Dünya 22.03.2016 07:35

Obama ile Castro'dan 'İlişkiler normalleşecek' mesajı

ABD Başkanı Obama ile Küba Devlet Başkanı Castro, ABD ile Küba’nın farklılıklarına rağmen ilişkilerini normalleştirmeye yönelik çabalarını sürdürecekleri mesajını verdi. YENİBİRLİK WASHINGTON - ABD Başkanı Barack Obama ile Küba Devlet Başkanı…
Obama ile Castro'dan 'İlişkiler normalleşecek' mesajı

ABD Başkanı Obama ile Küba Devlet Başkanı Castro, ABD ile Küba’nın farklılıklarına rağmen ilişkilerini normalleştirmeye yönelik çabalarını sürdürecekleri mesajını verdi.

YENİBİRLİK WASHINGTON - ABD Başkanı Barack Obama ile Küba Devlet Başkanı Raul Castro, başkent Havana’da gerçekleştirdikleri görüşmenin ardından ortak basın toplantısı düzenledi.

Soğuş savaş döneminin iki “düşman ülkesinin” ilişkilerini normalleştirmesinin hayal edilemeyeceğine vurgu yapan Obama, ziyaretini, Washington ile Havana arasında son dönemdeki diplomatik ilişkilerin tesis edilmesi çabaları kapsamında “yeni bir gün” olarak tanımladı.

Obama, “İlişkilerin normalleştirilmesinde birçok noktada ilerleme sağlamaya devam edeceğiz. Ziyaretimin Küba-ABD ilişkilerinde yeni bir bölüm açtığının göstergesi olduğunu ümit ediyorum” ifadesini kullandı.

"İlişkileri yakınlaştıracak adımlara odaklanacağız"

Küba Devlet Başkanı Castro ise özellikle insan hakları konusunda ABD’nin çifte standardının sürdüğünü savundu. İki ülke arasındaki farklılıkların her zaman var olacağını anlatan Castro, dünya genelindeki hiçbir ülkenin sağlık, eğitim ve eşit ücret konularında garanti veremeyeceğine işaret etti.

“Biz insan haklarını savunuyoruz” diyen Castro, muhatabı Obama gibi ilişkileri daha da yakınlaştıracak adımlara odaklanacaklarını vurguladı. Raul Castro, “Bir köprüyü yıkmak kolay ve çabucak olabilir ancak o köprünün yeniden inşası uzun ve zorlu çabayı gerekli kılıyor” dedi.

Obama’nın Küba açılımına eleştiriler de var

Obama’nın Küba ziyareti bazı açılardan da eleştiriliyor. Özellikle Obama’nın dış politikada genel olarak başarısız olduğunu vurgulayan ABD’deki Cumhuriyetçi çevreler, Küba’daki yönetimin insan hakları karnesinin Amerikan değerleriyle çeliştiğini, bu yüzden Obama’nın bu ülkeye gitmesinin “yüz kızartıcı” olduğunu belirtiyor.

ABD-Küba ilişkilerinin normalleşmesi ise Obama’nın başarı hanesine yazılan ender dış politika icraatlarından biri olarak görülüyor.