Seyahat - Turizm 02.06.2020 03:00

Sanal Dünyada gezi

Hiç düşündünüz mü? Evinizden hiç çıkmadan dünyayı gezeceksiniz. Hem de gerçekmiş gibi. O halde soru şu; Sanal Gerçeklik Turizmi Çağına hazır mısınız?
Sanal Dünyada gezi

Hakan DİKMEN

Bu konuda zaten yıllardır birçok çalışmalar yapılıyordu. Sizi evinizden VİP servis alacak, uçağınıza götürecek ve havaalanında siz, elinizde bavulunuzla uçağa binmek için işlemlerinizi yapacaksınız. Belki memur hanıma pencere kenarı ya da koridor olsun benim yerim diyeceksiniz. Biniş kartlarınız onaylanacak ve uçağa bineceksiniz. Gideceğiniz şehir hava alanına o gün hava nasılsa o şartlarda varıp, başlayacaksınız gezmeye. Bu işleri evinizdeki en sevdiğiniz koltuktan kalkmadan yapacaksınız. Size bilim kurgu filmi senaryosu gibi geldi bu anlattıklarım biliyorum. Ama bu iş için gerekli olan sadece bir VR gözlük. 

VR gözlük takan bir hanım
mayosunu giymiş evde
yüzmeye gidiyor

Eskiden binlerce dolar olan bu sanal gerçeklik gözlükleri artık 250 Türk lirası civarında. ( Tabii bu bir mobil telefon gibi. Sonu yok. Şartlara göre fiyatlar değişiyor) Ben bugün size sanal dünyada yine bir tur attırmak istiyorum. Üstelik gözlük takmanıza da gerek yok. Artık İnternet’te 4 K ya da 8 K çekilmiş bir çok şehri sanki oradaymış gibi gezebilirsiniz. Ben bu yazımda size, hem o şehirleri anlatacağım, hem kendi çektiğim fotoğrafları yayınlayacağım, hem de internet adreslerini vereceğim ki siz de gitmiş gibi olun. Hem okuyup hem de seyreder vakit geçirip yeni seyahat rotaları çizersiniz diye düşünüyorum. Hepimiz geçici olarak özüne dönmüş olabiliriz, ancak internetin mucizeleri sayesinde, bu büyük güzel dünyayı hemen hemen her ortamda sahiciymiş gibi gezebiliriz. Bu işin güzel bir bonusu da var. “Fotoğrafımı çeker misin?” Diyen diğer turistlerle uğraşmak zorunda kalmadan gezebiliyorsunuz. Sanal turlar, uzak topraklardan tarihi müzelere ve yerel hayvanat bahçenize kadar hemen hemen her yere götürüyor sizi. Videolar aracılığıyla, göz kamaştırıcı doğal fenomenlere tanık olabilir, dağ tepelerini ve derin mağaraları keşfedebilir ve her zaman ziyaret etmeyi hayal ettiğiniz şehirleri gezebilirsiniz. Ve tüm bunları kanepeden yapabilirsiniz. İşte en sevdiğimiz sanal seyahat deneyimlerimiz.

Filler olmazsa olmazlardan. Hem şans getiriyorlar hem de devasa cüsseleriyle heyecan veriyorlar

Kruger Ulusal Parkı’nda Güney Afrika safarisinde yolculuk yapabilirsiniz. Burada bulunan hayvanlar doğal ortamlarında vahşi doğada yaşıyorlar. Sakın evcilleştirilmiş sanmayın. Birden üzerinize atlayabilirler. Aslanlara, kaplanlara ve ayılara yakın olmak için nadir bir şans sunan bu deneyim evinize tam bir safari getiriyor. Kruger Ulusal Parkı Afrika’nın en büyük hayvan rezervlerinden biri. Gergedanları, zürafaları ve antilopları gözlemleyebilirsiniz bunun için yapmanız gereken tek hareket size vereceğim bu web adresini izlemeniz. Sanki oradaymışsınız gibi hissedeceksiniz. Ekranı sağa sola kaydırabilir etrafınıza da bakabilirsiniz. İsterseniz sadece gökyüzüne bakın. Birden yanınızdan bir gergedan geçebilir dikkat edin. Şaka bir yana benim yazımı okuduktan sonra seyredin. Sonra çölde kaybolursunuz. işte bu güzel parkın 360 derece görüntülerinin videosu. https://youtu.be/bSo-_jkyN2M 

