Röportaj 30.05.2017 03:00

​Ordu Üniversitesi Rektörü Prof.Dr.Tarık Yarılgaç: "Yenilikçi ve girişimciyiz"

​Ordu Üniversitesi Rektörü Prof.Dr.Tarık Yarılgaç:

“Üniversitenin toplumsal etkinliği ve saygınlığına katkıda bulunmak adına sürekli gelişimi ve yeniliği destekleyen çalışmalarımızla, insanlığa faydalı nitelikli bilgiyi üretme gayretiyle Üniversitemiz genç araştırmacılar için çekim merkezi olma noktasında önemli gelişmeler kat etmiştir. 2006 yılında kurulduk, ancak kısa zamanda çok büyük mesafe aldık. Biz üniversite olarak yenilikçi ve girişimciyiz.”

“Yenilikçi ve girişimciyiz”

Ordu Doğu Karadeniz Bölgesi’ne ait şirin ve güzel bir vilayetimizdir. Gelişmeye müsait Ordu’da bir tarafta deniz diğer yanda yemyeşil tabiat adeta sizi içine çeker ve kucak açar. Diğer illerimizde olduğu gibi Ordu’da çarpık ve beton yapılaşma şehrin güzelliğini alıp götürmektedir. Büyükşehir Belediyesi’nin yol üzerindeki tüm evlerin dış yüzeylerini beyaza boyatma projesi takdire şayandır. Ordu Üniversitesi 2006 yılından beri Ordu’ya önemli katma değer sağlamaktadır. Ordu Üniversitesi Rektörü Prof.Dr.Tarık Yarılgaç, üniversitenin fiziki alt yapısını tamamladıklarını şimdi sıranın nitelikli akademik kadro ile nitelikli eğitim ve öğretim yapmanın sırada olduğunu belirtiyor. Üniversitelerin toplumsal gelişime katkı sağlayarak bilim ve kültürün merkezi olması gerektiğini belirten Ordu Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Tarık Yarılgaç, üniversite olarak bugüne kadar Avrupa Birliği, TÜBİTAK ve SANTEZ hayata geçirdiklerini ifade ediyor. Üniversitede sosyal yaşam önemli ölçüde öğrenci kulüpleri üzerinden sürdürüldüğünü belirten Rektör Yarılgaç, çeşitli hobi ve konu için etkin durumda 22 öğrenci kulübü yerleşke yaşantısını zenginleştirdiğinin altını çiziyor.  Eşsiz deniz manzarası ve tertemiz orman havasına sahip çağdaş kent Ordu’da doğa ile iç içe bir yerleşkesi olan Ordu Üniversitesi, şehir merkezi ile bütünlük içinde adeta bu güzel şehrin bir uzantısı olduğunu fısıldıyor. Ordu Üniversitesi Rektörü Prof.Dr.Tarık Yarılgaç’la üniversitenin yerleşkesinde yaptığım söyleşide Ordulu iş adamı Nevzat Uyur da hazır bulundu. Siz aziz okurları söyleşiyle baş başa bırakıyorum. 

Dünden bugüne Ordu Üniversitesi’ni nereden nereye getirdiniz?

2006-2007 eğitim-öğretim yılında 32 bin 841 metrekare kapalı alan, 286 bin 519 açık alana sahip olan Üniversitemiz 2016-2017 eğitim-öğretim döneminde 120 bin 418 metrekare kapalı alan, 1 milyon 173 bin 456 metrekarelik açık alanla gelişimini sürdürmektedir. Öte yandan 11 fakülte, 8 meslek yüksekokulu, 3 enstitü ve 1 yüksekokul ile ulusal ve uluslararası alanda tercih edilen bir üniversite olarak eğitim-öğretime devam etmekteyiz. Cumhuriyet Yerleşkesine kazandırılan yeni Müzik ve Sahne Sanatları Fakültemiz ve Ziraat Fakültemizle birlikte Diş Hekimliği Fakültesi, Merkezi Kütüphane binası, Okul Öncesi Eğitim Merkezi, rektörlük hizmet binası ve Gülyalı’daki Turizm Fakültesinin inşaat çalışmaları devam etmektedir.  Bununla birlikte kampüs dışındaki fakülte ve meslek yüksekokullarımızda devam eden inşaat, alt yapı ve peyzaj çalışmalarıyla öğrencilerimizin daha ferah bir ortamda eğitim almaları sağlanmaktadır. 

