Röportaj 07.03.2020 14:45

'Ney de tıpkı insan gibi acı çeker'

Ney ve nefesin birleşimiyle ortaya çıkan mistik yolculuğun usta isimleri "NefesZen"i oluşturdu. NefesZen, Cermodern'deki performanslarından önce YeniBirlik'le buluştu
'Ney de tıpkı insan gibi acı çeker'

SEMA SEZEN

Uluslararası ney sanatçısı Bilgin Canaz’ın ney performansı, sunucu ve eğitmen Pınar Gürer’in Mevlana Celaleddin Rumi’nin eseri Mesnevi’den seslendirdikleri ile Nefes ve Yaşam Akademisi nefes eğitmenleri Burcu Hatipoğlu ve Gaia Rahşan’ın rehberlik ettiği nefes ve meditasyon ritüeli NefesZen, 11 Mart’ta Cermodern Ankara’da gerçekleşecek.

Bir saat süren canlı performansta, katılımcılar kendi nefesleri ve sesleriyle gösteriye eşlik ediyor. Bu interaktif performansta bilinen en eski nefesli enstrumanlardan olan, ruhun enstrumanı da denen ‘ney’in hikâyesi, insan ile olan benzerliği anlatılıyor.
Mesnevi’nin ilk 18 beyitinin, bir kısmı orjinal dilinde Farsça olarak, tamamı ise Türkçe olarak seslendiriliyor. Katılımcıların kendi nefesleriyle buluşması sağlanarak yönlendirmeli meditasyon yaptırılıyor, daha sonra birlikte seslendirilen tekrarlanan sözcüklerden oluşan ‘mantra’ eşliğinde kişinin kendi özüyle kavuşmasına olanak tanınıyor. NefesZen üyelerinden Pınar Gürer, izleyiciyi nelerin beklediğini anlattı.

-NefesZen nasıl doğdu? İzleyiciler bir saatlik performansta neler yaşayacak?

Niyetimiz insanları özleriyle buluşturup, neyin mistik tınısı eşliğinde kendilerine doğru bir yolculuğa çıkarmak. Kalplerin ve niyetlerin birliğinden doğdu. Nefes ve Yaşam Akademisi eğitmenleri olarak insanların duygularına nefesle ulaşan 3 kadın, duygularını neye üfleyerek ifade eden bir neyzen ile buluştu.

-NefesZen’i Burcu Hatipoğlu, Gaia Rahşan, Bilgin Canaz ile birlikte gerçekleştiriyorsunuz. Nasıl bir araya geldiniz? Birlikte çalışmanın avantajları neler?

İnsana hizmet eden farklı mesleklerden, farklı yetenekleri olan bununla birlikte katkı sağlamak, paylaşmak gibi öz değerleri olan 4 insanın kavuşmasıdır, NefesZen. Birbirini tanıyan eski dostlar olarak insana ve dünyaya iyi gelecek bir iş yapma niyetiyle bir araya geldik.

-Türkçe ve Farsça olarak Mesneviden beyitler de paylaşacaksınız. Bu beyitlerin seçilme nedeni nedir?

Ney de tıpkı insan gibi acı çeker, hüzünlenir, sever, ayrılıklardan şikâyet eder, derdini söyler dinlenmek, anlaşılmak ister. İnsanın hikâyesi ney sembolizmi üzerinden ifade bulur. Mevlana Celaleddin Rumi’nin 25.000 beyitlik Mesnevi’sinin ilk 18 beyiti Mesnevi’nin adeta özeti olarak tarif edilir. Beyitler boyunca Neyin hikâyesiyle aslında insanın hikâyesi anlatılır.

-Katılımcıların konu ile ilgili bir ön bilgi sahibi olması gerekiyor mu, her seviyeden izleyici katılabilir mi?

12 yaş üstü herkes rahatlıkla katılabilir. Kendine doğru bir yolculuğa çıkmak isteyen, ruhuyla yeniden buluşmak isteyenler için uygundur