Ekonomi 13.09.2018 21:40

Savunma Sanayiinde Yerli Üretimin Dünyaya Sergilendiği SAHA EXPO Açıldı!

Yerli savunma sanayiinde geliştirilen en son teknolojilerin, sistemlerin ve ürünlerin yer aldığı SAHA EXPO 2018, kapılarını açtı.
Savunma Sanayiinde Yerli Üretimin Dünyaya Sergilendiği SAHA EXPO Açıldı!

 SAHA İstanbul Yönetim Kurulu Başkanı Haluk Bayraktar, 2004 yılında temelleri atılan Milli Teknoloji Hamlesi sayesinde Türkiye’nin artık kendine ait savaş uçakları, eğitim uçakları, helikopterleri, insansız hava araçları (İHA), silahlı insansız hava araçları (SİHA) olduğunu söyledi. Bayraktar, Türkiye’nin savunma sanayinde millileşmesi için ‘Milli Teknoloji Hamlesi’ne sahiplenmesi gerektiğini belirtti. Sanayi ve Teknoloji Bakanı Mustafa Varank ise Türkiye’nin son 16 yılda, savunma sanayindeki yerlilik oranının yüzde 24’ten, yüzde 65 seviyesine çıktığını belirterek, “Sanayiciler bizim baş tacımız” dedi.

Yerli milli savunmanın görkemli buluşması SAHA EXPO Savunma, Havacılık, Uzay Sanayi Fuarı  görkemli bir açılışla başladı. BAYKAR, ROKETSAN, HAVELSAN, KALE GRUBU, ASELSAN, TAİ, TUİS, Turkish Technic gibi savunma ve sivil havacılık sektöründen 135 firmanın yer aldığı SAHA EXPO, 3 gün boyunca yerli milli sanayinin vitrini olacak. 12 ülkeden 24 firmanın katıldığı SAHA EXPO’da 3 gün boyunca 644 ikili iş görüşmesi gerçekleştirilecek. Yerli firmaların ilk kez böyle bir konseptte bir araya geleceği,  Uluslararası Rekabetin Geliştirilmesi (UR - GE) Projesi kapsamında firmalara dönük etkinliklerin yer alacağı SAHA EXPO 2018 uluslararası işbirliği anlaşmalarının yapıldığı networklerin kurulduğu bir platform olacak.  

Türkiye’de ilk kez üretilen milli ve yerli  stratejik ürünlerin sergilendiği fuar SAHA İstanbul Yönetim Kurulu Başkanı ve Baykar Genel Müdürü Haluk Bayraktar, Cumhurbaşkanı Başdanışmanı, Sanayi ve Teknoloji Bakan Yardımcısı Hasan Büyükdede, Savunma Sanayi Başkanlığı Başkan Yardımcısı Dr. Celal Sami Tüfekçi, Sanayi ve Teknoloji Bakanı Mustafa Varank, İstanbul Valisi Vasip Şahin, İstanbul Belediye Başkanı Mevlüt Uysal, İTO Başkanı Şekip Ağdaviç, İSO Başkanı Erdal Bahçıvan ve MÜSİAD Başkanı Abdurrahman Kaan ve üst düzey protokolün  katılımıyla gerçekleştirildi.

SAHA İstanbul Savunma Havacılık Uzay Kümelenmesi Derneği olarak bu yıl ilkini gerçekleştirdikleri kümelenmenin, bugüne kadar yaptığı çalışmaların adeta vitrini olma özelliği taşıyan SAHA EXPO Fuarı’nı düzenlediklerini ifade eden SAHA İstanbul Yönetim Kurulu Başkanı Haluk Bayraktar, fuarın Türk sanayisine katkı sağlayacağını söyledi.

SAHA İstanbul Türkiye’nin en büyük kümelenmesi

Bölgedeki sanayicilerle oluşturdukları SAHA İstanbul kümelenmesinin Türkiye’nin Milli Teknoloji Hamlesi için öncü nitelikte çalışmalar yaptığını anlatan Bayraktar, şöyle konuştu: “SAHA İstanbul, 2015 yılında Türkiye’nin sanayii üretiminin yüzde 54’ünün gerçekleştiği, Marmara’nın Kuzeyindeki bölgenin sanayii potansiyelinin, savunma ve sivil havacılık sanayiine yönelik üretim yapacak şekilde değerlendirilmesi, savunma sanayisine yeni firmalar kazandırılması amacıyla kuruldu. Bu bölgedeki firmaları, yerli ve yabancı ana yüklenici firmalar ile buluşturmak, aralarında bir köprü olmak hedefiyle faaliyetlerine başlayan kümelenmemizin 3 yıldır sürdürdüğü yoğun çabaların ardından, bugün SAHA EXPO, Savunma Havacılık Uzay Sanayi  Fuarı’nın açılışını gerçekleştiriyor olmaktan kıvanç duyuyoruz.”

