Otomotiv 17.12.2018 03:00 Güncelleme: 17.12.2018 02:05

Sektör "Desteğe Devam" Dedi!

İki ay geçerli olan ÖTV ve KDV desteği bu ay sonu bitiyor. Otomotiv sektörü bu iki ayda satışlarını arttırdı ve rahat bir nefes aldı.
Sektör "Desteğe Devam" Dedi!

Şimdi gözler 2019’a yöneldi. Biz de otomotiv sektörünün önemli marka yöneticilerine “Son 2 ayda gelen ÖTV ve KDV desteği ile 2018 yılı satışlarınız ne ölçüde değişti? Bu desteğin 2019 yılında da aynen devam etmesini yetkililerden ister misiniz?” diye sorduk. Otomotiv marka yöneticileri genel olarak  “desteğe devam” derken sadece İntercity Yönetim Kurulu Başkanı Vural Ak desteğe son verilmesi gerektiğini söyledi. İşte otomotiv sektörümüze yön veren  önemli marka yöneticilerinin sorularımıza yanıtları…

Renault Mais Genel Müdürü Berk Çağdaş:

“Vergi indiriminin bir süre daha devam etmesini istiyoruz”

Vergi indirimleriyle otomotiv sektörünün desteklenmesi, olası çok büyük bir durgunluğun önüne geçti. Hükümetimizin desteğinin, sektör için en önemli dönem olan Kasım - Aralık aylarında gelmesi, showroomlara hareketliliği geri getirdi ve bu da Kasım rakamlarına yansıdı. Vergi indirimiyle beraber yılsonu kampanyalarının da etkisiyle 58 bin 204 adet satış gerçekleşti. Halbuki Ekim ayında, 21 bin 571 adet toplam satış ile bir önceki yılın aynı ayına göre yüzde 76 daralma gerçekleşmişti. Kasım ayında Renault Grubu olarak 9 bin 492 adet satış yaptık. Sektörde daralma sürüyor ancak vergi indirimi sayesinde etkisi yavaşladı. Kasım- Aralık aylarında ancak 50 bin araç satılabilecekken bugün 120 bin civarı satış bekliyoruz. Türkiye ekonomisi açısından ihracat, istihdam ve diğer sektörlere girdi yaratma kapasitesi ile otomotiv sektörünün önemi çok büyük. 1 adet araç üretildiği zaman 20 tane sektör çalışıyor, 12-13 sektöre girdi sağlıyor. Kasım ayı sonu üretim rakamları açıklandı; 11 ayda toplam otomotiv ihracatı 29,7 milyar dolar olarak gerçekleşti. Otomotiv, ihracat sıralamasında ilk sırada ve ürettiğinin yüzde 85’ini ihraç eden bir sektör. Şu anda hükümetimizin açıkladığı tablo, bu vergi indiriminin yıl sonuna kadar devam etmesi yönünde. Türkiye ekonomisine önemli katkısı olan sektör oyuncuları olarak biz vergi indiriminin bir süre daha devam etmesini istiyoruz ama tabi ki ekonominin genel şartları çok daha önemli. Hükümetimiz en doğru kararı verecektir.

Fiat Marka Direktörü Altan Aytaç:

“Her türlü desteğe olumlu bakıyoruz”