Nasıl bir öğrenci profiliniz var?

81 ilden gelen öğrenciyi bir arada barındıran, kozmopolit yapıya sahip, farklı düşüncelere değer veren bir üniversiteyiz. Bununla beraber bilginin en üst düzeyde paylaşıldığı, demokratik, kendini bilen, düşünme becerileri geliştirilmiş, modern ve ferah eğitim ortamları içerisinde sınav odaklı olmaktan çok bilgi odaklı, ilgi ve merak duyuları geliştirilmeye çalışılan, eleştirel, sorgulayıcı, analitik düşünebilen, bireysel ve ekip çalışmasına yatkın, kararlı bir öğrenci profili oluşturma gayreti içerisindeyiz.

Üniversitenin mezunlarıyla iletişim halinde projeler yapıyor musunuz, mezun olduktan sonra irtibat devam ediyor mu?

2014 yılında faaliyete geçen Mezunlar Derneğimizin kuruluş amacı Ordu Üniversitesi’nin mevcut öğrencileri ve mezunlarıyla olan bağlarının daha da kuvvetlendirmektir. Derneğimiz Üniversitemizde şu an öğrenim gören öğrencilerimize burs vermek, üyelerinin sosyal, kültürel, sportif, sanatsal, mesleki ve bilimsel yaşantılarına katkıda bulunmak, üyeler arasında dayanışmayı artırmak, istihdamı yaratacak şekilde iş olanakları sağlamak amacıyla çalışmalar yapmaktadır.  ODÜ’nün etik kurallarına saygı gösterilmesini sağlamak, mezunların birikimlerini ülkenin ve üniversitenin sosyal, teknik ve kültürel gelişimine katkıda bulunacak şekilde yönlendirmek, bu amaçla organizasyonlar yapmak, sahip olduğu maddi olanakların elverdiği ölçüde üniversitede öğrenim gören öğrencilere burs ve benzeri yönde yardım etmektir. Üniversitemizin içte ve dışta etkinliğini ve saygınlığını artırıcı çalışmalar yapmak için kurulan Ordu Üniversitesi Mezunlar Derneği, gerçekleştireceği proje ve etkinlikler ile ODÜ camiasını bir araya getirmeyi ve Üniversitemize destek vermeyi amaçlamaktadır.

Derneğiniz epey aktif görünüyor...

Evet. Hatta derneğimiz, mezunlarımız için istihdamı geliştirecek yönde iş oluşturmak, mezunlarına nitelikli işler bulmak, mezunlar arasında iş ilişkilerini geliştirmek, girişimcilik konularında eğitim faaliyetlerinde bulunmak, kurslar açmak ve bunlara öncülük etmek, kariyer ve mesleki gelişime destek olmak üzere özel istihdam konularında çalışmalar yapmayı hedeflemektedir.

Üniversiteniz Türkiye için ne ifade ediyor ve Türk bilim alanına yaptığı katkılar nelerdir?

Üniversitemiz bünyesindeki araştırma merkezleri, bilimsel araştırma ve projeler, sempozyumlar, paneller, kentin sorunlarına yönelik yapılan konferanslar, söyleşiler ve gerçekleştirdiği sosyal, kültürel, bilimsel etkinliklerle ilimize, bölgemize ve ülkemize birçok katkı sunmaktadır. Ayrıca Üniversitemiz sürdürülebilir ekonomik kalkınma açısından da önemli bir misyon üstlenmektedir. Dışarıdan destekli bilimsel araştırma projeleri anlamında Üniversitemiz, TÜBİTAK, SAN-TEZ, DOKAP, AB Desteği, Çay-Kur ve özel anlaşmalarla projeler gerçekleştirmektedir. Ordu Üniversitesi Bilimsel Araştırma Projeleri (ODÜBAP) çerçevesinde ise araştırma, tez ve altyapı projeleri, yayın desteği, kongre katılım desteği olarak 2012 yılında toplamda 302 bin lira destek verilirken 2016 yılında bu rakam 2 milyon 75 bin lira olmuştur.  

Üniversitenizin Türkiye’deki üniversiteler arasındaki yeri nedir?