‘Hedefimiz milli sistemler geliştirmek’

SAHA İstanbul olarak savunma, sivil havacılık ve uzay sanayisini geliştirmek, bu alanda üretim yapan yerli firma sayısını artırmak için çalıştıklarını belirten Bayraktar, şunları söyledi:

“Ülke olarak kendi ihtiyaçlarımızı karşılamanın yanı sıra, ihracat da yapar bir ülke haline gelmek için yoğun çaba gösteriyoruz. Gösterdiğimiz çabanın, verdiğimiz emeğin karşılığı olarak büyümeye, gelişmeye, ülkemiz yararına işbirliklerine aracılık etmeye devam ediyoruz. 27 firma tarafından kurulan SAHA İstanbul, bugün 308 üye firmayı, 11 üniversiteyi içinde barındıran yapısı ile Türkiye’nin en büyük kümelenmesi. Bu kadar kısa sürede ulaştığı üye sayısı ile SAHA İstanbul, aynı zamanda Türkiye’nin en hızlı kümelenmesi olarak yoluna devam ediyor. 3 yılı aşkın bir süreyi geride bırakırken SAHA İstanbul olarak hedefimize giden yolda pek çok başarılara imza attığımızı gururla söyleyebilirim. Öncelikli hedefimiz başında da söylediğimiz gibi kendi yetenekleri çerçevesinde olabildiğince daha fazla sanayicimizin sisteme dahil olmasını sağlayarak savunma sanayiimizde yerlilik oranını arttırmak ve milli sistemler geliştirmek... “

 Savunma sanayisinde görülen gelişime dikkati çeken Bayraktar, şunları kaydetti:

“Bugün artık Türkiye kendi geliştirdiği platformlarla ana platform üretici gücüne erişti. Şimdi artık bizim bu ana platform üretici gücünden komponent ve bileşenlerdeki teknolojilerde derinlik kazanarak ilerlememiz gerekiyor. Bunun için önümüzde hiçbir engel yok. Çünkü önceden montaj yapmak üzere satın aldığımız savaş uçakları, eğitim uçakları, helikopter yerine, artık tamamen fikri mülkiyet hakları bizde olan, tasarımını kendimiz yaptığımız insansız hava araçlarımız (İHA), silahlı insansız hava araçlarımız (SİHA), savaş helikopterlerimiz, eğitim uçaklarımız, savaş gemilerimiz var. Bu zaten en önemli gücümüz bizim.”

‘Milli Teknoloji Hamlesi’ni sahiplenmeliyiz’

 SAHA İstanbul Yönetim Kurulu Başkanı Haluk Bayraktar, sözlerini şöyle tamamladı:

“Ülkemizde savunma alanında çok önemli bir dinamizm var ve bizim bu dinamizmi diğer sektörlere örnek olarak sunabilmemiz lazım. Son yıllarda Milli Teknoloji Hamlesi olarak isimlendirdiğimiz bu atılıma hep birlikte sahip çıkarsak çok daha iyi noktalara gidebiliriz. Endüstri 4.0 gibi yurtdışından gelen kavramlarla değil kendimize ait kavramlarla, kendi gücümüzle, kendi başarılarımızla yapabiliriz.  Eğer kendi teknolojimizi geliştirmezsek, bantlarda üretilen ürünleri kontrol eden bilgisayarları onlar kontrol eder. Onlardan izinsiz bir makinenin yerini bile değiştiremeyiz. Bu nedenle Milli Teknoloji Hamlesi’ni sahiplenmeliyiz. Parasını ödemiş bile olsak ihracat engelleriyle karşı karşıya kalıyorduk. Parasını ödediğimiz SİHA’ları bize vermiyorlardı. Şimdi haftada 1 SİHA üretiyoruz. Bu nedenle Milli Teknoloji Hamlesi’ni sahiplenmeliyiz.”

 ‘Dışa bağımlılığımız gün geçtikçe azalmaktadır’

Savunma Sanayi Başkanlığı Başkan Yardımcısı Dr. Celal Sami Tüfekçi, SAHA EXPO’nun Türkiye için büyük bir adım olduğunu belirtti. Milli ve yerli savunma sanayine sahip, sektörde küresel etkinliğini ispatlamış bir Türkiye hedeflendiğini belirten Tüfekçi, “Bu yolda hızla ilerlemekte olan ülkemiz, savunma sanayi alanında da özellikle son yıllarda ciddi bir atılım içinde. Yürütülmekte olan projeler vasıtasıyla sanayimiz ve ihracatımız büyümekte ve bu alanda dışa bağımlılığımız gün geçtikçe azalmaktadır. Daha da önemlisi bu projelerin çıktıları olan platformalar ve sistemler harekat sahasında kullanılmakta ve kahraman askerlerimizin görevlerini icra etmelerine yardımcı olmaktadır. Bunun açık örneklerini yakın zamanda gerçekleştirilen Fırat Kalkanı ve Zeytin Dalı harekatlarından hep birlikte görmüş bulunuyoruz” dedi.

