Vakıf Katılım web
Ekonomi 05.12.2022 07:00

Porsche'dan BMW'ye kadar her türlü otomobile üretim yapan DÜNYANIN EN BÜYÜK ATEŞLEME BOBİNİ FABRİKASI TÜRKİYE'DE

ELDOR Elektronik, otomotiv sektörü için ürettiği ateşleme bobinleriyle endüstriye yön veriyor. Sanayi ve Teknoloji Bakanı Mustafa Varank, Dünyanın en büyük ateşleme bobini fabrikasında incelemelerde bulundu.
Porsche'dan BMW'ye kadar her türlü otomobile üretim yapan DÜNYANIN EN BÜYÜK ATEŞLEME BOBİNİ FABRİKASI TÜRKİYE'DE

İzmir’deki fabrikadaki üretimin yüzde 100’ünün ihraç edildiğini ifade eden Bakan Varank, “Dünya pazarının yüzde 26’sını elinde tutuyorlar. Geçen sene 200 milyon avroluk ihracat yaptılar.” dedi.

ÇALIŞANLARIN YÜZDE 75’İ KADIN

ELDOR, 1972 İtalya’da, 1998 Türkiye’de faaliyete geçti. Türkiye’de 5 fabrikası bulunan ELDOR Elektronik, otomotiv sektöründe dünyanın en büyük ateşleme bobini sistemleri üreten fabrikasını İzmir’de kurdu. Ürünlerinin yüzde 100’ünü ihraç eden fabrika çalışanlarının yüzde 75’i kadınlardan oluşuyor. ELDOR Elektronik, yaklaşık bin 800 kişiye istihdam sağlıyor. ELDOR’un, ABD, Brezilya, Çin ve İtalya’da da fabrikaları bulunuyor.

ELDOR ZİYARETİ

Bakan Varank, İzmir temasları sırasında ELDOR Elektronik’i ziyaret etti. Fabrikada incelemelerde bulunan Bakan Varank, yaptığı değerlendirmede Türkiye’nin otomotiv endüstrisinde yüksek kabiliyetleri olan bir ülke olduğunu söyledi.

GÜÇLÜ FİRMALARDAN

Bu kabiliyetleri hem yerli hem de yabancı yatırımcılar eliyle gerçekleştirdiklerini ifade eden Bakan Varank, “ELDOR firması da otomotiv endüstrisinde dünyadaki güçlü firmalardan bir tanesi. Türkiye’de ELDOR’un 5 fabrikası var. Onlardan bir tanesinin içerisindeyiz. Burası ateşleme bobinleri üreten bir fabrika ve buradaki üretimin yüzde 100’ü şu anda ihracata gidiyor.” dedi.

ELEKTRİKLİ ARAÇ YATIRIMINA TEŞVİK

Varank, ELDOR’un geçen sene Türkiye’den 200 milyon avroluk ihracat yaptığını belirterek “Biz ELDOR’un yakın zamanda yapacağı elektrikli otomobillerle ilgili bir yatırımı da desteklemek üzere teşvik belgesi düzenlemiştik. Arkadaşlarımız şu anda o yatırımı hayata geçiriyorlar.” diye konuştu.

TÜRK VATANDAŞLARIN İMZASI VAR

Otomotiv endüstrisi dönüştükçe tedarikçi firmaların da kendilerini geliştirdiklerini, güncellediklerini anlatan Varank, “ELDOR firması da elektrifikasyona yönelik elektrikli motorların gündeme gelmesiyle çok ciddi Ar-Ge faaliyetleri, yatırım ve üretim yapan bir firma konumuna geliyor. Burada sevindirici olan taraf otomotiv endüstrisinde böyle kabiliyetleri olan bir firmayı Türkiye’de misafir etmemiz ama daha da önemlisi bu şirketin kabiliyetlerinin ve geliştirdiği teknolojilerin önemli bir kısmında Türk vatandaşlarının imzası olması.” dedi.

PORSCHE VE BMW’YE KADAR BİRÇOK FİRMA MÜŞTERİSİ

Varank, fabrikada üretilen ürünlerin birçoğunu Türk mühendislerin geliştirdiğini, dizayn ettiğini vurgulayarak “Buradan çıkan ürünler dünyanın en büyük markalarında Avrupa’da aklınıza gelebilecek Porsche’sinden BMW’sine kadar her türlü otomobilde kullanılıyor. Burası bir ateşleme bobini fabrikası. Özellikle hibrit motorlu araçlara yönelik elektrik motorları ve şarj aparatlarıyla ilgili ürünlerini bize gösterdiler. ELDOR’un da destekleriyle Türkiye elektrifikasyon da öncü ülkelerden biri olacak ve buradan dünyaya sattığımız ürünlerin yanında Türkiye’deki üreticiler de ürünlerini buradan tedarik etmeye başlayacak.” diye konuştu.

YATIRIMLARINI TÜRKİYE’YE YAPIYOR

ELDOR’un dünya pazarının yüzde 26’sını elinde tuttuğunun altını çizen Varank, “Bu çok ciddi bir kabiliyet. Firmanın sahibi bir İtalyan ama 30 yıldır ülkemizde bulunuyor. Eşi Türk, dolayısıyla Türk dostu bir İtalyan ama yatırımlarının da en büyüklerini Türkiye’ye yapan bir İtalyan. Biraz önce de söyledim firmanın sahibinin İtalyan olması önemli değil. Çünkü burada geliştirilen know-how, burada geliştirilen teknolojinin altında Türk vatandaşlarının imzası var.” dedi.

DÜNYANIN EN BÜYÜĞÜYÜZ

Eldor Türkiye Genel Müdürü Hayrettin Celikhisar, Türkiye’ye 800 milyon liralık bir yatırım sözü olduklarını belirterek “Şu an içinde bulunduğumuz fabrika dünyanın en büyük ateşleme bobini fabrikası, dünyada yüzde 26, Avrupa’da yüzde 62 pazar payımız var.300 milyon TL’sini hayata geçirdik. Geri kalan için de çalışmalarımız devam ediyor. Elektrifikasyonda Türkiye’yi önemli merkezlerden biri haline getirmek için elimizden geleni yapacağız.” değerlendirmesini yaptı.