Sağlık 09.04.2020 06:10 Güncelleme: 10.04.2020 09:07

Pınar Bayramgürler:  Korona Şüpheli Hastaların Servis ve Asansörleri Ayrıldı

"Hastanelerimizde tedavi gören hastalarımızı korona virüsü enfeksiyonundan korumak adına enfeksiyon komitemiz her gün düzenli toplantı yapmaktadır. Bu toplantılarımızda komitemiz Sağlık Bakanlı'ğının yolladığı yeni algoritmaları uygulamak ya da kendi gözlem ve tecrübelerimizde iyileştirme yapmak adına sürekli önlemlerimizi genişletmektedir.
Pınar Bayramgürler:  Korona Şüpheli Hastaların Servis ve Asansörleri Ayrıldı

Pınar Bayramgürler

(Şafak Sağlık Grubu CEO’su)

“Hastanelerimizde tedavi gören hastalarımızı korona virüsü enfeksiyonundan korumak adına enfeksiyon komitemiz her gün düzenli toplantı yapmaktadır. Bu toplantılarımızda komitemiz Sağlık Bakanlı’ğının yolladığı yeni algoritmaları uygulamak ya da kendi gözlem ve tecrübelerimizde iyileştirme yapmak adına sürekli önlemlerimizi genişletmektedir. Bu bağlamda aldığımız önlemler daha girişte başlamaktadır; girişleri ikiye ayırdık ve kişisel koruyucu ekipmanı olan hemşirelerimiz hem hastalarımızın ateşini ölçmekte, hem olası bulaş riskini azaltmak adına hastaneye giren herkese maske taktırmakta, hem de kısa anamnez alarak olası riskli hastayı belirlediğimiz alana yönlendirmektedir.

“ACİL SERVİSLERİMİZİ TEMİZ ALAN OLARAK TUTUYORUZ”

Riskli hastalarımız için ayrı poliklinik odaları mevcut olup, hastalarımızın muayeneleri burada gerçekleştirilmektedir ve koruyucu önlemler alınarak tetkikleri yapılmaktadır. Acil servislerimizi temiz alan olarak tutuyoruz. Tetkiklerinde şüpheli tanısı olan hastalarımız numune alınmak üzere tek kişilik karantina odasına alınmaktadır. Hastalarımızı ve çalışanlarımızı korumak adına enfeksiyon komitesinin belirlediği periyotlarda tüm alanların dezenfeksiyon işlemleri yapılmaktadır.

Korona şüpheli hastalarımızın kaldığı servis, kullandığı asansör tamamen ayrılmıştır ve her kullanım sonrası enfeksiyon doktorumuzun verdiği prosedürler uygulanmaktadır. Örneğin oda kullanımında hastamız taburcu edildikten ve gerekli dezenfeksiyon ve havalandırma yapıldıktan sonra belli bir süre ultraviyole lambalar ile oda sterilizasyonunu yapılmaktadır. Çalışanlarımıza ve hastalarımıza yemeklerini tek kullanımlık ürünlerle sunmaktayız. 

Ameliyathanelerimiz de olası korona virüs şüpheli hastalar için ayrılmış durumdadır. Doktorlarımız yapılacak tüm elektif olmayan ameliyatlarda hastanın cerrahi müdahale öncesinde korona şüphesi olup olmadığını değerlendirmek için bir takım  tetkikler yapmaktadır. Aynı işlemleri anjio hastalarımız için de uygulamaktayız. Karantina servislerimiz ve poliklinik alanlarımız diğer alanlardan tamamen izole edilmiştir. Ayrıca aciliyeti olmayan ama tedavilerini online devam ettirebilecek branşlarda doktorlarımız hastalarımızla online görüşerek hizmet vermeye devam etmektedir.”

Yoğun Bakımda İzole Odalar

Dr. Ahmet Türker

Özel İrmet Hospital Yönetim Kurulu Başkanı

“Salgının başladığı günlerde hastanemizde ayrı bir ‘ateş polikliniği’ oluşturduk. Bu bölüm yaklaşık 350 metrekare içinde 5 poliklinik, bir kan alma odası ve bir seyyar röntgen salonundan ibaret, tamamen izole bir alandır. Gündüzleri hastanenin ana girişinde, mesai dışı zamanlarda da acil girişinde tüm hastaların ateşini ölçerek ve öksürük, nefes darlığı, halsizlik gibi şikayetlerinin olup olmadığını kontrol ederek uygun hastaları,  bir cerrahi maske taktıktan sonra ilgili alana  alıyoruz. Yatışı gereken hastaların hastanemizin ayrı bir katında takip ve tedavileri yapılmaktadır. Bu alana diğer hastaların asansörle ulaşma imkanı bulunmamaktadır. Poliklinikten yatış için kata çıkılırken bir hastane personeli kendilerine eşlik etmektedir. Korona testi pozitif gelen hastalar için ayrı, test sonucunu bekleyenler için ayrı bir yatış bölümü oluşturduk. Hastaların hemşireleri ve temizlik personelleri de tamamen ayrıdır.

KORONA ŞÜPHELİ HASTALAR İÇİN YOĞUN BAKIMDA ÖZEL ALAN

Korona şüpheli  ve pozitif olan hastaların yanına refakatçi alınmıyor. Bakanlıktan gelen talimat gereği aciliyeti olmayan ameliyatları yapmıyoruz. Ancak acil ameliyat gereken hastaları da korona belirtileri yönünden iyice taradıktan sonra ayrı ameliyat salonlarında operasyona alabileceğimiz şekilde plan yaptık. Gerek hasta katlarında, gerekse ameliyat salonlarında hasta odadan çıktıktan sonra gerekli dezenfeksiyon yapılmaktadır.