Amacı bilgiyi araştırmak ve bunu en iyi şekilde aktarmak olan eğitim kurumları bugün çeşitli faktörlerin de devreye girmesiyle çok boyutlu bir yapıya bürünmüştür. Günümüz üniversiteleri küreselleşme, nitelikli projelere verilen destek, verimlilik artışının önemsenmesi, sanayi ile olan ilişkiler ve daha birçok etkenin de devreye girmesiyle yeni nesil üniversiteler haline gelmektedir.  Ordu Üniversitesi olarak bizim hedeflerimiz bundan sonraki süreçte yerelden ulusala, ulusaldan küresele geçmek; teoriyi uygulamaya dönüştürmek; diğer kurumlarla iş birliği içerisinde toplumu kalkındırmaya yönelik hizmetler sunarak yeni nesil üniversiteler arasındaki yerimizi almaya çalışmaktır. Bu bağlamda akademik çalışmalar için önemli bir referans kaynağı olan ve üniversitelerin hangi düzeyde bilim üretebildiklerini gösteren URAP  (University Ranking by Academic Performance) 2016-2017 sonuçlarına göre Üniversitemiz 2000 yılından sonra kurulan 54 üniversite arasında 29’uncu, 2000 yılından sonra kurulan 42 devlet üniversitesi arasında 23’üncü sırada yerini almıştır.

Üniversitenizin dünyada yeri nedir?

Dünya çapında 19 binden fazla üniversitenin değerlendirmeye alındığı dünyanın en kapsamlı sıralama sistemi olan Webometrics’in Türkiye Üniversite Sıralamalarında ise 2016 yılında 109’uncu sırada olan Üniversitemiz 2017 yılında 90’ıncı sıraya yükselmiştir. Eskişehir Osmangazi Üniversitesi Eğitim Fakültesi öğretim üyeleri tarafından hazırlanan ve YÖK tarafından yayımlanan 2017 Devlet Üniversiteleri Sıralama (DÜS) raporunda Üniversitemiz akademik teşvik karnesinde 2016 yılında 65’inci sırada olan yerini bu yıl 45 basamak yükselterek 20’nci sıraya yükseltmiştir. Üniversitemiz gerek son yıllarda diğer kurumlarla gerçekleştirdiği proje ve araştırma faaliyetlerindeki artışla gerekse BAP (Bilimsel Araştırma Projeleri) biriminin desteklediği proje sayılarındaki artışla birlikte,  akademik performansındaki ilerlemesini daha üst seviyelere çıkarmayı hedeflemektedir.

Türkiye’deki üniversitelerin bilim, teknik ve üretimi katkı bakımından dünya üniversiteleri ile rekabet edebilecek düzeye gelmeleri için neler yapılmalıdır? 

Özel sermayenin katkısı bizim için çok önemli. Eğer özel sektör Ar-Ge çalışmalarına üniversiteleri dâhil edip proje üretme ve yeni patentler bulma konusunda teşvik edici olursa üniversiteler kendilerini çok daha hızlı geliştirebilir. Bütçe kullanımlarında ve üniversiteleri geliştirmede farklı modeller üzerinde çalışmak gerekiyor. Her şeye rağmen devletimiz bilime katkı amaçlı özellikle yeni kurulan üniversitelere ciddi bütçeler aktarmaktadır. Önemli olan üniversitelerimizin bu bütçeleri yerinde, planlı ve nesillere aktarılması hassasiyetiyle kullanmasıdır. Örneğin büyük bütçelere sahip yerli ya da yabancı sermayeli firmalar, eğer ilimizde çok iyi bir ciroya sahipse ve cirosuna göre yüzdelik dilimler hesaplanarak üniversitelerin genişleme ve araştırma projelerine bütçe aktarabilir veya farklı dinamikler devreye girebilir. Kanada’daki üniversitelerde bu sistemin çok iyi bir şekilde işlediğini, eğitim alanına önemli bir katkı sağladığını görmekteyiz.

Öğrenciler neden Ordu Üniversitesi’ni tercih etsin, diğer üniversitelerden farkınız nedir?