 ‘Teknolojiyi ve rekabeti yöneten ülke olmalıyız’

Türkiye’nin artık kendi İHA’sını, SİHA’sını, helikopterini, tankını, gemisini tasarlayıp üretebildiğini anlatan Sami Tüfekçi, şöyle konuştu: “Savunma platformlarında olduğu gibi bugün artık kendi görev sistemlerinizi ve silahlarımızı üretebiliyoruz. Ama bu gelişmeleri hiçbir zaman yeterli bulmuyoruz ve hiçbir zaman da yeterli bulmayacağız. Çünkü devamlı olarak dünyada yaşanan gelişmeleri izlemek ve ordumuzun sürekli değişen muharebe ortamına uygun şekilde donatılmasını sağlamak zorundayız. Teknolojiyi yöneten, hatta çığır açan, liderlik eden bir rekabeti yöneten bir ülke olmalıyız.”

Türkiye’nin milli ve yerli savunma sanayi için atacağı adımlarda sanayi, yan sanayi, KOBİ, araştırma merkezleri, teknoloji firmaları ve üniversitelerin etkin bir işbirliği içinde olması gerektiğinin altını çizen Tüfekçi, “Biz bunu sağlamak üzere gerekli mekanizmaları oluşturduk ve oluşturmaya devam ediyoruz. Ülkece hedeflerimize adım adım ilerlerken, SAHA EXPO 2018 ve bu gibi etkinlikler kaydettiğimiz aşamaları hep birlikte görmemiz, değerlendirmemiz, gururlanmamız için oluşturulmuş çok önemli platformlardır” diye konuştu.    

Sanayiciler bizim baş tacımız

SAHA EXPO 2018’in açılışı konuşmasını yapan Sanayi ve Teknoloji Bakanı Mustafa Varank, SAHA İstanbul kümelenmesinin önemine değindi. SAHA İstanbul’un stratejik önem arz eden yüksek katma değerli ürün üretiminde katalizatör vazifesi üstlendiğini belirten Varank, birçok ürünün SAHA İstanbul sayesinde millileştirildiğini söyledi.

SAHA İstanbul’un ortaya koyduğu modelin tüm sanayiye ilham vereceğini düşündüğünü belirten Mustafa Varank, şöyle konuştu: “Türkiye son 16 yılda, savunma sanayindeki yerlilik oranının yüzde 24’ten, yüzde 65 seviyesine çıkardı. Bu gurur verici ivmeyi elbette siz değerli firmalarımızla yakaladık. Savunma sanayinin stratejik önemine inanan, bu alanda yatırım yapan ve savunma yatırımlarını milli görev olarak benimseyen herkese teşekkür ediyorum. Sizler bizim başımızın tacısınız. Bundan sonra dünyadaki savunma sanayi firmaları arasında çok daha fazla Türk firması göreceğimize yürekten inanıyorum.”

‘Kendi milli ve yerli gücümüzle aşamayacağımız hiç bir engel yoktur’

Hükümetin 100 günlük eylem planı ve destek ve önlem paketine değinen Varank, sözlerini şöyle tamamladı: “Ülkemize teknolojik üstünlük kazandıracak olan projelere cari açığı  azaltacak yatırımlara öncelik vereceğimizi ilan ettik. İlk aşamada ülkemizin 30 milyar dolarlık ithalatına karşılık gelen ürün gruplarının yerleştirilmesine odaklandık.  Yükselen teknolojide paradigma değişimlerini yakalamayı hedefleyen, bugünden 5- 10 yıl sonrasına etki etmeye yönelik adımlar atacağız. Türk Savunma ve Havacılık Sanayii’nin cirosunun yaklaşık yüzde 21’i AR-GE’ye ayrılmaktadır. Rekabet gücünü devam ettirmenin temel koşulu AR-GE ve yenilikçiliktir. Zeytin Dalı ve Fırat kalkanı  Operasyonları’nda millet olarak bir kez daha gördük ki, kendi milli ve yerli gücümüzle aşamayacağımız hiç bir engel yoktur.”   
Cumhurbaşkanı Başdanışmanı ve Sanayi ve Teknoloji Bakan Yardımcısı Hasan Büyükdede ise, 4 yıl önce savunma sanayiinde yerlilik oranını arttırmak üzere SAHA İstanbul’u kurduklarını söyledi. SAHA İstanbul’un bugün geldiği noktada Türkiye’nin en büyük kümelenmesi olduğuna dikkat çeken Büyükdede, “SAHA EXPO’nun Türkiye’nin savunma sanayisinin millileşmesinde önemli katkı sağlayacağına gönülden inanıyorum” dedi.

SAHA EXPO’nun ev sahipliğini yapan Haluk Bayraktar, Sanayi ve Teknoloji Bakanı Mustafa Varank, Savunma Sanayi Başkanlığı Başkan Yardımcısı Dr. Celal Sami Tüfekçi ve Cumhurbaşkanı Başdanışmanı, Sanayi ve Teknoloji Bakan Yardımcısı Hasan Büyükdede’ye plaket verdi.  Açılışın ardından Bakan Varank ve protokolde yer alan isimler; SAHA İstanbul Yönetim Kurulu üyeleriyle birlikte  fuarı gezdiler.