, sivil toplum kuruluşları ve belediyelerden konuşmacılarla hem teknik hem sosyal açıdan çok boyutlu bir perspektifte ele alınacak.

Tüm Marmara’da 70’ten Fazla Etkinlik

Marmara Denizi Günü etkinliklerinde Marmara Denizi’ne kıyısı olan belediyelerin yanı sıra STK'lar, odalar, kent konseyleri, üniversiteler ve öğrenci kulüpleri gibi oluşumlar tarafından Marmara Denizi’ne yönelik toplumsal farkındalığın artırılmasına katkı sağlayacak 70’ten fazla etkinlik düzenlenecektir.

Etkinlik haritasına bu linkten ulaşılabilmektedir: https://www.google.com/maps/d/viewer?mid=1FFfzluyohusvqAMOPVj6PHSpljxXr7U&ll=40.56130649880702%2C28.522260667455303&z=9

2022’de Marmara Denizi Günü Nasıl Kutlandı?

İlk kez 2022 yılında kutlanan 8 Haziran Marmara Denizi Günü’nde, MBB koordinasyonunda İstanbul, Kocaeli, Bursa, Yalova, Balıkesir, Çanakkale, Tekirdağ gibi Marmara Denizi’ne kıyısı olan illerin yanında denize kıyısı olmayan illerde belediye, STK ve kent konseyleriyle birlikte eş zamanlı olarak 62 farkındalık etkinliği düzenlenmişti. 2022 yılının teması insan yaşamını tehdit eden mikroplastikler olarak belirlenmişti.

Bu Yılın Teması Biyoçeşitlilik

Her yıl 17.000 ila 100.000 türün yok olduğu düşünülüyor. Yapılan araştırmalara göre her sekiz bitki türünden biri yok olma tehlikesiyle karşı karşıya. Bu türlerin yok olmalarının çoğundan insan eylemi sorumludur, insan kullanımı için daha fazla arazinin geliştirilmesi ve zararlı balıkçılık uygulamaları nedeniyle habitat hasarı özellikle etkilemektedir. Aldığımız nefesin ise çoğunu deniz canlılarına ve denizlere borçluyuz. Deniz canlıların korunmak nefesimizi korumak anlamına geliyor. Bu sebeplerle 8 Haziran Marmara Denizi Günü teması, çektiği zorlukları gözlerle görülmeyen ancak hayatlarıımız için önemli bir yere sahip olan deniz canlılarına dikkat çekilebilmesi için “biyoçeşitlilik” olarak belirlenmiştir.

Deniz Biyoçeşitliliğinin Önemi Saymakla Bitmiyor

Sağlıklı bir gezegeni ve sosyal refahı desteklemede deniz biyoçeşitliliği temel rol oynar. Balıkçılık ve su ürünleri sektörleri, özellikle düşük gelirli aileler olmak üzere yüz milyonlarca insan için bir gelir kaynağı olup gıda güvencelerine doğrudan ve dolaylı olarak katkıda bulunmaktadır. Deniz ekosistemleri, dünyadaki kıyı toplulukları için sayısız hizmet sağlar.

İstanbul ve Çanakkale Boğazları ile dinamik bir yapıya sahip bir iç deniz olan Marmara Denizi, yüzeyde Karadeniz ve dipte Akdeniz suyu özelliklerine sahip, Dünya Doğayı Koruma Birliği (IUCN)’nin Kırmızı Listesinde yer alan 23 türün yaşam alanı da olması nedeniyle biyoçeşitlilik ve balıkçılık alanında Türkiye’de korunması gereken en mühim alanlar arasında yer almaktadır. Marmara Denizi, sadece Marmara Bölgesi için değil, Karadeniz ve Akdeniz Havzası balıkçılığı açısından da hayati bir öneme sahiptir.

Kirlilik yanında Marmara’da aşırı avcılık, biyolojik çeşitliliğin azalması, habitat kaybı, yerel olmayan türlerin çoğalması (ki bunların bazıları istilacı olabilir) çözüm gerektiren sorunlardır.

Marmara Denizi uzun yıllar boyunca kara ve deniz kaynaklı atıklarla kirletilmiştir. Aşırı avcılık ve kirliliğe bağlı olarak biyoçeşitlilik azalmış, yerel olmayan türler çoğalmış ve habitat kayıpları olmuştur.

Marmara Denizi’ndeki su ürünleri sürdürülebilirlik açısından çeşitli baskılara maruz kalmaktadır. Bunların en başında mevcut kirlilik gelmekteyken, aşırı avcılık, dip tarama malzemelerinin deniz içerisinde bertarafı, kıyı dolgu alanlarının ekosisteme verdiği zarar ve Marmara Denizi’nin sahip olduğu meteorolojik koşullar önemli baskılar olarak tespit edilmektedir.