Yoğun bakımda 10 kişilik ayrı bir salonu korona şüpheli hastalara ayırdık. Testi pozitif gelen ve ventilatör ihtiyacı olan hastaları yoğun bakımdaki izole odalara alıyoruz. Hekimler, hemşireler ve temizlik personeli dahil bütün hastane personeline, hem kendi hijyenlerini ve güvenliklerini sağlamaları, hem de bu tür hastalara yaklaşım ve virüsü hastadan hastaya bulaştırmamaları konusunda eğitim verdik.

Şimdilik Çerkezköy’de hasta yoğunluğumuz yok. Ancak yoğunlaşması halinde de acil eylem planımızı hazırladık. Hastanemizde işleyiş devam etmektedir. Tabi ki; insanlar gerekmedikçe evden çıkmasınlar. Ancak bir rahatsızlığı bulunan hastaların da maske takarak bir hastaneye  başvurmalarında hiçbir sakınca görmüyorum.”

“Covid-19 Salgınına Karşı Tüm Önlemleri Aldık”

Dr.Bener Mansuroğlu

(Silivri Kolan Hastanesi Başhekimi)

“Öncelikle şunu belirtmem gerekir ki; hepimiz bu zor dönemde üstümüze düşen sorumluluğun farkındayız. Bu dönemi en az zararla atlatabilmek için elimizden gelen her şeyi yapıyor olacağız. Bildiğiniz gibi Bakanlık Covid-19 salgını ile ilgili önlemlerini hızlıca almış; bu çerçevede pek çok özel hastaneyi de içine alacak şeklide hastaneleri ‘pandemi hastanesi’ ilan etmiştir. Elbette ki, hayat devam etmekte ve Covid-19 dışında acil ameliyat ya da müdahale ve hastane yatışı gerektiren ertelenmesi mümkün olmayacak doğum, travmalar, uzuv kopmaları, kronik veya akut hastalıklar gibi sağlık problemleri gelişebilmektedir. İşte bu tür durumlar için  bazı hastaneler pandemi dışı tutulmuştur. Pandemi hastanesi olmamamız rağmen Covid-19 salgınına karşı gerekli tüm önlemleri almış bulunmaktayız.

Salgın başladığında hastanemizin acil girişinde ayrı bir ateş polikliniği oluşturuldu. Bu alan; içerisinde üç poliklinik, bir kan alma ve müşahade odalarından oluşan izole bir alandır. Gündüz hem ana girişte hem de acil girişinde hastaneye gelen herkesin ateşi ölçülerek, öksürük, halsizlik, kas ağrısı gibi şikayetleri olup olmadığını sorgulanmaktadır. Covid-19 şüphesi olanları, cerrahi maskelerini takıp hastane içi diğer alanlara sokmadan tamamen izole olan bu alana alarak, muayene ve tetkiklerini yapıyoruz. Yatış gerektiği takdirde ise, başka hastaların kullanamayacağı özel kartlı asansör ile ulaşılabilen ayrı ve izole  bir katta takip ve tedavilerini yürütüyoruz. Bu katta çalışan hemşire ve personelimiz tamamen ayrıdır.

Tüm hasta katlarında, ameliyathane, yoğun bakımlar ve polikliniklerde gerekli dezenfeksiyonu düzenli olarak sağlıyoruz. Hekimlerin, hemşirelerin ve tüm personelin kendi hijyen ve güvenliklerini sağlamaları için tüm koruyucu önlemleri aldık. Aynı şekilde personelimize bu konu ile ilgili sürekli eğitim vermekteyiz.

Özet olarak; Hastanemizin işleyişinin devam etmesi için gerekli tüm önlemler alınmış olup Covid-19 şüpheli veya Covid-19 pozitif hastaları kapıdan girmiş olduğu andan itibaren hastanenin diğer birimlerinden bağımsız şekilde izole tutarak, diğer hastalarımızı ve birimlerimizi herhangi bir bulaş riskinden uzak tutuyoruz.”

“Negatif Basınçlı Odalarda Misafir Ediyoruz”

Doç. Dr. Kerem Gün

(Emsey Hospital Başhekimi)

“Hastanemize gelen tüm hastalar ve hasta yakınları acil triyaj alanında koruyucu ekipman ile çalışmakta olan sağlık personeli tarafından standart sorgulama formu kullanılarak değerlendirilmektedir.  Covid-19 açısından şüpheli kişi, bulaşı azaltıcı koruyucu ekipmanlar sağlanarak tedavisi özel olarak ayrılmış alanda yürütülmektedir. Covid şüphesi olmayan ve hastanenin diğer birimlerinden hizmet almak isteyen hastalar ise ilgili birimlere yönlendirilmektedir.

Şüpheli vakalar ileri değerlendirme yapılmak üzere diğer hastalardan farklı bir koridor ve asansör kullanılarak özel hepa filtre ve negatif basınçlı odalarda misafir edilmektedir. Tanısı kesinleşen hastalarımız ise kendileri için ayrılan klinik dışına çıkmamaktadır. Şüpheli veya tanı konulan hastalara müdahale eden personel hastanede farklı alanlarda çalışmamaktadır.”