Halkbank web
Ekonomi 25.04.2019 08:30 Güncelleme: 25.04.2019 11:24

Piramit yapılarla mücadele için 'Doğrudan Satış Komisyonu' kuruluyor

2018 yılında 1.5 milyon bağımsız girişimcisi ile 3.6 milyar TL'lik bir büyüklüğe ulaşan Doğrudan Satış Sektörü, bu yıl 25. Yılını kutlayan, ulusal ve uluslararası oyuncuların üye olduğu Doğrudan Satış Derneği (DSD) öncülüğünde Türkiye'de sayıları gün geçtikçe artan piramit yapılara karşı mücadele başlattı.
Piramit yapılarla mücadele için 'Doğrudan Satış Komisyonu' kuruluyor

Gülay YÜCEL

T.C. Ticaret Bakanlığına mevzuat değişikliği için öneride bulunan DSD, piramit yapıların önünün kesilmesi için aralarında kamunun, hukukçuların, akademisyenlerin ve sektör STK’larının bulunacağı Doğrudan Satış Komisyonu kurulmasını, Doğrudan Satış Yetki Belgesi oluşturularak, belgenin komisyon kararıyla bakanlık tarafından verilmesini ve belge alma koşullarının ağırlaştırılmasını istedi. Bakanlıkla bir yandan mevzuat çalışmaları devam ederken, DSD de sektörden olmayanları tanıyan bir Etik Kod Uygulaması hazırlıyor.

2018 yılında 3.6 milyar TL’lik bir büyüklüğe ulaşan doğrudan satış sektörü, Türkiye’de son dönemlerde sayıları gittikçe artan Piramit yapılara karşı mücadele başlattı. T.C. Ticaret Bakanlığına Tüketici Koruma Kanunu’nda mevzuat değişikli önerisinde bulunan Doğrudan Satış Derneği (DSD), aralarında hukukçuların, akademisyenlerin, kamunun ve sektör temsilcisi STK’ların da bulunacağı Doğrudan Satış Komisyonu kurulmasını, Doğrudan Satış Yetki Belgesi oluşturularak, belgenin komisyon kararıyla bakanlık tarafından verilmesini ve yetki belgesi alma ağırlaştırılmasını talep etti. Mevzuat değişikliği ile ilgili Ticaret Bakanlığı ile birlikte çalıştıklarını ifade eden DSD Yönetim Kurulu Başkanı Orkun Gül, “Sektöre hâkim bir derneğiz. Sahada ne olup bittiğini yakından izliyoruz. Piramit, Saadet Zinciri ya da Titan gibi yapılar bir yandan ülkemize ve insanlarımıza zarar verirken, diğer yandan ise sektörümüzün itibarını zedeliyor. Bunun önüne geçmek için mevzuat değişikliği sürecine öncülük ediyoruz” dedi.

Sektörden olmayanları Etik Kod Uygulaması tespit edecek

Bir yandan Ticaret Bakanlığıyla mevzuat çalışmaları devam ederken, diğer yandan ise DSD olarak bir Etik Kod Uygulaması geliştirdiklerini bildiren Orkun Gül, “Sektörümüzden olmayanları tanıyan bir Etik Kod Uygulaması hazırlıyoruz. Bu uygulama sektöre giriş yapan firmaların pazarlama planlarını yakın takibe alarak, mevzuata uygun olup olmadığını tespit edecek. Mevzuat dışı hareket ettiği belirlenen firmalar Doğrudan Satış Komisyonu ile paylaşılacak” şeklinde konuştu.