“Türkiye otomotiv pazarı 2017 yılını, 1 milyon adet seviyesinde kapatmıştı. 2018 yılı ilk çeyreğinde pazar geçen yıllar seviyesinde seyrederken yılın ikinci yarısı itibarıyla, önemli ölçüde daralma yaşadık. Bu daralma bazı aylarda yüzde 70’leri buldu. Daha sonra, 31 Ekim’de açıklanan ÖTV ve KDV destekleri ile birlikte 1 Kasım’dan itibaren showroom trafiğinin hızla artmaya başladığını gördük. Bu karar otomotiv sektörüne yeniden hareket ve moral getirdi. Son iki ay pazarın 150 bin adet seviyesinde gerçekleşeceğini tahmin ediyoruz. Eğer bu destekler olmasaydı bunun yarısı olurdu. Dolayısıyla ÖTV-KDV destekleri ile pazarın ikiye katlandığını söyleyebiliriz. Fiat markası olarak biz de hükümetin bu desteğine ilave olarak, farklı kampanyalar ve finansman kolaylıkları sunduk. Ürün gamında yerli model oranı en yüksek marka olmanın avantajını da bu dönemde en iyi şekilde kullanarak araç bulunurluğumuzu arttırdık ve kısa sürede artan talebe hızlı cevap vermeye özen gösterdik. Kampanyalarımızda, bağlı finansman şirketimiz Koç Fiat Kredi’nin de desteğiyle kredi destek kampanyalarımızı ön plana çıkardık. ÖTV desteği ve kampanyalar sonucunda showroomlarımızdaki trafik gözle görülür şekilde arttı. Kasım sonu itibariyle satışlarımız 60 bin adede yaklaştı. 2016 yılından itibaren iki yıl üst üste Türkiye’nin en çok tercih edilen otomobili olan Fiat Egea Sedan modelimiz yıl boyunca toplam 26 bin 342 adetlik satış rakamına ulaşarak, 2018 yılının ilk 11 ayında kendi sınıfının ve Türkiye’nin en çok satılan modeli olarak bizi yine gururlandırdı. Aralık ayında da benzer bir performans göstereceğimizi ve yılı yine geçen yıl seviyesinde bir pazar payı ile kapatacağımızı öngörüyoruz. Son yıllarda sürekli büyüyen Türkiye ekonomisi ve otomotiv sektörü oldukça dinamik bir yapıya sahip. Doğru koşullar oluştuğunda pazarın yeniden, nasıl ve ne kadar hızlı hareketlendiğini Kasım ayında hep beraber gördük. Türkiye’nin dinamikleri çok kuvvetli ve sektörümüzün potansiyeli yüksek. Bu potansiyelin en üst düzeyde kullanılabileceği her türlü desteğe olumlu bakıyoruz…

Ali Haydar Bozkurt CEO Toyota Türkiye Pazarlama ve Satış A.Ş.:

“Yüksek miktardaki vergi yükünün değişmesiyle piyasa hareketlenecektir"

“Kasım ayı başında yürürlüğe giren ÖTV indirimi ve ticari araçlarda KDV’nin yüzde 1’e çekilmesinin etkilerini hemen gördük. Buna hurda indirimi ve avantajlarla dolu kasım kampanyamız da eklenince showroom trafiğimizde büyük hareketlilik hemen göze çarpmıştı. Bu süreçte bayilerimiz gece geç saatlere kadar açık kaldılar ve önemli oranda satışlar gerçekleştirdiler. Böylelikle binek otomobil pazarında kasım ayını 5 bin 403 adetlik satış adedi ve yüzde 11,7’lik pazar payıyla birinci sırada tamamladık. Toyota olarak 2017 yılını 45 bin 209 adetlik satış ile kapatmıştık. 2018 yılının 11 ayında da toplamda 30 bin 485’lik satış gerçekleştirdik. Geçen yıla göre yaptığımız satışlara ulaşamasak da zor bir dönemde hedefimizi gerçekleştiriyoruz. Bunun yanında ayrıca bazı modellerimizde stoklarımızı da erittik. Mevcut stoklar maliyeti artıran faktörlerden biridir.

 2019 sadece bizim için değil tüm sektör için çok hassas bir sene olacak. Kredi faizlerinin yükselmiş olması, kurların yükselmiş olması önümüzdeki dönemde de hissedilecektir. Bu yüzden 2019’da toplam pazarın biraz küçülmesini öngörüyoruz. Kurlar herhangi bir yerde stabil olmaya başladığında, planlama yapmak en azından daha mümkün olacak. Faizlerin yüksekliği de tüketiciyi hala düşündürüyor.  Motorlu Taşıtlar Vergisi, Hurda Teşviği ve engelliler için matrahlarda bir değişim olmadı. Bu değişim olursa bunun yansımaları da çok olumlu olacaktır. Yüksek miktardaki vergi yükünün değişmesiyle piyasa hareketlenecektir. Böylelikle toplam araç satışından elde edilen vergi oranı da artacaktır. Kalıcı bir vergi sisteminin gelmesi hem sektörü hem de müşterilerimizi rahatlatacaktır. 

