Magazin 20.09.2018 02:00

Sanatseverler Dirimart'ta Buluştu

Türk ressam Fahrelnissa Zeid'in özel koleksiyonundan oluşan eserlerin yer aldığı yağlıboya sergisi, önceki akşam Dolapdere Dirimart'ta sanatseverlerle buluştu.
Sanatseverler Dirimart'ta Buluştu

Fahrelnissa Zeid’in, 2017’de Tate Modern ve Deutsche Bank KunstHalle’de gerçekleştirilen retrospektifte sergilenmiş olan eserlerinden bir seçkiyi de sanatseverlerle buluşturan sergi, büyük ilgi gördü. Dirimart’ın ulusal ve uluslararası platformlarda temsil ettiği sanatçının ailesi ve Türkiye’deki koleksiyonerlerin işbirliğiyle düzenlenen sergi, Fahrelnissa Zeid’in kırk yılı aşkın bir süre boyunca ürettiği farklı dönemlere ait yağlıboya resimlerinden örnekler sunuyor. Sergiye paralel olarak, Adila Laïdi-Hanieh’in kaleme aldığı Fahrelnissa Zeid: ‘İç Dünyaların Ressamı’ adlı biyografinin Türkçe çevirisi RES Yayınları tarafından yayımlandı.

Sergi, sanatçının 1940–80 yılları arasına yayılan, minyatür kurgusunu çağrıştıran figüratif kompozisyonlarıyla erken dönemine; vitray yüzeylerini anımsatan geometrik ve lirik soyutlamacı çalışmalarıyla olgunluk dönemine ve portreye yoğunlaşarak psikolojik anlatıyı ön plana çıkardığı geç dönemine ait eserlerini kapsıyor. İstanbul, Londra, Paris, Amman gibi şehirlerde yaşamını sürdüren Zeid, sanatında bu şehirlerin ve sanat ortamlarının etkilerini yansıtır.

Fahrelnissa Zein’in oğlu Prince Ra'ad bin Zeid’in açılış konuşmasıyla başlayan sergi ilk gününde bir çok sanatseveri ağırladı. Sergiyi gezen isimler arasında Hüsnü Özyeğin, Ayça Dinçkök, Mehmet Yılmaz, Hülya Kızılırmak, Rüya-Yahşi Baraz, Reyha Alper gibi iş ve cemiyet hayatından isimler yer aldı. Sergi 18 Eylül-4 Kasım tarihleri arasında Dolapdere Dirimart’ta ziyaretcilere açık olacak.