Türkiye - Gündem 20.07.2016 16:48

Ordu muazzez bir ocak ama kışlasında duracak

TBMM Başkanı Kahraman "Ordu kışlasında duracak. Hiçbir millet devletsiz hiçbir devlet de ordusuz olmaz. Ordu muazzez bir ocak ama kışlasında duracak" dedi. YENİBİRLİK - TBMM Başkanı İsmail Kahraman, TBMM Tören Salonu'nda, FETÖ'nün darbe girişimine…
Ordu muazzez bir ocak ama kışlasında duracak

TBMM Başkanı Kahraman "Ordu kışlasında duracak. Hiçbir millet devletsiz hiçbir devlet de ordusuz olmaz. Ordu muazzez bir ocak ama kışlasında duracak" dedi.

YENİBİRLİK - TBMM Başkanı İsmail Kahraman, TBMM Tören Salonu'nda, FETÖ'nün darbe girişimine ilişkin tepkilerini dile getirmek üzere Meclise gelen çok sayıda sivil toplum kuruluşu ve meslek örgütü temsilcilerini kabul etti.  Türkiye'nin büyük bir badire atlattığını belirten Kahraman, ders alınacak bir olayın yaşandığını, ders alacakların da derslerini aldıklarını söyledi.Darbe girişiminin gerçekleştiği gece herhangi bir teklif veya telkin olmadan Meclisi açtığını anlatan Kahraman, gemiler için en güvenli yer limanlar olmasına rağmen, onların okyanuslara açılmak için yapıldığını, kenara çekilmenin mümkün olamayacağını vurguladı.

FETÖ'nün darbe girişiminin komuta kademesi içerisinde yapılmadığının dile getirildiğini anımsatan Kahraman şunları kaydetti

"Kim oluyorsunuz? Komuta kademesi içerisinde olsa ne olacak? Razı mı olacaktık? Hayır. Ordu kışlasında duracak. Hiçbir millet devletsiz, hiçbir devlet de ordusuz olmaz. Ordu muazzez bir ocak ama kışlasında duracak. Muhteşem tarihi var, bunu da lekelemek istediler. Kaç yönlü bir neticeye gitmek istiyorlar. Dünya, Tayyip Erdoğan'dan korkuyor, çekiniyor. Zira kendi güdümünde olmayan insanların devletlerin başında olmasını istemiyor, ekarte etmek istiyor."
Darbe girişimcilerinin Erdoğan'ı Marmaris'te öldürmeyi planladığını belirten Kahraman, "Nasıl düşünce, ne afyonlanmış bir kafa. Demokrasinin cezalandırma yolu tektir ve o sandıktır. Sandığın dışında müdahale olamaz." dedi.

"Muvaffak olamadınız diye mi üzüntüdesiniz?"

İsmail Kahraman, Meclis'e uçaklar bomba atarken, milletvekillerinin TBMM Genel Kurulu'na geldiğini, kendisinin oturumu açtığını, MHP ve CHP milletvekillerinin bu oturuma katıldığını anımsattı.  Kahraman, HDP'nin, TBMM Genel Kurulu'nda cumartesi günü gerçekleştirilen olağanüstü toplantıya katılarak, darbeye karşı ortak bildiriye imza attığını dile getirdi. Darbe girişimine verilen tepkilere de değinen Kahraman, "Kınama yerine bazıları, 'Türkiye demokratik esaslardan ayrılmasın ha...' Ortada bir darbe var, önce onu gör. Yani 'muvaffak olamadınız' diye mi üzüntüdesiniz? O üzüntünüz hep devam edecek, hiç muvaffak olamayacaksınız." ifadelerini kullandı. Adnan Menderes'in Türkiye'ye sağladığı katkılara rağmen idam edildiğini anımsatan Kahraman, "Bir yerlerden talimat alanlar darbeyi yaptılar. 'Bizim çocuklar gereğini yaptılar...' Onların çocukları gereğini yapmayacak, yapamayacaklar. Kimse müsaade etmeyecek." diye konuştu.

"Kardeşliğin sırrına erecek bazı "Sırrı'lar"

Türkiye'de de demokrasi kültürünün geliştiğini vurgulayan Kahraman, "Burada basının çok büyük emeği oldu. Fevkalade, tebriğe şayan. Ama şu cep telefonları var ya... Cumhurbaşkanımızın o konuşması ve meydanlara çağırması var ya. O fevkalade bir hadise oldu. Şimdi 'demokrasi nöbeti' deniliyor, parti farkı yok." diye konuştu. Darbe girişimine karşı TBMM'de bir bütünlük sağlandığını kaydeden Kahraman, "Yamyam yaradılsaydık keşke, başkalarını yerdik birbirimizi yemektense." ifadesine atıfta bulundu. Kahraman, "Ne bu ayrışma? Demokrasi kültürü geliştikçe, Meclis yayın saatinde gördüğünüz kavgalar da sona erecek ve demokrasinin, kardeşliğin sırrına erecek bazı "Sırrı'lar..." diye devam etti.

"Orayı bir 'demokrasi müzesi' diye muhafaza edeceğiz"

TBMM'ye atılan bombaların büyük tahribata neden olduğunu da anımsatan Kahraman, şöyle devam etti

"O bombanın düştüğü yeri göreceksiniz. Başbakanımızın ofisinin bulunduğu yer. Orayı saklayacağız. Bir 'demokrasi müzesi' diye muhafaza edeceğiz. 'İlanihaye kalsın, bir ders versin' diye. Ezilen arabamız var, bir de çukur var bunu oraya taşıyacağız, camekanlayacağız. Müzeci arkadaşlarımız bu çalışmayı yapacaklar. 'Hafıza çabuk unutur' derler... Maziyi unutmayacaksınız." Demokrasi şehitlerine Allah'tan rahmet, yaralılara acil şifa dileklerini ileten Kahraman, "Cenab-ı Hak demokrasi içinde, herkesin birbirine tahammül ettiği ve milli meselelerde bütününü asla bozmadığı bir Türkiye olarak devamımızı nasip eylesin. Allah'ın selamı, rahmeti ve bereketi üzerinizde olsun." diye konuştu.

FETÖ'nün darbe girişimine tepkiler

TBMM İdare Amiri ve AK Parti Niğde Milletvekili Erdoğan Özegen, sivil toplum örgütlerinin varlığı ve Türkiye Cumhuriyeti'ne sahip çıkmalarının terör faaliyetini engellediğini söyledi.  TBMM İdare Amiri ve MHP Ankara Milletvekili Erkan Haberal, konuşmasında, darbe girişiminin bedelinin milli iradenin temsilcileri ve millet tarafından sorulacağına hiç kuşku olmadığını söyledi. Haberal, milli iradeye sonuna kadar sahip çıkacaklarını vurguladı. CHP Grup Başkanvekili Levent Gök, Meclis iradesi ile halkın iradesi birleştiğinde darbe girişiminin ters döndüğünü söyledi. TBMM İdare Amiri ve HDP Ankara Milletvekili Sırrı Süreyya Önder, darbe girişiminin sebepleri hakkında sağlıklı bir değerlendirme yapılamazsa bunun panzehiri olan demokratikleşmenin bir türlü sağlanamayacağını söyledi.