Ford Otosan Pazarlama, Satış ve Satış Sonrası Genel Müdür Yardımcısı Özgür Yücetürk

“Bu indirimlerin sürdürülmesi hayati önem taşıyor”

“Hazine ve Maliye Bakanlığı ile yapılan görüşmeler doğrultusunda hızlı bir şekilde uygulamaya alınan ÖTV ve KDV indirimleri, tüm sektörde olduğu gibi Ford Otosan olarak bizim de satışlarımıza çok önemli bir katkı sundu, sunmaya da devam ediyor. Sektörde ÖTV ve KDV indirimlerinin ardından görülen pozitif gidişatın devamının sağlanması gerekiyor. Sektör için hayati bir destek taşıyan bu indirimlerin devamı ile piyasadaki daralmanın daha da gerileyerek, endüstriye pozitif etkisinin süreceğini öngörüyoruz. Hem araç satın almak isteyen müşteriler hem de sektörde oluşan stokların eritilmesi konusunda bu indirimlerin sürdürülmesi hayati önem taşıyor.

Doğuş Otomotiv İcra ve Yönetim Kurulu Başkanı E. Ali Bilaloğlu :

“Teşviklerin devamlılığı ile iç pazarın hareketlenmesi sağlanacaktır”

2018 yılsonu için pazar tahminimiz 575 – 600 bin adet aralığına inmişken Hazine ve Maliye Bakanı Sayın Berat Albayrak’ın 31 Ekim tarihinde yapmış olduğu ÖTV ve KDV indirimi kapsamındaki açıklamalar ile sektörde yeniden ümitler yeşermiştir, ürünlere olan talepte bir miktar hareketlilik oldu.   Bu gelişmeler ışığında 2018 yıl sonu tahminimiz 640-660 bin adet seviyesine çıkmış bulunmaktadır. Ardından Ticaret Bakanlığı’mız  ‘Binek Otomobil’ tanımlı araçların, 2018 yılının son altı ayında üretildiği uygunluk belgesine göre tespit edilenlerin 30/6/2019 tarihine kadar ithaline izin verilmesi yönünde Gümrükler Genel Müdürlüğü’nün bilgilendirildiği belirtti. Sektörümüz adına çok önemli olan bu karar yıl sonunda dövize aşırı talebin olmasını engelleyerek kur dalgalanması riskini  önemli ölçüde minimize edilmiştir. Sadece sektörümüz için değil ülke ekonomisi içinde çok önemli olan bu konuların hızla değerlendirilip karara bağlandığı için yöneticilerimize ayrıca teşekkür ederiz.  Bu ve bunun gibi teşviklerin devamlılığı ile 2019 yılında iç pazarın hareketlenmesi sağlanacaktır. Otomotiv pazarının bu sayede 2019 yılında, 450 bin seviyelerinde gerçekleşeceğini öngörüyoruz.  Son yıllarda yaratılan iç pazar, ana ve yan sanayinin başardığı üretim ve ihracat, bunların da ötesinde tüm sektörün ana oyuncuları ve bağlı sektörleriyle yarattığı istihdam ülkemiz için çok kıymetli. Otomotiv, peşinden birçok sektörü sürüklüyor olmasıyla da önemli bir konumda. Ülkemizin lokomotif sektörlerinden otomotivin iç pazarın yeniden 1 milyon seviyelerine taşıyacak politikaların geliştirilmesi, güven ortamı ve istikrarın sürdürülebilir kılınması ülkemiz ekonomisi bakımından da çok önemli.

NISSAN Türkiye Genel Müdürü Sinan Özkök:

“Süreci hızlandırmak adına destekler sürmeli”

“Otomotiv sektörü üretim, ihracat ve yan sanayisiyle Türkiye ekonomisinin lokomotifi. Otomotiv sektörünün gelişimi ve daha iyi bir pozisyona gelmesi için yapılan her türlü desteği ve teşviki olumlu buluyor ve destekliyoruz.  Biz tüketicilerimize artan döviz kurlarını yansıtmamak ve onlara en ideal koşulları sunmak için tüm imkanlarımızı kullandık. Buna ek olarak ÖTV ve KDV indirimlerinin tamamını müşterilerimize yansıttık. Bu yaklaşımımız müşterilerimizden oldukça iyi geri dönüş aldı.  Kasım ayında 4 bin 762 adetlik satış gerçekleştirerek yüzde 8,2 rekor pazar payı elde ettik. Binek araçlarda ise 4 bin 557 adetlik satış performansı göstererek pazar payımızı  yüzde 9,8’e çıkarttık ve marka sıralamasında 3. sırada yer aldık. Hem toplam pazarda hem de binek araçlarda elde ettiğimiz pazar payları bizim Türkiye’deki 25 yıllık tarihimizin en yüksek oranları.  Bu sonuçlara göre Kasım ayında satılan 10 binek araçtan biri, SUV segmentinde ise satılan 3 araçtan biri NISSAN oldu. Yılın ilk 10 ayında 9.3 milyonluk satış performansıyla dünyanın en çok satan otomotiv grubunun bir parçası olarak, Türkiye’de de başarılı işlere imza atıyoruz.