Güney Afrika, “Beş büyük” olarak adlandırılan Bufalo, Fil, Aslan, Leopar, Gergedanın yanı sıra, Mirketlerden ( Gelinciğe benzeyen Afrika’ya özgü bir hayvan.) Vervet maymunlarına,zürafadan  zebraya, impalalardan rengârenk kuş türlerine ve Penguenlerden foklara, her türlü deniz canlısına ev olmuş. Bu canlıları hayvanat bahçelerinde değil, kendi yaşam alanlarında gözlemleyebiliyorsunuz. Bu yaşam alanlarından en meşhuru Kruger Ulusal Parkı…    https://www.youtube.com/watch? v=Lo9SOZr5aQU  Bu web adresindeki video 5 K olarak çekilmiş. O vahşi hayvanları evinize çok net bir şekilde getiriyor.  

Timsahlar çok tehlikeli.
Afrikada elinizi sakın nehirlerde, göllerde suya sokmayın. 

Dünya’nın en büyük ve en eski vahşi yaşam alanlarından biri olan bu park, yaklaşık 20 bin kilometrekarelik yüzölçümüyle tüm Afrika’nın en büyük milli parkı. Bir bölümü Zimbabve’de kalan bu parkın kuzeyden güneye uzunluğu 352 kilometre, doğudan batıya genişliği ise yaklaşık 60 kilometre.

Fotoğraftaki nehir tekneleriyle değişik hayvanları suda ve karada görme şansınız olabiliyor. Suyun içinden birden bir suaygırı çıkabiliyor. Ya da kütük sandığımız yüzen bir nesne bir anda ağzını açan bir Timsah olabiliyor. İşte bu denli heyecanlı ama bir o kadar da macera dolu bir ortamı yaşamak çok farklı bir tecrübe.  

Kruger’e Cape Town’dan gitmek istiyorsanız öncelikle Johannesburg’a gelmeniz gerektiğini söylemeliyiz. Johannesburg – Cape Town arası en pratik ulaşım şekli uçak. Bunun yanı sıra 1 günden daha uzun bir sürüş süresini dikkate alırsanız araçla da gidebilirsiniz. Araçla seyahat emsalsiz bir yol manzarası görmenizi sağlıyor.

Bunun yanı sıra, iki şehir arasında tren yolculuğu yapılması da mümkün. Meşhur “Mavi Tren”le yapılacak seyahat 26 saat sürüyor. Fakat tüm konforun düşünüldüğü bu tren, üç odalı suiti, banyolu odaları ile beş yıldızlı otel hizmeti sunuyor. Bu fotoğraf da Yemek vagonundan. https://vimeo.com/123398008  bu adres de trenin...

Afrika daki yerli çocuklara ne anlatıyorsam beni çok dikkatli dinliyorlar. Ayıptır söylemesi ama siz de belki yapmak istersiniz, ben bu çocukları bol olan köylere giderken defter, kitap, kalem ve şekerler alıp gidiyorum. Böyle olunca hem çocuklar sebebleniyor, hem de daha sıcak bir bağ kuruluyor. Bu fotonun öncesinde ve sonrasında çocuklarla sarmaş dolaş olmuştum. Onlarla top oynayıp çok gülmüştük. Ama bu pandemik izolasyon günlerinden sonra nasıl olacak bilmiyorum. Size yine Afrikalı çocukların bir videosu ile veda etmek istiyorum. https://www.youtube.com/watch? v=XmH3U39mZ88

Artık size gittiğim yerleri anlatırken bu tip sanal adresler vereceğim. Benim fotoğraflarımla destekleyeceğim bu yazılarımı umarım beğenirsiniz. Ülkemizin güzelliklerini de izlemek isterseniz www.voyageturkiye.com adresine bakabilirsiniz. Hoşçakalın sağlıklı kalın.