Yetki belgesi almak zorlaştırılacak

Mevcut mevzuatta Kapıdan Satış Yetki Belgesi isimli bir belge olduğunu ve bu belgeyi kapıdan satış sektörü olmadıkları halde, kendilerinin de alma zorunluluğu bulunduğunu hatırlatan Orkun Gül, “Maalesef mevcut mevzuatta kapıdan satış ve doğrudan satış aynı kefede değerlendiriliyor. Kapıdan Satış Yetki Belgesi’ni almak çok basit. Hal böyle olunca da kötü niyetli yapılar gittikçe artıyor” dedi. Piramit yapıların kendilerini ‘Kapıdan Satış Yetki Belgesi’ne sahip resmi bir firmayım’ diyerek savunduklarını belirten Orkun Gül, “Bu karmaşa ve yanlış yönlendirmenin önüne geçilmesi için Ticaret Bakanlığımıza sunduğumuz öneriler içerisinde Doğrudan Satış Yetki Belgesi çıkarılması da yer alıyor. Bunu yaparken aslında belgeyi almayı zorlaştırmayı da hedefliyoruz” diye konuştu.

Piramit yapılar kalıp değiştirerek kendilerini saklıyor

Piramit yapıların Avrupa ve Amerika başta olmak üzere dünyanın her yerinde var olduğuna dikkat çeken Orkun Gül, “Tayland ve Hindistan’ı da bu ülkelere dâhil edebiliriz. Sadece ülkemizde bu tür yapıları görüyoruz demek, haksızlık olur” dedi. DSD olarak Avrupa Doğrudan Satış Derneği ve Dünya Doğrudan Satış Derneği üyesi olduklarını kaydeden Orkun Gül, dünyada da Titan, Saadet Zinciri ve Piramit gibi yapıları çok yakından takip ettiklerini söyledi. Piramit yapıların kalıp değiştirerek kendilerini çok iyi sakladıklarını ve yeni halleriyle pazarda faaliyet göstermeye devam ettiklerini ifade eden Orkun Gül, “Kolay kazanç elde etme vaadi her yerde kendine müşteri buluyor” dedi.

Sektör 2019’da da büyümesini sürdürecek

Geçen yıl 3.6 milyar TL’lik bir büyüklüğe ulaşan doğrudan satış sektörünün bir önceki yıla göre yüzde 18’lik bir artış yaşadığına dikkat çeken Orkun Gül, sektörün büyümesini 2019 ve 2020 yıllarında da sürdüreceğini tahmin ettiklerini belirtti. Gül, Doğrudan satış sektöründe bilinirlik ve güven konularının da oldukça önem arz ettiğini söyleyerek IPSOS araştırmasından örnekler de vererek, “Türkiye’de bireylerin yarısı ‘doğrudan satış’ sistemini biliyor. Özellikle İstanbul ve Batı Anadolu ağırlıklı olmak üzere lise ve üniversite mezunlarında bilinirlik düzeyimiz oldukça yüksek. Ancak toplumun yarısının doğrudan satış sistemini bilmesine rağmen güven konusunda eksiklerimiz var” dedi.

3. Doğrudan Satış Konferansı’nda konular masaya yatırılacak

Bu yıl 3’üncüsü gerçekleştirilen Doğrudan Satış Konferansı’na da değinen Orkun Gül, konferansta hem Tüketici Koruma Kanunu’nda yürütülen mevzuat değişlikliği ve piramit yapıların gelişim süreçlerinin hem de sosyal medyanın sektöre olan katkısının değerlendirileceğini bildirdi. Doğrudan Satış Derneği (DSD) Yönetim Kurulu Başkanı Orkun Gül’ün açılmış konuşmasını yapacağı ve SELDIA Genel Sekreteri Marie Lacroix, WFDSA İcra Direktörü ve Operasyon Sorumlusu Tamuna Gabilaia, Ticaret Bakanlığı Tüketicinin Korunması ve Piyasa Gözetimi Genel Müdürü Ahmet Erdal ile Aile, Çalışma ve Sosyal Hizmetler Bakanlığı Çalışma Genel Müdürü Nurcan Önder’in görüşlerini paylaşacağı 3. Doğrudan Satış Konferansı’nda “Tüketiciyi Koruyan, Girişimciliği Destekleyen Mevzuat Tasarlamak”, “Dijitalleşme ve Sosyal Medya “Social Selling”i Nasıl Dönüştürecek?”, “Girişimcilik ve Kadınların İş Hayatına Katılımı” ve “Mesleki Tecrübeler Işığında Doğrudan Satışın Geleceğini Planlamak” başlıklı paneller de düzenlenecek.