Kasım ayında elde ettiğimiz pazar payı ile görüyoruz ki, yaptığımız kampanyalar ve ürünlerimiz müşterilerimiz tarafından çok fazla beğeniliyor. Showroom’larımıza çok yoğun bir ilgi var ve satış personelimiz tam performans ile görevlerini yerine getiriyor. Kasım ayında olduğu gibi Aralık ayında da bu yoğunluk ve ilgi sürüyor.

QASHQAI, X-TRAIL, JUKE modelleriyle Türkiye’de SUV segmentinde liderliğimizi sürdürüyoruz.   Türkiye’de SUV segmentinde pazar payımızı %29’a çıkardık. D-SUV segmentindeki modelimiz X-TRAIL, kendi segmentinde %70 pazar payı elde ederek tüm segmentlerde en çok satan 7. model oldu. Sınıfının öncüsü ve lideri kompakt SUV modeli QASHQAI ise, Kasım ayında tüm pazarda en çok satan 4. model oldu. Sektörümüz döviz kurlarına bağlı olarak yılın 11 ayında  yüzde 34 küçülme gösterdi. Kasım ayındaki ÖTV ve KDV düzenlemesi sektörümüzün bir nebze olsun nefes almasını sağladı ve satışlar artış trendi içine girdi. Sektörün içinde olduğu yükseliş trendinin sürmesi ve satış rakamlarının tekrar 2017 bandına ulaşabilmesi için destek ve teşviklerin sürmesi gerekiyor.  2019'da da sektörün desteklenmesi gerek. Bir an önce pazarın en az 800 binli normal seviyelerine gelerek hem ekonomiye hem de vergi gelirlerine katkısının devam etmesi gerekiyor. Bu sadece sektör için değil Türkiye ekonomisi için de oldukça önemli. Pazar geçen yıla nazaran yaklaşık olarak 3’te 1 küçülme ile yılı tamamlayacak. Önümüzdeki yıl da bu küçülmenin süreceğini ve pazarın tekrar 1 milyon seviyesini ancak 2023 yılında yakalayacağını tahmin ediyoruz. Bu sebeple bu süreci hızlandırmak adına destekler sürmeli. 

Peugeot Türkiye Genel Müdürü İbrahim Anaç:

“Kredi faiz oranlarının düşmesi gerekiyor”

“Türkiye Otomotiv pazarının son aylarda yaşadığı sıkıntıların son vergi indirimleri ile bir nebze de olsa azaldığını söyleyebiliriz. Peugeot olarak Türkiye pazarının potansiyeline inanıyoruz ve sektörü canlandırmak üzere alınan aksiyonlardan da mutlu olduğumuzu paylaşmak isteriz. Bilindiği üzere özellikle Ağustos-Ekim döneminde sektör ciddi bir duraksamaya girdi. Filo pazarında yaşanan daralmanın da etkisi ile toplam Pazar geçtiğimiz yılın aynı aylarına oranla yüzde 50-75 arasında bir daralma yaşadı. Kasım ayında açılanan vergi indirimleri ile sektör ciddi bir toparlanma göstererek son iki ayın toplamından daha fazla bir adede ulaşarak 58 bin adetle kapandı. Peugeot Türkiye olarak, bizler de vergi indirimine ek olarak tanımlanan kampanyalarla satışlarımızı Ekim ayının dört katına çıkardık ve 2.886 adetlik satış ile yüzde 5,0 Pazar payı elde ettik. Otomotiv sektöründe yaşanan hareketin diğer sektörlere de zamanla olumlu yansıdığını düşünüyoruz. Dolayısıyla mevcut desteğin 2019 yılında da devam etmesi piyasalara olumlu olarak yansıyacaktır. Mevcut desteğin etkisinin artabilmesi için de kredi faiz oranlarının düşmesi gerekmekte. Mevcut oranlarla hem ticaretin dönmesi hem de satın alma sürecinde önemli bir yeri olan kredi seçeneğinin kullanılması konularında sıkıntılar yaşanmakta. Bunun da ortadan kalkması ve mevcut desteğin devam etmesi sektörün 2019 yılına çok dinamik girmesine destek olacaktır. 

