Vakıf Katılım web
Eğitim 01.07.2016 17:25

Özelden Devlete Nakil

Meclis'te görüşülen eğitim tasarısına göre 'paralel devlet yapılanması'yla bağlantılı görülen vakıf üniversiteleri kapatılırsa öğrencileri devlet üniversitelerine aktarılacak. Tasarıyla yeni sözleşmeli öğretmenlerin…
Özelden Devlete Nakil

Meclis’te görüşülen eğitim tasarısına göre ‘paralel devlet yapılanması’yla bağlantılı görülen vakıf üniversiteleri kapatılırsa öğrencileri devlet üniversitelerine aktarılacak. Tasarıyla yeni sözleşmeli öğretmenlerin mülakatla alımı ‘torpil’ tartışmalarına neden oldu.

YENİBİRLİK - MECLİS’te komisyon aşamaları sona eren eğitim alanındaki torba tasarı, Ramazan Bayramı’ndan sonra çıkarılacak ilk yasalar arasına alındı. Meclis’e 77 madde olarak gelen, alt komisyonda 104 maddeye çıkarılan tasarı, 10 yeni üniversitenin kurulmasına dair hükümlerin ayıklanmasıyla 85 maddeye düştü. Bu üniversitelerin kuruluş yasalarının gelecek dönemde Meclis’e sunulacağı belirtildi. Yeni maddelere göre, faaliyet izni kaldırılan vakıf üniversitelerinin öğrencileri, giriş puanları dikkate alınarak devletteki ilgili programlara nakledilecek. İzmir, Bursa, Konya, İstanbul, Kayseri ve Samsun’da 6 vakıf üniversiteyi yöneten vakıflara kayyum atanmıştı. Düzenlemenin bunlar ile eklenecek kurumları kapsayacağı belirtiliyor.

ESKİ VEKİLE ÇİFTE MAAŞ

Akademik kariyerlerinin ardından Bakanlar Kurulu üyesi ve milletvekili seçilenler, ayrıldıkları üniversiteye kadro şartı aranmaksızın, başka üniversiteye ise kadro olması halinde atanacak. Bu milletvekillerinin üniversiteye dönüşünde jüri kurulmayacak. Ek ders ücreti, döner sermaye alacaklar, ek ödemeler, mali ve sosyal hakların yarısı oranında ödenmesini öngören hüküm tasarıdan çıkarıldı. Böylece hem emekli milletvekili hem de öğretim üyeliği maaşını tam alacaklar. Düzenlemenin en çok tartışılan maddesi bu oldu. YÖK Başkan Vekili Yavuz Atar, “Madde bu yazımıyla tereddütlere yol açacak mahiyette. YÖK olarak paketten çekilmesini öneriyoruz” dedi. Milli Eğitim Bakanı İsmet Yılmaz da düzenlemenin yanlış anlaşılabileceğini söyleyerek “Madde geri çekilebilir” diye konuştu. Ancak madde AK Partili üyelerin oylarıyla kabul edildi. Bakan Yılmaz’ın açıkladığı Doğu ve Güneydoğu’ya çakılı sözleşmeli öğretmen formülünde de değişikliğe gidildi. 5 yıl bölgede çalışan sözleşmeli öğretmen kadroya alınacak ve 8’inci yılda tayin olacaktı. Önergeyle sözleşmeli öğretmen formülü 3+2 olarak değiştirildi; Doğu’da 3 yıl çalışanlar kadroya alındıktan 2 yıl sonra tayin isteyebilecek.

SÖZLÜ SINAV

Öngörülen genel şartlar ile öğretmen kadrosuna atanabilmek için aranan özel şartları taşıyanlardan KPSS puan sırasına konulmak kaydıyla alım yapılacak. Her pozisyonun 3 katına kadar aday arasından, bakanlıkça yapılacak sözlü sınavdaki başarı sırasına göre atama olacak. Bu şekilde atanan sözleşmeli öğretmenler, 3 yıl süreyle başka yere atanamayacak. Aile birliği mazeretine bağlı yer değiştirmelerde eşi, sözleşmeli öğretmene tabi olacak. Sözleşmeli öğretmenler, aday öğretmenler için öngörülen adaylık sürecine tabi tutulacak.

Torpil uyarıları

CHP Bursa Milletvekili Ceyhun İrgil, sözleşmeye karşı çıkarak, “Geçen yıllarda da sözleşmeli öğretmen hatasına düşüldü ve Cumhurbaşkanı Tayyip Erdoğan’ın başbakanlığı döneminde kaldırıldı. 3+2 kalsın ama kesinlikle mülakat olmasın, güvenlik soruşturması yapın. Mülakat adil değil, torpile yol açacak” diye konuştu. Türkiye Kamu-Sen ve Türk Eğitim-Sen Genel Başkanı İsmail Koncuk da, “İsmet Yılmaz, hem sözleşmeli öğretmenliği hem de bunlara sözlü sınavı getirdin. Genç, işsiz öğretmenleri torpile mahkûm ettin. Sözleşmeli öğretmenlik daha önce de uygulandı ama sen mülakat sistemi getirerek, alınteriyle atanmayı bile çok gördün. Sayın Yılmaz, atamada torpili meşrulaştıran bakan olarak anılacaksın” dedi.