Türkiye - Gündem 21.05.2022 13:48

Ombudsman Malkoç, Karabağ İnsan Hakları İnceleme Raporunu Açıkladı

Kamu Başdenetçisi Şeref Malkoç ve Azerbaycan Ombudsmanı Sabina Aliyeva, Ermenistan'ın Karabağ'daki insan hakları ihlallerini yerinde inceleyerek, İslam İşbirliği Teşkilatı Ombudsmanlar Birliği adına Karabağ İnsan Hakları İnceleme Raporunu hazırlayarak kamuoyuna açıkladı.
Ombudsman Malkoç, Karabağ İnsan Hakları İnceleme Raporunu Açıkladı

Kamu Başdenetçisi Şeref Malkoç ve Azerbaycan Ombudsmanı Sabina Aliyeva, Ermenistan'ın Karabağ'daki insan hakları ihlallerini yerinde inceleyerek, İslam İşbirliği Teşkilatı Ombudsmanlar Birliği adına Karabağ İnsan Hakları İnceleme Raporunu hazırlayarak kamuoyuna açıkladı. Toplantıya; Kamu Denetçileri Arif Dülger, Celile Özlem Tunçak, Fatma Benli Yalçın, Sadettin Kalkan ve Yahya Akman katıldı.

Ombudsman Şeref Malkoç yaptığı açıklamada, vatandaşların hak ve hukukunu korumak için yaptıkları çalışmaların yanı sıra dünyada meydana gelen insan haklarıyla ilgili konularda da sürekli rapor çalışmaları olduğunu belirterek, daha öncede Suriye iç savaşından kaçarak kendi vatanını terk eden milyonlarca insanla ilgili rapor hazırladıklarını ve raporun Türkiye ve dünyada yankı bulduğunun altını çizdi.

Ombudsman Malkoç: Ermenistan’ın Azerbaycan’a saldırması kültürel değerlerin de yok edilmesi açısından çok büyük tahribatlara yol açmıştır.

Ermenistan’ın 2020 yılında Azerbaycan’ın topraklarına yeniden saldırdığını bildiren Malkoç, “Bu savaşın devam ettiği esnada Azerbaycan Ombudsmanının daveti üzerine İslam Ülkeleri Ombudsmanlar Birliği dönem başkanı olarak Azerbaycan’a gitmiştik ve savaş bölgelerini inceledik. Ermeni silahlı kuvvetleri tarafından gerçekleştirilen insan haklarına ilişkin rapor hazırlamıştık. 24 Şubat 2022 tarihinde Rusya’nın Ukrayna’ya saldırması sonucunda milyonlarca insan kendi ülkesini terk etmişti. Bu insanların 1 milyona yakını Macaristan’a göç etmişti. Yine biz Macaristan’a giderek oradaki göçmenlerle ilgili rapor hazırladık ve bu raporu da yakında kamuoyuna takdim edeceğiz. Ermenistan’ın Azerbaycan’a saldırması sadece askeri açıdan değil özellikle kültürel değerlerin de yok edilmesi açısından çok büyük tahribatlara yol açmıştır.” Dedi.

 44 gün süren ikinci Karabağ Savaşından sonra büyük bir ölçüde Karabağ topraklarının özgürlüğüne kavuştuğunu söyleyen Malkoç, “14-19 Eylül 2021 tarihlerinde Karabağ’daki insan hakları ve kültürel alanda yapılan tahribatları raporlaştırmak üzere İslam Ülkeleri Ombudsmanlar Birliği dönem başkanı olarak Pakistan Ombudsmanımızla birlikte incelemelerde bulunduk ve tespitlerimizi raporlaştırdık.” Dedi.

İlk hazırladıkları raporda Azerbaycan savaş bölgelerindeki Ermenistan silahlı kuvvetlerinin yaptığı insan hakları ihlalleriyle ilgili olduğunun bilgisini veren Malkoç, “Bu rapordaki amacımız yapılan tahribatı yerinde tespit etmekti. Ardından dünya kamuoyuna duyurup belgelemek ve uluslararası ceza mahkemesinde bu suçu işleyenleri tespit edip bugün olmazsa yarın uluslararası ceza mahkemesi önüne çıkarmaktır. Rapor, önemli ölçüde hedefine ulaşmıştır. Hem Azerbaycan kayıtlarında hem de uluslararası kayıtlarda yerini almıştır. Bu rapordaki hedefimiz ise hem kültürel mirasın yok edilmesiyle ilgili hem de Ermenistan Devleti’nin Azerbaycan topraklarında sakladıkları mayınlarla ilgili. Çünkü 30 yıla yakın Ermenistan Devleti Azerbaycan’ın 4’te 1’ini işgal etmiştir. Burada toprağa gömdükleri mayınlar var.” Dedi.