Mazda Türkiye Genel Müdürü Nurkan Yurdakul:

“Emisyon oranlarını da içermeli!”

“Kasım ayına pek etkisi olmadı ancak Aralık’ta, geçmiş aylara nazaran önemli ölçüde artacağını bekliyoruz.

Sadece uzatılmasını değil, aynı şekilde ve hatta emisyon oranlarını da içererek, kalıcı olmasını isteriz.”

Serdar Akman  Honda Türkiye Otomobil ve Motosiklet Satış Müdürü:

“Sektörün kesinlikle ihtiyaç duyacağı bir hamle olacaktır”

“Her ne kadar düşen pazara rağmen Ocak-Ekim 2018’de bir önceki yılın aynı dönemine  göre satışlarımızı yüzde 10 civarında artırmış olsak da gelen ötv indirimi ile birlikte ivmemizi daha da artırdık. Özellikle kasım ayının ilk 15 gününde kasım hedeflerimizi tutturduğumuz bir adede ulaştık. Aralık ayında da hedeflerimizin üzerinde bir satış yaparak geçen sene kırmış olduğumuz Honda tarihi satış rekorunu bu yıl da yenileyerek kıracağımız gözüküyor. 

2019 yılında da ötv indiriminin devam etmesi sektörün kesinlikle ihtiyaç duyacağı bir hamle olacaktır. 

 OSD Yönetim Kurulu Başkanı Haydar Yenigün:

“Vergi indirimleri sektörün çarklarını tekrar döndürdü”

ÖTV ve KDV indirimlerinin otomotivde üretim çarklarını tekrar döndürdüğüne dikkat çeken OSD Yönetim Kurulu Başkanı Haydar Yenigün, “Vergi indirimleriyle sektörümüzün desteklenmediği bir senaryoda pek çok açıdan sıkıntı verici sonuçlarla karşılaşabilirdik. Devletimizin açık desteğiyle uygulanan vergi indirimleriyle birlikte devreye alınan özel kampanyalar hem showroomlardaki hareketliliği hem satışları artırdı. Yaşanan bu artışlar, fabrikalarda üretimin devam etmesine destek oldu. Global anlamda çok ciddi bir ihracatçı konumunda bulunan ülkemiz otomotiv sanayii, 11 aylık dönemde ürettiğinin yüzde 85’ini de ihraç ederek yine önemli bir başarıya imza attı. Hem iç pazarda hem de üretimde yaşanan olumlu gelişmelerin Aralık ayı sonuçlarına da etki edeceğine de gönülden inanıyoruz” ifadelerini kullandı.

Intercity Yönetim Kurulu Başkanı Vural AK :

“Eski vergi oranlarına geri dönülmesini bekliyoruz”

ÖTV indirimi sonucunda sıfır otomobil pazarı bir miktar ivmelenirken, 2.el otomobil fiyatları daha da aşağı düştü ve elinde aracı olan tüm araç sahipleri bundan olumsuz etkilendi.  Intercity olarak filo kiralama ve buna bağlı olarak ikinci el satışları yaptığımız için bu durumdan biz de etkilendik.  Bu açıdan baktığımızda geçici olarak yapılan her türlü vergi değişimi aslında sisteme zarar veriyor. Hükümetimizin açıkladığı gibi 31 Aralık tarihinde mevcut ÖTV ve KDV indirimleri sonlandırmasını ve ocak ayından itibaren itibaren eski vergi oranlarına geri dönülmesini bekliyoruz. Son 4 ay en çok araç alacağımız dönemken, içinde bulunduğumuz zorlu şartlara denk geldi ve sektörün aldığı sıfır otomobil sayısı normalde 75- 80 bin aralığında olması gerekirken 3 bin 500 adetlerde kaldı.  Paranın kıymetlendiği ve kredi maliyetlerinin çok yükseldiği dönemlerde şirketler araç satın almak yerine kiralamaya yöneleceklerdir. Toplam 20 bin araç alma hedefimizin olduğu 2019 yılından itibaren yeni kiralama taleplerinin artarak sürmesini bekliyorum.