Bilimsel araştırma projeleriyle, alanında uzman akademisyenleriyle, il ve bölgedeki saygınlığıyla, sosyal, kültürel ve fiziki olanaklarıyla, öğrencilere katkı sağlayabilen üniversiteler, öğrenciler için önemli tercih sebeplerindendir. Bu kapsamda 2016-2017 üniversite tercihlerinde lisans ve ön lisans olmak üzere genel toplamda yüzde 97,5’lik doluluk oranıyla Ordu Üniversitesinin tercih edilirliği yüksek bir üniversite olduğunu göstermektedir. 2007 yılında 5 binlerde olan öğrenci sayımızın 22 bin seviyesine çıkması genç yaşımıza rağmen kat ettiğimiz yolda doğru ve geleceğe yönelik adımlar attığımızın bir emaresi olarak değerlendirebiliriz.

Yeni Türkiye’nin yeni rektörleri nasıl olmalıdır?

Yeni Türkiye’nin yeni rektörleri; çağdaş, vizyon ve misyon sahibi, yenilikçi, şeffaf, katılımcı, demokratik, ilkeli, kararlı, girişimci, dinamik, evrensel değerleri benimseyen, nitelikli, üretken, ileri görüşlü, değişime ve iş birliğine yatkın olup akademik çalışmaları ve yetkinliğiyle genç nesle yol göstermelidir. Ayrıca, şeffaf, ulaşılabilen, dinleyen, özgün düşünceye sahip, problemlere alternatif çözümler sunabilen, dürüst, herkese eşit mesafede, yapıcı, hızlı ve doğru kararlar alabilen, alınan kararlara saygı gösteren, adil, ekip ruhuyla hareket edebilen, bilimsel anlamda kendini kanıtlamış, yöneticilik deneyimine sahip, üretilen bilimsel bilgiyi insanlığın ve ülkemizin hizmetine kazandıran bir yönetici profili çizmelidir.

Üniversitenizde sosyal alanlarda da faaliyetleriniz var mı?

Elbette. Olmaz mı. Eğitim-öğretimde kaliteyi benimseyen yapısı; güçlü akademik kadrosu; Mevlana, Farabi ve Erasmus değişim programı, eğitim iş birlikleri ve bilimsel projeleriyle, ulusal ve uluslararası düzeyde tanınırlık sağlayan bir üniversiteyiz. Uluslararası düzeyde tanınırlık sağlayan, gelişen ve gelişimini tüm hızıyla sürdüren bir üniversite olarak farklı dil ve kültürlerin buluşma noktası olan modern bir kampüs alanı içerisinde, sosyal, kültürel ve sanatsal imkanları ve son derece kaliteli ve sentezlenmiş bir eğitim modelini hedef alan anlayışımızla gençlerimize kariyerlerine bir adım önde başlama fırsatı sunmaktayız.

KİMDİR

Ordu’nun Ünye ilçesinde doğdu. 19 Mayıs Üniversitesi Ziraat Fakültesi Bahçe Bitkileri Bölümünden 1987 yılında mezun oldu. Meyve yetiştiriciliği ve ıslahı alanında 1993 yılında yüksek lisansını, 1997 yılında doktorasını tamamladı. Yarılgaç, 2011 Mayıs ayından beri Ordu Üniversitesi Rektörlük görevini sürdürmektedir.

Ordu Üniversitesi Künyesi

Kuruluş: 2006

Fakülte: 11, Meslek Yüksekokulu: 8 

Yüksekokul: 1, Enstitü: 3

Akademik personel sayısı: 730 

İdari personel sayısı: 348

Öğrenci sayısı: 22 bin

Misyon: Evrensel boyutta bilgi üretebilecek, çağdaş, bilimsel, teknolojik ve kültürel birikimin egemen olmasını sağlayacak ülke kalkınmasına ve toplumun gelişmesine dönük ulusal ve uluslararası alanda projeler üreterek katkıda bulunacak ulusal değerlere bağlı, araştıran, sorgulayan, eleştiren, sorumluluk sahibi, mesleki anlamda donanımlı, inisiyatif kullanabilen, empati yeteneği gelişmiş bireyler yetiştirmektir.

Vizyon: Eğitim-öğretim, araştırma-geliştirme, bilimsel yayın ve uygulamada dünya standartlarını yakalayan ülkemizin ve bölgemizin sosyo-ekonomik, teknolojik ve kültürel gelişimine katkıda bulunacak projeler üreterek paydaşlarıyla bütünleşen yenilikçi, rekabetçi, girişimci ve tercih edilen bir üniversite olmaktır.