Malkoç: Hukuk her zaman üstün gelecektir, hakkaniyet her zaman galip gelecektir.

Ermenistan devlet yetkililerinin hala bu mayınların haritalarını vermediğini söyleyen Malkoç, konuşmasını şöyle sürdürdü:

“Amacımız; dünya kamuoyunu dikkatini çekmek ve bu anlamda dünyadaki bütün ombudsmanların ve insan hakları kuruluşlarını duyarlı hale getirerek Ermenistan Devletinin Azerbaycan topraklarında gömdükleri mayınların haritasını Azerbaycan’a vermek için insan hakları açısından bir kamuoyu oluşturmaktır. İkinci hedefimiz ise Ermenistan’ın Karabağ ve yedi ilde işgal ettiği topraklarda tarih, kültürel mirası nasıl tahrip ettiğini göstermektir. Camileri ahır yapmışlar. Tarihi binaları ve Azerbaycan sembolü niteliğinde olan eserleri yok etmişler, kırmışlar ve bir kısmını alıp götürmüşler. Bunları tespit edip hem tarihe not düşmek hem de ilerleyen zaman esnasında tahrip edilen eserlerin onarılmasına katkıda bulunmaktır. İnsanlık, insan hakları ve hukukun üstünlüğü adına katkımız olacaksa bundan memnuniyet duyacağız. Ombudsmanlar ve dünyadaki bütün insan hakları savunucularının hedefinin savaşlar olmasın, insanlar vatanlarını, yurtlarını terk etmesin ve bulundukları ülkede hukukun üstünlüğüne ve insan haklarına riayet edilerek yaşasınlar.  Bizim amacımız ve gayretimiz budur. İslam Ülkeleri Ombudsmanlar Birliğini ve Türk Devletleri Ombudsmanlar Birliğini dünya barışına katkı da bulunsun diye kurduk. Savaşlar ne kadar devam etse de, insan hakları ihlalleri olsa da insan haklarını savunan bu yanlışları ortaya koyan yayınlarımız devam edecek. Hukuk her zaman üstün gelecektir, hakkaniyet her zaman galip gelecektir.”

Azerbaycan Ombudsmanı Aliyeva: İhlal edilen hak ve hukuklarının iadesiyle ilgili gerekli çalışmaları yapmak Ombudsmanlık Kurumu olarak en önemli görevlerimizden birisidir.

Azerbaycan Ombudsmanı Sabina Aliyeva da İslam İşbirliği Teşkilatı Ombudsmanlar Birliği tarafından Azerbaycan’ın işgalden kurtulan arazilerinde yapılan incelemeler sonucunda elde edilen delillerin rapor olarak hazırlandığını bildirdi.

Azerbaycan Ombudsmanı Aliyeva, “2020 yılında ordumuz 44 günlük savaşın ardından işgalden azad etti. Uzun yıllardan sonra kendi yurtlarından yoksun bırakılmış yüzbinlerce soydaşımızın topraklarına yeniden kavuşma imkânına sahip oldular. Ancak işgal döneminde bu insanların ihlal edilen hak ve hukuklarının iadesiyle ilgili uluslararası camiaya seslenmek ve gerekli çalışmaları yapmak Ombudsmanlık Kurumu olarak en önemli görevlerimizden birisidir. Ermenistan Uluslararası hukuka aldırmadan işgal sürecini devam ettirmiştir, bölgede huzur ve barışı tehlikede bırakmıştır. Birinci Karabağ Savaşında binlerce masum insan öldürülmüş,  bu savaş yüzünden siviller de dâhil 4 bine yakın soydaşımız halen tahliye edilmemiştir. Ombudsman olarak bu konuyu gündemde tutarak Ermenistan’ın bununla ilgili açıklama yapması için çağrılarda bulundum. Bu hukuk ihlali halen devam etmektedir.” Şeklinde konuştu.