Vakıf Katılım web
Güncel - Yaşam 02.04.2016 01:31

Otizmli Rabia bu yıl da YGS'yi kazandı

Kolundaki saat nedeniyle geçen yılki sınavı iptal edilen otizmli Rabia Aytek, devlet üniversitesinde okuyabilme hayalini gerçekleştirebilmek için bu yıl tekrar şansını denediği YGS'de yine geçerli puanı aldı. YENİBİRLİK İSTANBUL / Hanife Sevinç…
Otizmli Rabia bu yıl da YGS'yi kazandı

Kolundaki saat nedeniyle geçen yılki sınavı iptal edilen otizmli Rabia Aytek, devlet üniversitesinde okuyabilme hayalini gerçekleştirebilmek için bu yıl tekrar şansını denediği YGS'de yine geçerli puanı aldı.

YENİBİRLİK İSTANBUL / Hanife Sevinç - Geçen yıl kolunda saatle sınava girdiğinin tespit edilmesi üzerine Yükseköğretime Geçiş Sınavı (YGS) iptal edilen otizmli Rabia Aytek, devlet üniversitesinde okuyabilme hayalini gerçekleştirebilmek bu yıl tekrar şansını denedi. YGS'den geçerli puanı alan Aytek, Türk sanat müziği eğitimi alıp, günde 10 saat piyano çalışarak, yazın yapılacak özel yetenek sınavlarına hazırlanıyor.

Annesinin ve eğitmenlerinin çabasıyla engelleri yıkarak müzik yeteneği ortaya çıkarılan 20 yaşındaki otizmli Rabia Aytek, Mimar Sinan Güzel Sanatlar Anadolu Lisesinde tam burslu okudu. Gitar, keman, piyano, kanun, çello, bağlama ve vurmalı çalgıların aralarında bulunduğu 19 enstrüman çalabilen Aytek, aynı zamanda şarkı da söylüyor.

Aytek, devlet üniversitesinde okuyabilme hayalini gerçekleştirebilmek için geçen yıl ilk kez girdiği YGS'den engelliler barajını aşarak geçerli puan aldı. Yaz döneminde yapılacak yetenek sınavları için müzik çalışmalarına devam eden Aytek'in sınavı, kolundaki saat nedeniyle ÖSYM tarafından geçersiz sayıldı.

ÖSYM'den gönderilen yazıda, yanında bulundurması yasak olan araç ve gereklerle sınava girdiğinin belirlenmesi üzerine Rabia Aytek'in sınavının kabul edilmediği belirtildi. Anne Canan Aytek'in ÖSYM'ye yaptığı itirazın reddedilmesi üzerine Rabia, geçen yaz döneminde yetenek sınavlarına giremedi. 

Anne Canan Aytek, "Geçen yıl kötü bir şey yaşadık ama inşallah bu sene Rabia üniversiteli olacak. Yeni bir yetenek sınavı heyecanımız var. Rabia, özlediği, hedeflediği, hakkı olan şeyi yaşamak istiyor." dedi.

Engelliler tek okulda sınava alındı

Canan Aytek, geçen yıl Rabia'nın sınavı iptal edilince imza kampanyası başlattıklarını ve sosyal medyada duyurduklarını anlatarak, "Rabia gibi engelli birçok çocuğun sınavı, saat gibi yasak araç ve gerekle sınava girdikleri için iptal olmuştu. Bu yıl ÖSYM engelli öğrenciler için farklı bir uygulama yaptı. Engelli öğrencileri bir okulda toplayarak sınava aldı. Her öğrenciden sorumlu bir gözetmen görevlendirildi. Öğrencilere çok ilgi gösterildi ve ek süre tanındı. Bu onlar için çok faydalı oldu." diye konuştu.